Δολοφονία Φλόιντ: Δίωξη για φόνο β’ βαθμού στον Σόβιν – Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς
Ο εισαγγελέας της πολιτείας Μινεσότα ανακοίνωσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους λευκούς αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον Τζορτζ Φλόιντ, με τη δίωξη στον Ντέρεκ Σόβιν να γίνεται αυστηρότερη, ενώ πλέον καταγγελίες απαγγέλθηκαν και στους τρεις συναδέλφους του που εθεάθησαν να πατάνε και αυτοί τον άτυχο Αφροαμερικάνο.
Ο Ντέρεκ Σόβιν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία β’ βαθμού, δηλαδή φόνο εν βρασμώ ψυχής και όχι φόνο εξ αμελείας, όπως είχε κατηγορηθεί προηγουμένως. Η κατηγορία αυτή επισύρει και αυστηρότερες ποινές.
This is the on-line story: Attorney General Keith Ellison to elevate charges against officer who knelt on George Floyd's neck; also charging other 3 involved | Star Tribune https://t.co/YF4JFbpocp
— Amy Klobuchar (@amyklobuchar) June 3, 2020
Σημαντικό είναι ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε φόνο στους άλλους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη βίαιη προσαγωγή του Φλόιντ. Πρόκειται για τους Tou Thao, J. Alexander Kueng και Thomas Lane. Πάγιο αίτημα των διαδηλώσεων που μαίνονται εδώ και 8 μέρες στις ΗΠΑ ήταν να συλληφθούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.
Ο Thao ήταν ο αστυνομικός που έμεινε εντελώς αμέτοχος ενώ οι συνάδελφοι του έπνιγαν μέχρι θανάτου τον Τζόρτζ Φλόιντ. Ο Kueng βοηθούσε και αυτός τον Σόβιν, έχοντας το γόνατο του πάνω στο σώμα του ακινητοποιημένου 46χρονου. Τέλος, ο Lane είχε τραβήξει όπλο στον Φλόιντ πριν του περάσει χειροπέδες και ήταν αυτός που ακούγεται να ρωτάει στο βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αν «πρέπει να τον γυρίσουμε στο πλάι».
Δίνει μάχη για τη ζωή του ο 29χρονος Ελληνοαμερικάνος αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο κεφάλιΣτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε η κ. Βίκυ Κελέση, ο γιος της οποίας συνυπηρετεί στην αστυνομία με τον 29χρονο Ελληνοαμερικανό Σέι Μικαλόνις, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τις διαδηλώσεις στο Λας Βέγκας, και νοσηλεύεται δίνοντας μάχη για τη ζωή του.
«Είμαι συγκλονισμένη. Το παιδί ήταν στο καθήκον του και αυτή τη στιγμή δεν διατρέχει κίνδυνο, όπως άκουσα, αλλά δεν είναι και σε καλή κατάσταση. Όλοι προσευχόμαστε και εύχομαι ο Θεός με τις προσευχές μας να βοηθήσει», ανέφερε η κ. Κελέση.
«Όταν έχεις παιδί και διατρέχει κίνδυνο συνεχώς, φαντάζεστε πώς αισθάνομαι», πρόσθεσε η ίδια.
«Αυτή τη στιγμή είναι πρωί στο Λας Βέγκας. Δεν έχουμε επεισόδια. Χτες το βράδυ σημειώθηκαν αλλά πολύ περιορισμένα. Το παιδί αυτό ήταν έξω από ένα καζίνο και προσπαθούσε να σταματήσει έναν καβγά, και δέχτηκε τα πυρά στο κεφάλι», εξήγησε κλείνοντας η κ. Κελέση.
Ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και επεισόδιαΣτους δρόμους κατά τις νυχτερινές διαμαρτυρίες επικράτησε κυρίως ηρεμία, ωστόσο δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και τα επεισόδια σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και αλλού.
Στη Φιλαδέλφεια οι αρχές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, καθώς αποκαθήλωσαν άγαλμα παλαιού δημάρχου της πόλης, ο οποίος ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του απόψεις.
Στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή επίδειξη πυγμής, τη Δευτέρα και την Τρίτη, την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, αλλά και το επικοινωνιακό σόου του προέδρου των ΗΠΑ με τη βίβλο και την επίσκεψή του σε εκκλησία.
Στην πρωτεύουσα, πάντως, παραμένουν και δυνάμεις του στρατού, χωρίς να έχουν πάρει εντολές να αναπτυχθούν σε κάποιο σημείο της πόλης.
O OHE καταγγέλλει τον «δομικό ρατσισμό» στις ΗΠΑΗ ‘Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τον «δομικό ρατσισμό» και την «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω του διογκούμενου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα αυτή κατά των φυλετικών διακρίσεων και την αστυνομική βία.
«Οι φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών πρέπει να ακουστούν. Οι φωνές που απαιτούν το τέλος της αστυνομικής βίας πρέπει να ακουστούν. Και οι φωνές που ζητούν να τερματιστεί ο ενδημικός, ο δομικός ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία πρέπει να ακουστούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ.
Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις ΗΠΑ αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.
Η Μπατσελέτ έκανε έκκληση για μια σαφή και εποικοδομητική ηγεσία ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση, επικρίνοντας εμμέσως τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αδιαλλαξία και όχι τη συμφιλίωση και απείλησε να στείλει τον τακτικό στρατό για να αποκαταστήσει «το νόμο και την τάξη».
«Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, μια χώρα χρειάζεται από τους ηγέτες της να καταδικάζουν τον ρατσισμό χωρίς περιστροφές, να σκέφτονται τι είναι αυτό που οδήγησε τον πληθυσμό σε ακραία οργή, να ακούν και να παίρνουν μαθήματα από την κατάσταση και να λαμβάνουν μέτρα για να διορθώσουν πραγματικά τις ανισότητες», πρόσθεσε.
«Πυρά» Κουόμο σε Τραμπ για τη φωτογραφία με τη ΒίβλοΟ κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την φωτογραφία, όπου κράταγε μια Βίβλο, μπροστά από μια εκκλησία, δίπλα στον Λευκό Οίκο, μια επίσκεψη που κατέστη δυνατή, αφού η αστυνομία διέλυσε πλήθος διαδηλωτών με τη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.
«Ο πρόεδρος κρατούσε τη Βίβλο τις προάλλες στην Ουάσιγκτον. Εδώ στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα, διαβάζουμε τη Βίβλο», είπε ο Κουόμο προτού διαβάσει ο ίδιος κάποια αποσπάσματα, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο που δεν έκανε το ίδιο μπροστά από την επισκοπική εκκλησία Σεντ Τζον.
Ο Κουόμο, ένας Δημοκρατικός, που συχνά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ, επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της χρήσης εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού για την καταστολή των ταραχών, που συγκλονίζουν τη χώρα, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ αντιτίθεται στην ιδέα.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι δεν στηρίζει το ενδεχόμενο να γίνει επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη εν ενεργεία δυνάμεων για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, κάτι που απείλησε να κάνει ο Τραμπ.
«Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τον στρατό ως πολιτικό όπλο», τόνισε ο Κουόμο.
The military cannot be used as a political weapon.
— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) June 3, 2020
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές στην πόλη της Νέας Υόρκης ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικοί χθες, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας εξήρε τη διαχείριση των γεγονότων από την αστυνομία, μία ημέρα αφού επέκρινε τις δυνάμεις ασφαλείας και τον δήμαρχο της πόλης ότι απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους.
«Η Νέα Υόρκη χθες το βράδυ ήταν πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο Κουόμο.
«Οι διαδηλωτές ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικοί, οι αστυνομικοί είχαν τα μέσα και την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βυθίστε το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας: Μόνη επιλογή στην παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ…
- Τι δουλειά είχαν οι Πακιστανοί από το Κατάρ στην Ελλάδα και μάλιστα με άδεια παραμονής;
- ΕΚΤΑΚΤΟ - Επεισόδια έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ - ΤΩΡΑ
- Ξαναρχίζουν οι κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης μετά την αποκάλυψη «βόμβα» από τον Guardian
- «Βόμβα»: Ομάδα της Super League αλλάζει έδρα και πόλη! (photos)
- Ταυτοποιήθηκε ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν
- «Κίνδυνος τετελεσμένων»: Ρωσοτουρκική συμφωνία για τη Λιβύη «φοβάται» η Γαλλία
- Κλείνει από το βράδυ της Παρασκευής η λεωφόρος Ποσειδώνος
- Ψωρίαση : Τι είναι και γιατί εκδηλώνεται
- Χανταμπάκης - Πηλιάκη: Νέο μέλος στην οικογένειά τους μετά την καραντίνα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ψωρίαση : Τι είναι και γιατί εκδηλώνεται
- AEGEAN: Νέο θερινό πρόγραμμα πτήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό
- Ζώδια : Τα λάθη που θα τους στοιχίσουν επαγγελματικά
- Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τη δολοφονία Φλόιντ
- Ζώδια : Τα λάθη που θα τους στοιχίσουν την καριέρα τους
- Δολοφονία Φλόιντ: Δίωξη για φόνο β’ βαθμού στον Σόβιν – Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς
- Αποκλειστικό MEGA : Ξεσπά η οικογένεια της 23χρονης που κατέληξε μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Έρρικα Πρεζεράκου: «Έμεινα έγκυος και το έχασα το παιδάκι στους 4 μήνες»
- Ο Ιούνιος μπήκε με… αυξημένη επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ
- Βελτιώνεται από αύριο ο καιρός – Η πρόβλεψη του Γ. Καλλιάνου
- Τελευταία Νέα In.gr
- Δολοφονία Φλόιντ: Δίωξη για φόνο β’ βαθμού στον Σόβιν – Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς
- Λιβύη : Η Γαλλία ανησυχεί για συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας «με τους δικούς τους όρους»
- Οι πλέι-οφ… λογαριασμοί του Κώστα Φορτούνη
- Ζώδια : Τα λάθη που θα τους στοιχίσουν επαγγελματικά
- Ένταση και χημικά έξω από την αμερικανική πρεσβεία – Μετά την πορεία για Φλόιντ
- Κομισιόν: Προτείνει χορήγηση 585 εκατ. ευρώ για Τουρκία και χώρες που φιλοξενούν Σύρους
- Ο Ιούνιος μπήκε με… αυξημένη επιβατική κίνηση στα ΜΜΜ
- Ψωρίαση : Τι είναι και γιατί εκδηλώνεται
- Ζώδια : Τα λάθη που θα τους στοιχίσουν την καριέρα τους
- Αποκλειστικό MEGA : Ξεσπά η οικογένεια της 23χρονης που κατέληξε μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Super League 2: Η πλειοψηφία ψήφισε "λουκέτο", παρά την απόφαση για επανέναρξη!
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έντασης στην αμερικάνικη πρεσβεία: Φωτιές και χημικά παντού
- Qatar Airways: Δεν προέρχονταν από το Κατάρ οι 12 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
- Ιταλία: Μικρή αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών
- Άγριες Μέλισσες - Δραματικές οι εξελίξεις για την Ελένη
- Η Γ.Γ. του υπ. Δικαιοσύνης Σ. Νικολάου ενημέρωσε τη Βουλή – Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
- Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Νέα κατηγορία για Σόβιν - Διώξεις για τρεις ακόμα
- Πώς μπορεί να προληφθεί το εγκεφαλικό: Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια
- Δωρεά της Εκκλησίας προς το υπ. Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ