Ε. Μυτιληναίος : Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις

10:43 9/6/2020 - Πηγή: In.gr

Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας για το 2019, ενώ προχώρησε και σε μια σειρά από πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία

Όπως τόνισε ήδη από την αρχή της ομιλίας του, η συνθήκη της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα, επιφέροντας ανακατατάξεις σε πολλαπλά επίπεδα: Πολιτικών, προτεραιοτήτων, νοοτροπιών, απόψεων και

οικονομικών υποδειγμάτων.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμη δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη».

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία αποτελεί αιτία για να αισιοδοξούμε, όμως όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος «αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά εκείνες που έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα».

Ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης

Συνεχίζοντας, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στο γεγονός ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για ορθή εταιρική διακυβέρνηση, με την εταιρεία MYTILINEOS να «μπορεί να κοιτάξει αυτή την κρίση στα μάτια, διότι λειτούργησε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη σχετική εσωτερική επικοινωνία της εταιρείας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το κλίμα στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό δεν λάμβανε υπόψη του τη νέα απειλή. Ήδη από τότε, η MYTILINEOS εφάρμοσε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία της, χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, αυτός ήταν και ο λόγος που κατόρθωσε να παραμείνει ανοιχτή, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της σε διεθνές επίπεδο «κατέβασαν τους διακόπτες».

Για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών, η MYTILINEOS εξασφάλισε και σημαντική ρευστότητα, εξασφαλίζοντας ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα συγκυρία.

Υψηλές επιδόσεις για το 2019

Δεδομένων των συνθηκών, ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε την λεπτομερή αναφορά στα εξαιρετικά αποτελέσματα και τις επιδόσεις της εταιρείας για το 2019, επιλέγοντας να σταθεί στα οκτώ μεγαλύτερα επιτεύγματά του.

Εκείνα που ξεχώρισε ήταν:Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα από τα πιο αποδοτικά στην Ευρώπη.Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 35% και επιτόκιο στο 2,5%. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική εταιρεία στην πρώτη της έκδοση.Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο φυσικό αέριο με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019. Μάλιστα, είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο.Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200.000 πελάτες, ενώ σήμερα πλησιάζει τους 250.000.Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις πέντε ηπείρους.Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, που ενισχύει την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνει την πελατειακή βάση της εταιρείας, πάντα σε συμφωνία με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις.Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης.Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2020

Αν και διευκρίνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προχωρήσει κανείς σε ασφαλείς προβλέψεις για την χρονιά που έπεται, καθώς μεταξύ άλλων μένει να φανεί και η επίδραση του τουρισμού, πολλαπλασιαστή που επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως τόσο η εταιρεία όσο και οι άνθρωποί του καταβάλλουν φοβερές προσπάθειες για να πλησιάσουν το 2020 τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019.

Επιπλέον, αν και εξέφρασε την ελπίδα πως πολλές ελληνικές εταιρείες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ύφεση, τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Όμως, δεν απέκλεισε το σενάριο να σημειωθεί μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας στο άμεσο μέλλον, χωρίς ωστόσο να πιστεύει πως αυτή θα πάρει τη μορφή του V Shape.

Διατήρηση του μερίσματος

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε μείωση του μερίσματος των μετόχων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του κοροναϊού. Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε με την αρχική μας απόφαση. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή μας ήταν σωστή και συνεχίζουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Στο ίδιο διάστημα, άλλες εταιρείες όπως η Shell προχώρησαν σε μειώσεις του μερίσματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα