Χρεοκόπησε η Thomas Cook – 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα

09:29 23/9/2019 - Πηγή: In.gr

Δραματικές αναμένονται οι εξελίξεις στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» που βάρεσε η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 50.000 τουρίστες – πελάτες του τουριστικού πρακτορείου, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού,

Χάρη Θεοχάρη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Θεοχάρης  παραδέχτηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη.

Mε «φόντο» τις εξελίξεις στη βρετανική εταιρεία Thomas Cook, επικρατεί αγωνία καθώς όχι μόνο τίθεται θέμα επιστροφής για τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί αλλά υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με την εταιρεία.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πριν γίνει γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.

Κατέρρευσε η Thomas Cook

Ο παλαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο Thomas Cook κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες παραθεριστές ανά τον κόσμο και πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία.

Στην ιστοσελίδα της στο Twitter η ίδια η Thomas Cook ζητά συγγνώμη και ανακοινώνει ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της με άμεση ισχύ.

We are sorry to announce that Thomas Cook has ceased trading with immediate effect.

This account will not be monitored.

Please visit https://t.co/WWiKkzLYQJ for further advice and information.#ThomasCook pic.twitter.com/Nf1X3jn97x

Thomas Cook (@ThomasCookUK) September 23, 2019

«Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook ενώ μόνο φέτος η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας στο Θέμα Fm ενώ, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.00 τουρίστες».

Επιχείρηση – μαμούθ

Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία» τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες».

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα