Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννης Κότσιρας μιλούν στο in.gr λίγο πριν την μεγάλη συναυλία στο OAKA Open Air

11:54 14/9/2020 - Πηγή: In.gr

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιας είναι το πιο δυνατό δίδυμο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Οι δύο καλλιτέχνες -που είχαν συναντηθεί και πριν πολλά χρόνια- ένωσαν τις δυνάμεις τους και από το Φθινόπωρο του 2018 παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Με αφορμή το ντουέτο τους «Δυο ζωές» η Αρβανιτάκη και ο Κότσιρας έχουν τραγουδήσει για πάνω από 60.000 θεατές με τους οποίους μοιράστηκαν κοινά όνειρα, καημούς και ελπίδες.

Στις 16 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ

Opern Air, με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, θα τραγουδήσουν και πάλι «Δύνατα» για όλους τους φίλους.

Η μουσική πρόταση που παρουσιάζεται έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και την έχει αγκαλιάσει το κοινό. Τι καινούργιο θα έχει η συναυλία στο ΟΑΚΑ;

ΕΑ: Η συναυλία της ερχόμενης Τετάρτης 16 του Σεπτέμβρη στο ΟΑΚΑ OPEN AIR θα έχει τραγούδια από το προσωπικό μας ρεπερτόριο που έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό, θα έχει σαφή αναφορά στο λαϊκό τραγούδι που αγαπάμε πολύ και που τιμάμε σχεδόν σε κάθε μας εμφάνιση, θα έχει μια διάθεση εξωστρεφή με ανάσες συγκίνησης. Θα έχει και κάποια τραγούδια από τις τελευταίες μας κυκλοφορίες, καθώς και ο Γιάννης έχει κυκλοφορήσει κάποια τραγούδια τον τελευταίο χρόνο αλλά κι εγώ θα παρουσιάσω κάποια από τα τραγούδια του άλμπουμ μου με τίτλο «Τα μεγάλα ταξίδια» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Λήδας Ρουμάνη. Ελπίζουμε να τραγουδάμε μαζί με το κοινό μας από την αρχή ως το τέλος κι ας φοράει ο κόσμος μάσκες. Η συναυλία μας στην Μυτιλήνη τον περασμένο Αύγουστο απέδειξε ότι οι φωνές ακούγονται δυνατά και με μάσκες – κι ήταν πολύ συγκινητικό.

ΓΚ:  Θα έχει καινούργια στοιχεία η συναυλία στο ΟΑΚΑ γιατί και εγώ και η Ελευθερία έχουμε καινούργια τραγούδια να παρουσιάσουμε. Εγώ τραγούδια από έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και η Ελευθερία από την τελευταία της δουλειά.

Εσείς βρίσκετε κάθε φορά κάτι διαφορετικό για να μπορείτε να έχετε και την ίδια όρεξη;

EA: Κάθε φορά είναι μοναδική. Κάθε παράσταση είναι μοναδική. Κάθε συνάντηση, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τον Γιάννη Κότσιρα, είναι πρόκληση καλλιτεχνικά και φέρνει ανανέωση. Κάθε φορά που στήνεις μια καινούρια παράσταση έχεις μια αφορμή, μια αρχή του νήματος. Ναι, χαίρομαι την κάθε φορά. Έχουν βέβαια υπάρξει και περίοδοι σιωπής και παύσης που είναι αναγκαίες για να επιθυμήσεις ξανά να δημιουργήσεις.

ΓΚ: Κάθε συναυλία είναι διαφορετική, γιατί το μέρος είναι διαφορετικό άρα και οι άνθρωποι. Αλλάζει η χημεία και η διάθεση από μέρος σε μέρος.

Ποιο στοιχείο της κοινής αυτής δουλειάς πιστεύετε ότι την έκανε τόσο πετυχημένη;

EA: Με τον Γιάννη μας ενώνουν πολλά, έχουμε ιστορία μαζί. Μαζί μου ο Γιάννης ξεκίνησε τις live εμφανίσεις του και σήμερα έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ένα σεβαστό ρεπερτόριο και προσωπικό στίγμα. Όταν τον πήρα τηλέφωνο και είπαμε να παίξουμε μαζί, όλα γίνανε αρμονικά και ήταν σαν να μην είχαμε να συναντηθούμε τόσα χρόνια. Στήσαμε το πρόγραμμα της παράστασης, μαζί με την βοήθεια της Λήδας Ρουμάνη, κυριολεκτικά σε ένα απόγευμα. Μας πήρε «όσο κρατάει ένας καφές» που λένε. Γνώμονας ήταν η αγάπη μας για το τραγούδι, η θέλησή μας να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που να περνάμε καλά κι εμείς πάνω στη σκηνή αλλά και ο κόσμος που μας παρακολουθεί. Και πέτυχε. Από την αρχή ως το τέλος ο κόσμος τραγουδάει μαζί μας σε κάθε παράσταση κι είναι φανταστικό αυτό το μοίρασμα.

ΓΚ: Νομίζω ότι είναι μια δουλειά που έχουμε προσέξει πολύ και έχουμε καταφέρει να είμαστε και οι δύο σε μεγάλος μέρος του προγράμματος πάνω στη σκηνή. Είμαστε και οι δύο πολλά χρόνια στο χώρο και μπορούμε να συνυπάρχουμε πολύ αρμονικά. Αυτό το στοιχείο έχει κάνει το πρόγραμμα αυτό τόσο αγαπητό.

Είστε δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Πώς βρίσκετε την ισορροπία στη σκηνή;

EA: Πολύ εύκολα. Σας είπα ήδη ότι υπάρχει μια σχέση που κρατάει τόσα χρόνια. Όλα γίνονται με σεβασμό, θαυμασμό κι αγάπη. Δεν υπήρξε θέμα ανισορροπίας. Όλα ήταν και είναι αρμονικά.

ΓΚ: Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμβαίνει είναι πολύ ωραίο. Ξέρουμε και οι δύο ποιοι είμαστε και τι πορεία έχουμε κάνει. Δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε σε κάνεναν και έτσι μπορούμε να είμαστε χαλαροί. Το πρόγραμμα αυτό φτιάχτηκε περίπου σε δέκα λεπτά. Δεν χρειαστήκαμε παραπάνω.

Και το ρεπερτόριο σας; Πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να αφήσεις πίσω μεγάλες σου επιτυχίες;

EA: Όταν στήνεις μια παράσταση και ιδίως όταν συναντιέται το ρεπερτόριό σου με ένα άλλο ρεπερτόριο μοιραία κάποια πράγματα θα «θυσιαστούν», αλλά και κάποια άλλα θα έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν. Η λειτουργικότητα ενός προγράμματος και η χαρά που νιώθεις όταν αυτό πετυχαίνει είναι αυτά που πρωτεύουν κι όχι το όσα δε μπορείς να πεις. Επίσης, έχουμε την ευτυχία να έχουμε δυνατά ρεπερτόρια με πολλές σημαντικές στιγμές και στ’ αλήθεια πάντα υπάρχει χώρος για ισχυρό προσωπικό στίγμα.

ΓΚ: Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος αλλά είναι ο περιορισμός που σου επιβάλει ο χρόνος. Και συναισθηματικά, που είναι το βασικό, αλλά και εμπορικά αυτό είναι πάντα ένα πρόβλημα. Αλλά και η Ελευθερία και εγώ και μόνοι μας να κάναμε συναυλία πάλι θα αφήναμε πολλά τραγούδια εκτός οπότε έχουμε συνηθίσει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή του προγράμματος;

ΕΑ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το αγαπώ από την αρχή ως το τέλος του. Ωστόσο η στιγμή που αρχίζει το πρόγραμμα να «παίρνει φωτιά» εκεί στο μέρος που ακούγεται το τραγούδι «Τον έρωτα ρωτάω» – που εμείς το λέμε «Γιάννης» – είναι πολύ όμορφη στιγμή γιατί οδηγεί σε έναν …διονυσιασμό.

ΓΚ: Το μέρος που χαλαρώνουμε και λέμε αγαπημένα μας λαϊκά. Εκεί μπορούμε και οι δύο να είμαστε μαζί στη σκηνή και το κοινό το απολαμβάνει.

Ποιο τραγούδι δεν παραλείπετε ποτέ από την προσωπική σας δισκογραφία;

EA: Δεν είναι μόνο ένα. Δε θυμάμαι να έχω παραλείψει ποτέ το «Δυνατά», δεν παραλείπω ποτέ το «Παράπονο» του Ελύτη κι ακόμα κι αν δε σκοπεύω να τραγουδήσω το «Κόκκινο φουστάνι» – πάντα μιλάω για της εφ όλης της ύλης συναυλίες – ο κόσμος σχεδόν απαιτεί να το ακούσει!

ΓΚ: Την «Αλεξάνδρεια», είναι το τραγούδι που με έκανε ευρέως γνωστό και με καθόρισε σαν ερμηνευτή.

Πώς αντιμετωπίζετε την πανδημία;

ΕΑ: Με ψυχραιμία, υπομονή και με μεγάλη προσοχή στις κινήσεις μου, καθώς ζω μαζί με την μητέρα μου που είναι πάνω από 90 και την έχω μεγάλη έννοια. Και βέβαια με ένα μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο του πολιτισμού, τον οποίο κι εγώ υπηρετώ κι ο οποίος είναι ένας χώρος που χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία. Στην ουσία είμαστε εκτός  επαγγελματικής κανονικότητας από τον Μάρτιο. Αναγκάστηκα κι εγώ να ματαιώσω σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην πρώτη φάση της πανδημίας κι είχαμε και μια σειρά ακυρώσεων στις καλοκαιρινές μας συναυλίες. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα που έφερε η πανδημία και πρωτόγνωρα. Παραμένω ψύχραιμη όμως όσο μπορώ.

ΓΚ: Με ανησυχία. Και αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι που μου βάζουν συνέχεια περιορισμούς, που δεν με αφήνουν να τραγουδήσω. Γιατί η κυβέρνηση σου λέει κάνε συναυλίες αλλά στην ουσία σου βάζει εμπόδια για να μην κάνεις.

Πόσο διαφορετικές είναι οι συναυλίες την εποχή του κοροναϊού;

EA: Είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες ως προς το κομμάτι το καλλιτεχνικό και το κομμάτι της προετοιμασίας σε επίπεδο παραγωγής επί σκηνής, αλλά σίγουρα διαφορετικές λόγω των κανόνων ασφαλείας, των αποστάσεων, της χρήσης μάσκας, των θεατών να παρακολουθούν μόνο καθιστοί και να μη μπορούν να σηκωθούν να έρθουν κοντά και να εκτονωθούν σωματικά, αλλά είμαστε οκ ακόμα και με όλα αυτά. Εγώ με την ιδέα του streaming δεν συμφιλιώθηκα στην πραγματικότητα καθώς θέλω την ζωντανή επαφή με το κοινό. Θέλω να ακούω το σιγοτραγούδισμα και να επικοινωνώ με τα βλέμματα. Το βλέμμα είναι πάντα εκεί ακόμα κι όταν φοράς μάσκα.

ΓΚ: Είναι αρκετά. Και χθες που κάναμε τη μεγάλη συναυλία για τον Λαυρέντη έβλεπες ότι το κοινό νιώθει περιορισμένο. Αλλά η χημεία με το κοινό άλλαξε προς το καλύτερο. Γιατί αυτοί που έρχονται στη συναυλία δεν είναι επειδή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Είναι επειδή θέλουν πάρα πολύ να είναι εκεί.

Έχετε κάνει σχέδια για το χειμώνα;

EA: Για την ώρα δεν έχω να πω κάτι, όχι γιατί δεν υπάρχουν σκέψεις ή σχέδια, αλλά γιατί ακόμα μας είναι άγνωστο αν θα μας επιτραπεί να παίξουμε το χειμώνα και με ποιες συνθήκες.

ΓΚ: Σχέδια κάνουμε αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θα κυκλοφορήσει έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο αρχές Οκτωβρίου και ετοιμάζω εκτός Ελλάδος μια περιοδεία που συνεχώς την αναπροσαρμόζω. Έχω κάνει συζητήσεις και για δουλειές στο εσωτερικό αλλά δυστυχώς εξαρτάται από την κυβέρνηση αλλά και από τις εξελίξεις τι θα γίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα