Χρηματιστήριο και ιδιωτικοποιήσεις

19:52 9/1/2019 - Πηγή: In.gr

Το Χρηματιστήριο το 2018 πάτωσε. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 25% σε σχέση με το 2017, με τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να αναδεικνύεται σε αδύναμο κρίκο καταγράφοντας ετήσιες απώλειες πάνω από 50%. Και όλα αυτά συνέβησαν κυρίως στο β’ εξάμηνο του 2018, όταν κατέστη φανερό ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πλάνη, σε συνδυασμό βεβαίως με τη διεθνή αναταραχή των αγορών που προκάλεσαν η κρίση στην Ιταλία και κυρίως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.

Οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο

για πολλές εταιρείες υπολείπονται της πραγματικής τους αξίας. Για να αλλάξει αυτό μέσα στο 2019, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών μεγεθών θα χρειαστεί να καταγραφούν δύο-τρία επιχειρηματικά deals με τίμημα που να ξεπερνά τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, ώστε να δοθεί σήμα στους επενδυτές ότι τα ελληνικά assets είναι όντως υποτιμημένα. Ενα από αυτά θα μπορούσε να είναι η θρυλούμενη δημόσια πρόταση του αμερικανικού fund Oaktree για το Ιασώ με τίμημα 1,5 ευρώ ανά μετοχή, όταν ο τίτλος στο ταμπλό έχει 1,16 ευρώ.

Εκεί όμως που η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις προθέσεις των αγοραστών είναι στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Οι δύο μνηστήρες – Glencore και Vitol – μαζί με τους συμμάχους τους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν πάνω από 9 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ για το 50,1% που πωλείται ή 2,8 δισ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Mε ετήσια EBITDA όμως 1 δισ. ευρώ και καθαρό δανεισμό που διαρκώς μειώνεται, το 1,4 δισ. θεωρείται μέτριο τίμημα. Η αγορά θεωρεί «δίκαιο» ένα τίμημα 10%-15% παραπάνω από τα 1,4 δισ.ευρώ, καθώς o νικητής του διαγωνισμού θα αποκτήσει και το μάνατζμεντ του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας.

Ακόμα και η αποκρατικοποίηση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – ασχέτως αν δεν είναι εισηγμένη εταιρεία – μπορεί να σηματοδοτήσει έναν ανοδικό κύκλο για το ΧΑ. Το αεροδρόμιο αποτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ και έχει ετήσια EBITDA 300 εκατ. ευρώ. Το 30% κοστίζει 600 εκατ. ευρώ. Eνα τίμημα 700-800 εκατ. ευρώ θα ήταν άκρως ικανοποιητικό, αν και απ’ ό,τι μαθαίνει η στήλη στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως μπορεί να «πιάσουν» έως και 1 δισ. ευρώ. Ιδωμεν…

Keywords
Τυχαία Θέματα