Επίθεση στη Βιέννη : «Στρατιώτης του χαλιφάτου» ο δράστης του μακελειού, λέει ο ISIS

08:05 4/11/2020 - Πηγή: In.gr

«Στρατιώτη του χαλιφάτου», χαρακτηρίζει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό κράτος (ISIS) τον δράστη του τρομοκρατικού χτυπήματος που αιματοκύλισε τη Βιέννη, αφήνοντας πίσω του 4 νεκρούς και 22 τραυματίες .

Με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ISIS, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό που της Βιέννης. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq αναρτήθηκε στο Telegram και σύμφωνα με αυτήν ο δράστης των αλλεπάλληλων επιθέσεων εναντίον αθώων και ανύποπτων πολιτών

οι οποίες διαπράχθηκαν κοντά σε εβραϊκή συναγωγή και την κρατική Όπερα της Βιέννης χαρακτηρίζεται σαν «στρατιώτης του χαλιφάτου».

Σε ένα ξεχωριστό κείμενο, που συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός ένοπλου άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», το Amaq κάνει λόγο για «επίθεση με πυροβόλα όπλα που διέπραξε χθες (Δευτέρα) ένας μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Βιέννης».

#Breaking #Amaq: #ISIS #ISIL #Daesh claims terrorist Abu Dujana al-Bani (i.e. from #Albania) carried out the #Vienna #Austria #TerroristAttacks #عاجل تنظيم الدولة #داعش من خلال #أعماق يتبنى العمليات الإرهابية في #فيينا #النمسا عبر الإرهابي أبو دجانة الألباني #الإرهاب pic.twitter.com/A7b3mvJFCm

— Basha باشا (@BashaReport) November 3, 2020

Δημοσίευσε επίσης ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

#Sondakika Avusturyadaki saldırıyı IS (işid) rresmi olarak üstlendi. Dünyanın en güvenilir haber ajansı Amaq olan IS'in resmi ajansıdır.
Saldırıda 30 kişi öldü/yaralandı. Aralarında 1 üst rütbeli asker ve bir polis var#Vienna pic.twitter.com/TWIFdozBlT

— Robert Fisk (@CZ112020) November 3, 2020

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά των ειδικών δυνάμεων της τοπικής αστυνομίας και αναγνωρίστηκε ως 20χρονος με διπλή υπηκοότητα (αυστριακή και βορειομακεδονική).

Υπενθυμίζεται ότι ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης πως ένας από τους δράστες, ήταν «οπαδός του Ισλαμικού Κράτους». Το υπουργείο διέρρευσε επίσης πως ο δράστης είναι ένας 20χρονος που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην αυστριακή πρωτεύουσα (Αλβανικής καταγωγής από τη Βόρεια Μακεδονία) και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο αυστριακός ΥΠΕΣ, ο νεαρός τζιχαντιστής είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Νέχαμερ επιβεβαίωσε πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Οι διωκτικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει εάν υπήρξε συνεργός στο αιματοκύλισμα ή ο εκτελεστής ενήργησε εντελώς μόνος.

Η αστυνομία της Βιέννης διεξάγει μεγάλης κλίμακας έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών συνενόχων του 20χρονου τρομοκράτη, ο οποίος σκοτώθηκε φορώντας την εξάρτυση του βομβιστή αυτοκτονίας -που όμως αποδείχθηκε ψεύτικη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, χθες το απόγευμα συνελήφθησαν στο Βίντερτουρ, κοντά στη Ζυρίχη, δύο νεαροί Ελβετοί, ηλικίας 18 και 24 ετών. «Από τις έρευνες της αστυνομίας κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν οι Ελβετοί υπήκοοι, ηλικίας 18 και 24 ετών. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Βίντερτουρ το απόγευμα της Τρίτης, σε συντονισμό με τις αυστριακές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του καντονιού της Ζυρίχης.

«Η πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο δράστη των επιθέσεων είναι το αντικείμενο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η αυστριακή αστυνομία είχε προχωρήσει σε 14 συλλήψεις ατόμων συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα