Επανέρχεται η τηλεργασία από Δευτέρα – Τι θα ισχύσει σε Δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις

23:16 18/9/2020 - Πηγή: In.gr

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού φέρνει μία σειρά νέων μέτρων για την Αττική που αφορούν μεταξύ άλλων εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Από Δευτέρα αλλάζει το τοπίο στην εργασία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμοστεί υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% ενώ η προσέλευση των εργαζομένων θα γίνεται σε διαφορετικές ώρες.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι

και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις:

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.Θέσπιση ευελιξίας  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.Εστίες διασποράς κοροναϊού οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος  Χαρδαλιάς σημείωσε στη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα έκτακτα μέτρα, ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανέρχεται, Δευτέρα –, Δημόσιο,epanerchetai, deftera –, dimosio