«Απολογία» Παππά – Πετσίτη στη Βουλή για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

15:04 11/4/2019 - Πηγή: In.gr

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να έριξαν ξανά στην πολιτική αρένα την υπόθεση της Novartis, όμως, αυτό που τους «τρώει» πραγματικά είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Πετσίτη – Αρτεμίου – Παππά.

Και μπορεί ο μόνος τρόπος τους να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα είναι να επιτίθενται στους πολιτικούς αντιπάλους ή στα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις. Και να λογοδοτήσουν όλοι όσοι κρύβονται πίσω από τον Μανώλη Πετσίτη, τον οποίον

κάνουν πλέον ότι δεν γνωρίζουν.

Αλλωστε, το ηχηρό «άδειασμα» που επιφύλαξε στον Νίκο Παππά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προοιωνίζεται εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σε αυτήν καλείται να δώσει πληροφορίες (ή ακόμα και εξηγήσεις) η Αννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος. Θα ακολουθήσουν (σε συνεδρίαση πριν από το Πάσχα) οι ακροάσεις των υπευθύνων της ΔΕΠΑ, κυρίων Κιτσάκου και Τζώρτζη, και αμέσως μετά το Πάσχα θα κληθεί ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής ο Μανώλης Πετσίτης, γνωστότερος ως «Μανόλο του Παππά», ο οποίος θα πρέπει να εγκαταλείψει την Κύπρο (και την πολυτελή ζωή που διάγει) για να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων για τον ρόλο του, για τους χρηματοδότες του και για τους φίλους του.

Θα ερωτηθεί συγκεκριμένα ποιος του έδινε το δικαίωμα να μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου (και να βρίσκεται συχνά δίπλα στον Πρωθυπουργό και στον Νίκο Παππά), τι ρόλο είχε εκεί και βεβαίως πού βρήκε τόσο πολλά χρήματα.

Τι θα ερωτηθεί

Οι απαντήσεις του θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα φανεί αν ο Πετσίτης θέλει να διασωθεί ο ίδιος διαισθανόμενος ότι τον έχουν εγκαταλείψει οι φίλοι στο Μαξίμου.

Θα πρέπει να απαντήσει για τα ραντεβού του στη ΔΕΠΑ, για τις σχέσεις του με τους δικηγόρους των off shore στην Κύπρο, για το πώς βρήκε τόσα πολλά χρήματα κι έναντι ποιων υπηρεσιών τα ελάμβανε. Και βεβαίως αν μεσολάβησε ώστε να γίνει μια «φιλική διευθέτηση» του χρέους των 130 εκατ. ευρώ που είχε ο Λαυρεντιάδης στη ΔΕΠΑ.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επρόκειτο να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα καλώντας την κυρία Ζαΐρη, αλλά λόγω των εξελίξεων στο σκάνδαλο της Νovartis και του ότι απουσίαζαν στις Βρυξέλλες ορισμένα μέλη της Επιτροπής (όπως για παράδειγμα ο Ευ. Βενιζέλος) αναβλήθηκε για την προσεχή Τετάρτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ (οι οποίοι ζήτησαν την παρουσία της κυρίας Ζαΐρη και των Κιτσάκου, Τζώρτζη και Πετσίτη) δεν έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Οπως είπε στον «Βηματοδότη» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, οι βουλευτές της ΝΔ θα θέσουν μια σειρά από ερωτήσεις στην κυρία Ζαΐρη, ώστε να βγουν τα πάντα στην επιφάνεια: «Θα πρέπει να βγουν όλα, καθ’ ότι δεν μπορεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μη δώσει αυτά τα στοιχεία στους βουλευτές, ώστε να έχουν σαφή αντίληψη περί τίνος πρόκειται» έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Θα κληθεί και ο Παππάς;

Σε ερώτηση ποιοι άλλοι ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη, ο κ. Τζαβάρας είπε: «Εάν προκύψουν στοιχεία, θα κληθεί και ο Νίκος Παππάς ώστε να μάθουμε επιτέλους ποιες ήταν (ή είναι) οι σχέσεις του με τον Πετσίτη». Ο κ. Τζαβάρας όμως αποκάλυψε και τούτο: Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να κληθεί και ο κύπριος δικηγόρος, ειδικευμένος στις offshore εταιρείες Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος είχε συνταξιδεύσει με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Οπως καταλαβαίνετε, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Πετσίτη.

Βεβαίως, δεν θα περίμενε κανείς από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να πει πολλά και να μας φωτίσει περισσότερο για το ρόλο του φίλου του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση Λαυρεντιάδη. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως να συνδέονται με την προσπάθεια που κάνει διαρκώς το Μαξίμου να «απεξαρτηθεί» από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Η ΔΕΠΑ έχει ενημερώσει εγκαίρως

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2017, το νέο μάνατζμεντ της ΔΕΠΑ έχει προβεί συστηματικά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις συνεχείς ενημερώσεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, με τις οποίες η διοίκηση Τζώρτζη έχει εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστωτική έκθεση της ΔΕΠΑ λόγω των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήταν υποχρεωμένη να παραλαμβάνει.

Επίσης η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της ELFE σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Οπως όμως είναι προφανές, οι αποφάσεις αυτές είναι πολυπαραγοντικές και αρμοδιότητας και άλλων φορέων, και συνεπώς εξαρτώνται από τις εντολές των μετόχων της ΔΕΠΑ και των συναρμόδιων υπουργών και όχι μόνο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος φαίνεται να συμμερίζεται τις σχετικές ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά η πολιτική διάσταση του θέματος και η εμπλοκή και τρίτων προσώπων στο κουβάρι ELFE φαίνεται ότι αντί να επισπεύσουν έχουν αναστείλει επ’ αόριστον τις τελικές αποφάσεις από τους (συν)αρμοδίους…

Keywords
Τυχαία Θέματα