Αντικειμενικές: Έρχεται νέα «κεραμίδα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

08:31 5/1/2019 - Πηγή: In.gr

Μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών για τις μεταβιβάσεις – ίσχυαν μέχρι τον Δεκέμβριο μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ – οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα δεν θα σταματήσουν.

Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από το καλοκαίρι θα ακολουθήσει ακόμη μία αναπροσαρμογή τιμών στα ακίνητα. Και το 2019 οι εκτιμητές ακινήτων έχουν αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αφού με τροπολογία μονιμοποιήθηκε ο ρόλος

τους στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Έτσι, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019 και με βάση την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών θα πρέπει να φθάσουν στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Οι εκτιμητές ακινήτων θα πιάσουν δουλειά στα τέλη Ιανουαρίου και οι νέες τιμές που θα αποφασιστούν θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019.

Συγκεκριμένα, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών και οι οποίοι θα έχουν τα απαραίτητα κριτήρια.

Οι ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου θα διαμορφώνουν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένη εισήγηση τα έγγραφα εκτίμησης και αφού έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα τελευταία θα ψηφιοποιούνται μέσω κωδικών του TAXISnet που θα διαθέτουν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Την ίδια στιγμή, έχει αλλάξει και το τοπίο στις μεταβιβάσεις, αγορές, δωρέες και γονικές παροχές. Από την Πρωτοχρονιά οι μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν ακριβότερες, καθώς υπολογίζονται με νέες αντικειμενικές αξίες που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2018, αλλά και γενικότερα αυξάνονται όλοι οι φόροι που έχουν ως βάση υπολογισμού τις τιμές της εφορίας.

Όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας το 2019 θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων λόγω των ήδη αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα