Αρχηγοί έτοιμοι για καβγάδες – Αγρια σύγκρουση σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα

23:34 18/12/2018 - Πηγή: In.gr

Καμιά έκπληξη δεν είχε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και το κλείσιμο της διαδικασίας από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ίσως η έκπληξη να ήταν ότι διαψεύστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που χθες έλεγε ότι δεν θα υπάρξει πόλωση και βαριά λόγια.

Και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης εμφανίστηκαν με… λυμένο το ζωνάρι σε μια ακόμη παράσταση με προεκλογικό άρωμα.

Κι αν δεν ακούστηκε κουβέντα για την οικονομία, για το όραμα που μπορεί να έχουν ΣΥΡΙΖΑ

και ΝΔ για την επόμενη ημέρα, αυτό που ειπώθηκαν επιβεβαίωσαν όσους πιστεύουν ότι οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν θα έχουν εμφυλιοπολεμικό φόντο.

Ακόμη και τα ξερονήσια της εξορίας θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και με τον Σαλβίνι παραλλήλισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η ατζέντα προς τις εκλογές θα είναι γεμάτη αναφορές για ακροδεξιά ρητορική από την πλευρά της ΝΔ.

Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε προς τα που θα κινηθεί. Υπενθύμιση των σκανδάλων που δεν ερευνώνται και κρύβονται κάτω από το χαλί, σφοδρή κριτική στο προνομιακό για την αξιωματική αντιπολίτευση πεδίο των εθνικών θεμάτων, ειδικά στο Μακεδονικό.

Το σκηνικό ακραίας πόλωσης ενίσχυσε βεβαίως και η τρομοκρατική ενέργεια στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι που δεν θα μπορούσε παρά να γίνει θέμα συζήτησης στη Βουλή και το άνοιξε κατά κύριο λόγο ο Τσίπρας ο οποίος έκανε γκάφα θυμίζοντας την εποχή που κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου για αρχηγό της «17Ν». Για να του θυμίσουν μέσα σε θύελλα αντιδράσεων ότι ο Πάνος Καμμένος, ο συνέταιρος του στην κυβέρνηση ήταν ένας από αυτούς που κατηγορούσε τον Ανδρέα.

Ακόμη πιο άγρια έγιναν τα πράγματα μετά την ξαφνική σύγκρουση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση και τα βαριά λόγια που ακούστηκαν.

Την ευκαιρία άδραξε ο πρωθυπουργός για να πει: «Συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας. Δεν είναι όμως. Εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας».

Με ύφος αρκετά νευριασμένο ο Τσίπρας απάντησε σε όλα όσα τον κατηγόρησε ο Μητσοτάκης ρίχνοντας από τα αριστερά τις βολές του. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», είπε βάζοντας επί της ουσίας στο ακροδεξιό κάδρο και τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός επίσης κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι δεν καταλαβαίνει πόσο διχαστικά είναι αυτά που λέει τονίζοντας ότι θυμίζουν την εποχή των εξοριών στα ξερονήσια.

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε εκ νέου την επίθεση στο ΣΚΑΙ και την Καθημερινή αλλά έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη επειδή, όπως υποστήριξε, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως ηθικό αυτουργό της δράσης της τρομοκρατίας.

Στο πεδίο της ασφάλειας και των εθνικών θεμάτων κινήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρει «προσωπική ευθύνη για την ανοχή στη βία» και ξεκαθάρισε: «Οσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις επί ΝΔ θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Μίλησε για το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, «με την ανοχή και συχνά την ενθάρρυνση της Κυβέρνησής σας» όπως είπε για να προσθέσει: «Για τους Ρουβίκωνες και τους τραμπούκους στα πανεπιστήμια. Γιατί, κύριοι της συμπολίτευσης, από καιρό σας έχω προειδοποιήσει:

Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να μετατραπούν, μετά, σε Καλάσνικοφ και βόμβες. Όταν, συνεπώς, δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, τότε εισπράττεται οδυνηρά και η εξέλιξή της.

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται «αγωνιστές» ή, απλώς, «παιδιά», τότε αποκτούν άλλοθι και οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις, τότε διευκολύνεται η δουλειά των κουκουλοφόρων. Και όταν τα κρούσματα όλο και αυξάνονται, αλλά οι συλλήψεις όλο και μειώνονται, τότε η ανομία γιγαντώνεται».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και για την Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποιώντας την πλειοψηφία πως θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε να ακουστεί πως η κυβέρνηση λέει «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι».

Όσο για τον πρωτοφανή καυγά με τον Νίκο Βούτση από τη ΝΔ τονίζουν ότι συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη. Κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης. Ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του βουλής».

1. Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

3. Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

4. Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική τέλος της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης ότι συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα