Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή

23:18 14/1/2020 - Πηγή: In.gr

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα για την κυβερνητική πολιτική.

Ο προγραμματισμός του κοινοβουλευτικού έργου από την ερχόμενη εβδομάδα δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το σύνολο των ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η αστυνομική βία, αλλά και τα εργασιακά είναι στο επίκεντρο.

Ανομία και αστυνομοκρατία

Το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 20 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις καταγγελίες για αστυνομική βία.

Η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή καθώς μετά τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ έχουν προστεθεί οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση των καταλήψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προκληθεί σάλος από τις κατά καιρούς καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, όπως ο ξυλοδαρμός και το ξεγύμνωμα συλληφθέντων αλλά και τα όσα ευτράπελα και επικίνδυνα συνέβησαν με την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι των Εξαρχείων κινητοποιούνται και καταγγέλλουν την αστυνομία πως επικεντρώνεται στην εκκένωση καταλήψεων και όχι στην δίωξη του κοινού ποινικού εγκλήματος.

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως αρμόδιος υπουργός, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει στο κάδρο των ευθυνών προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα όμως οι απαντήσεις της κυβέρνησης ότι οι τελευταίες αστυνομικές επιχειρήσεις αποτελούν «μάθημα δημοκρατίας» και πως ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την «πολιτική ομπρέλα» της ανομίας σε συνδυασμό με την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι οι τόνοι θα ανεβούν υπέρμετρα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται εγκαινιάζουν μια νέα τακτική όπου κατηγορούν την κυβέρνηση τόσο για αυταρχισμό όσο και για έλλειψη αποτελεσματικότητας στο χτύπημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Η νέα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη φράση «άλλο αστυνόμευση και άλλο αστυνομοκρατία» και ουσιαστικά δίνει τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, όχι στην καταπολέμηση αυτού καθ’ αυτού του δόγματος «νόμος και τάξη» αλλά στο περιεχόμενο της έννοιας της ασφάλειας του πολίτη.

Οι βάσεις και τα F35

Σε πεδίο αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ και η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η κόντρα αναμένεται να αναζωπυρωθεί καθώς την Τρίτη στις 21 Ιανουαρίου εισάγεται στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής η κύρωση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ζητήσει να παγώσει και να μην έρθει για κύρωση στη βουλή η αμυντική συμφωνία θέτοντας ενστάσεις για το timing της παραχώρησης βάσεων στους Αμερικανούς, αλλά και για την αγορά F35, καθώς δεν υπάρχουν απτά ανταλλάγματα και κυρίως δεν έχει εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον εαυτό του καθώς επί των ημερών της πρωθυπουργίας Τσίπρας δρομολογήθηκε η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

«Κανονικότητα των Μνημονίων»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοιχτό –τουλάχιστον δεν το απέκλεισε ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας- το ενδεχόμενο να προηγηθεί αυτή την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στην ώρα του πρωθυπουργού η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά.

Η ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκε σήμερα και το περιεχόμενό της που μιλάει για «κανονικότητα των μνημονίων» είναι ενδεικτικά των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τους τόνους αφού κατηγορεί την κυβέρνηση για ενθάρρυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε αυτά κανείς πρέπει να συνυπολογίσει ότι το δρόμο της βουλής έχουν πάρει ασφαλιστικό, αλλά και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό απεργιών και διαδηλώσεων.

Α’ κατοικία και πλειστηριασμοί

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι αντιπαραθέσεις ευρύτερα για την οικονομία με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι απάτη η ανάπτυξη που υποσχέθηκε σε συνδυασμό με τη στοχοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη για κυνισμό αναφορικά με τις δηλώσεις του για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου δείχνουν ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει υπέρμετρα, ιδίως μετά την πολιτική κάλυψη που παρείχε στον κ. Γεωργιάδη ο Στέλιος Πέτσας.

Όλο αυτό το κλίμα δείχνουν ότι τα δύο στρατόπεδα επιλέγοντας την εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με οικονομική και κοινωνική ατζέντα καθώς και με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκουν την πόλωση που θα αποτυπωθεί και στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
τσιπρας, βουλη, αλέξης τσίπρας, αδωνις γεωργιαδης, ελλαδα, ηπα, συριζα, ασοεε, ελασ, νέα, βασεις, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αστυνομια, ασοεε, ηγεσια, ηπα, θεμα, κοντρα, οικονομια, πλαισιο, φυσικη, ωρα, αγορα, ασφαλιστικο, ατζεντα, βρισκεται, γεγονοτα, δηλωσεις, δειχνει, ελασ, ελλειψη, εβδομαδα, ενθαρρυνση, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, μητσοτακης, ξιφη, ουσιαστικα, πεδιο, συζητηση, τριτη, χρονος, κωστας, κυριακου, ταξιδι, θερμομετρο
Τυχαία Θέματα