Αστυνομικοί φόβοι για μεταφορά των επεισοδίων από τα Εξάρχεια στο Ελληνικό

15:10 30/1/2020 - Πηγή: In.gr

Τη μετατόπιση των επιθέσεων αντιεξουσιαστών από το κέντρο της Αθήνας σε όλη την Αττική και κυρίως στην περιοχή του Ελληνικού φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό όχι μόνο λόγω της «αποκέντρωσης» των εμπρηστικών επιθέσεων – μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν περίπου 80 σε όλο το Λεκανοπέδιο – μετά τις διαδοχικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να διαθέτει πληροφορίες ότι κύριος στόχος ομάδων αντιεξουσιαστών, κυρίως από τα νότια προάστια, που έχουν σημαντική καθοδήγηση, θα είναι η μεγάλη επένδυση

στην περιοχή του Ελληνικού!

Με στελέχη της Κατεχάκη να προχωρούν στην εκτίμηση ότι «όταν μπουν οι μπουλντόζες στην περιοχή, ίσως αρχίσουν εμπρηστικές ή βομβιστικές επιθέσεις, αλλά ίσως και επεισόδια όπως στην Κερατέα πριν από μια περίπου δεκαετία, αλλά και παρόμοιες ενέργειες στην ανέγερση του Εφετείου Αθηνών και αλλού». Την ίδια ώρα οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβληματίζονται από την αύξηση και την επέκταση των εμπρηστικών επιθέσεων σε όλη την Αττική, που παραπέμπουν στην περίοδο 2007-2009, οπότε υπήρξε παρόμοιο «φεστιβάλ φωτιάς». Με εμπρηστικές επιθέσεις, τότε, στον ΗΣΑΠ στη Κηφισιά, με καταστροφές στα αστυνομικά τμήματα Παπάγου, Εξαρχείων και Ζωγράφου, στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας καυσίμων της ΕΛ.ΑΣ., σε μεγάλα καταστήματα κ.α.

Και όλα αυτά από αναρχικούς και ομάδες όπως οι «Συμμορίες Συνείδησης», οι «Εξτρεμιστές Περάματος», οι «Πύρινες Σκιές», οι «Φωτιές στον Ορίζοντα», η «Μαχόμενη Μειοψηφία», πολλές από τις οποίες συνδέθηκαν αργότερα με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που προχώρησε σε περισσότερες από 200 επιθέσεις την περίοδο 2008-2017. Με κύριο φόβο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι αυτές οι πρόσφατες εμπρηστικές ενέργειες σε όλη την Αττική αποτελούν προπομπό δημιουργίας μιας νέας ένοπλης οργάνωσης…

«Καμπάνιες» καταστροφών

Την τελευταία εβδομάδα, λοιπόν, άρχισαν να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματούχων ότι «η πίεση που ασκεί η ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια με τις εκκενώσεις καταλήψεων, την αστυνομική παρουσία, με διαρκείς ελέγχους υπόπτων κ.λπ. θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στη διασπορά των επιθέσεων σε όλη την Αττική, όπως είχε συμβεί και σε 2-3 ακόμη περιστάσεις».

Ετσι υπήρξαν δεκάδες εμπρησμοί κρατικών και ιδιωτικών οχημάτων, τραπεζών, δημοσίων κτιρίων στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στον Κεραμεικό, στην Αλσούπολη και αλλού. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του «κύματος» των εμπρησμών, αναφέρεται ότι την περίοδο 2015-2017 στα Εξάρχεια, που θεωρούνταν τότε κέντρο ελεύθερης δράσης των αντιεξουσιαστών, είχαν σημειωθεί 43 επιθέσεις ενάντια σε δημόσιους στόχους, 165 επιθέσεις ενάντια σε σπίτια, μαγαζιά και αστυνομικές δυνάμεις και 82 εμπρησμοί οχημάτων. Την ίδια περίοδο, στην υπόλοιπη Αθήνα είχαν σημειωθεί 56 επιθέσεις ενάντια σε δημόσιους στόχους, 69 επιθέσεις ενάντια σε σπίτια, μαγαζιά και αστυνομικές δυνάμεις, 31 επιθέσεις ενάντια σε τράπεζες και 72 εμπρησμοί οχημάτων. Οι εμπρησμοί οχημάτων που έχουν σημειωθεί τη συγκεκριμένη διετία εκτός Εξαρχείων είναι λιγότεροι απ’ όσους σημειώθηκαν το τελευταίο οκταήμερο!

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζουν όσα συνέβησαν την περίοδο 2007-2009, όπως και άλλες περιπτώσεις όπου ομάδες αντιεξουσιαστών αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε μπαράζ επιθέσεων για την αποφυλάκιση ή ευνοϊκές μεταγωγές ενόπλων, για ζητήματα όπως η ελεύθερη είσοδος στο μετρό κ.ά. Αυτές οι «καμπάνιες καταστροφών» θεωρήθηκε ότι υπέκρυπταν την εκπαίδευση υποψήφιων ενόπλων που αργότερα συμμετείχαν σε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις στην πλατεία Συντάγματος, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σε πολιτικά γραφεία, στο εμπορικό κέντρο Mall, σε μητροπόλεις, για να ακολουθήσουν οι αποστολές δεμάτων-βομβών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ετσι, ανάμεσα στα άλλα υπενθύμιζαν ότι προ δεκαετίας είχαν σημειωθεί 35 εμπρηστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής μέσα σε λίγους μήνες, έφοδοι αναρχικών με καταστροφές στο Κολωνάκι (Μάιος 2009), ενώ ανά διαστήματα υπήρχαν επιθέσεις σε εμπορικά καταστήματα στην Ερμού και άλλα σημεία της Αθήνας. Επιπλέον, την ίδια περίοδο είχαν σημειωθεί περίπου 250 επιθέσεις και άλλων μορφών εναντίον αστυνομικών στόχων. Επίσης υπενθύμιζαν τη δράση οργανώσεων όπως η «Μηδενική Ανοχή», που προχώρησε την περίοδο 2009-2014 σε τουλάχιστον 20 εμπρηστικές επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία, κατοικίες υπουργών, ΙΧ αστυνομικών, ασφαλιστικές εταιρείες και ουδέποτε είχε διαπιστωθεί ποιοι υποκρύπτονταν.

Η «μετακόμιση» και η ανατομία μιας ανάληψης

Ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, την εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», τον σχηματισμό δικογραφίας εναντίον ομάδας τουλάχιστον 15 αντιεξουσιαστών για τις επιδρομές σε γραφεία της Χρυσής Αυγής και αλλού, έχει περιοριστεί η δράση αναρχικών που είχαν βάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ομως έχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι «πυρήνες» 20-30 αναρχικών, ηλικίας 18-25 ετών, μερικοί από τους οποίους αλλοδαποί, και με βάση κυρίως στα νότια προάστια αλλά και σε άλλες περιοχές, έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τη «ζώνη πυρός» εκτός Εξαρχείων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε κείμενο που αναρτήθηκε προ τριών ημερών σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών, με το οποίο αναλαμβανόταν η ευθύνη για εμπρηστικές επιθέσεις σε κρατικά οχήματα, σε ΑΤΜ τραπεζών αλλά και στο Ιδρυμα Μητσοτάκη που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία, στο Πολύγωνο και στον Κεραμεικό. Ο συντάκτης της προκήρυξης προχώρησε σε ευρύτερη ανάλυση με ιστορικές, πολιτικές αναφορές και παραπομπές οι οποίες θυμίζουν στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κείμενα ενόπλων οργανώσεων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως η ΟΛΑ και άλλες, οι οποίες έχουν αναλάβει μεμονωμένες αιματηρές επιθέσεις.

Ανάμεσα στα άλλα το κείμενο ανάληψης ευθύνης για τις εμπρηστικές επιθέσεις αναφέρει «σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη ατζέντα, που πρωταρχικά στοχεύει τις κοινωνικές αντιστάσεις. Σε κάτι που μοιάζει με οικογενειακή εμμονή με τις καταλήψεις, μας έρχεται στον νου η επιστράτευση από τον πατέρα Μητσοτάκη των ΟΝΝΕΔίτικων ταγμάτων εφόδου του 1991, για να καταστείλουν τις τότε μαθητικές καταλήψεις. Το στοιχείο της «αναγκαστικότητας» που δολοφόνησε τον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα. Οι χώροι ελευθερίας μέσα στον μητροπολιτικό ιστό συνεχίζουν να τρομάζουν την εξουσία και τους διαχειριστές της. Δεν ξεχνάμε τις μέρες του Γενάρη του ’91».

Νέα μέτρα ασφαλείας σε δεκάδες στόχους

Συνεχή και εντατικά μέτρα φρούρησης δεκάδων «στόχων» – ανάμεσα σε αυτούς, 35 δικαστικοί λειτουργοί, πέντε γραφεία κομμάτων, δέκα πρώην και νυν στελέχη κομμάτων, τρία κτίρια γαλλικού ενδιαφέροντος, πέντε εγκαταστάσεις τουρκικών εταιρειών, δύο χώροι συγκέντρωσης Ισραηλινών, ένας πρώην υποψήφιος δήμαρχος, δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άλλοι – ζητεί με διαδοχικά έγγραφά της η ΕΛ.ΑΣ. Η εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας σχετίζεται αφενός με τον φόβο επίθεσης από μέλη ελληνικής ένοπλης οργάνωσης αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και της έντασης που υπάρχει στα εθνικά θέματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα