Ανάπτυξη σημαίνει γνώση και καινοτομία

18:41 6/6/2020 - Πηγή: In.gr

Στην Ελλάδα πολλές φορές ξεχνούμε τι σημαίνει πραγματικά οικονομική ανάπτυξη. Το βλέπω ακόμη και στον λόγο ή τα αιτήματα των διαφόρων φορέων της οικονομίας. Σκεφτείτε πόσες φορές όταν συζητάμε για αυτά τα πράγματα όλη η συζήτηση πηγαίνει στα θέματα μισθολογικού κόστους ή ελαστικότητας της εργασίας. Λέμε μεταρρυθμίσεις και εννοούμε μικρότερη βαρύτητα των συλλογικών συμβάσεων και ευκολότερες απολύσεις. Σημαίνουν, όμως, όλα αυτά ανταγωνιστικότητα

ή πολύ περισσότερο ανάπτυξη. Γιατί μια ματιά στον κόσμο θα δείξει ότι οι χώρες που είναι πιο αναπτυγμένες, με όλες τις πιθανές έννοιες του όρου, δεν είναι κυρίως οι χώρες που έχουν φθηνή εργασία ή έχουν εύκολες απολύσεις. Γιατί εάν τα πράγματα ήταν έτσι, τότε οικονομικοί πρωταθλητές στην Ευρώπη θα ήταν οι χώρες των Βαλκανίων και όχι π.χ. η Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ούτε ένα ευρώ χαμένο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Να αλλάξουμε την ατζέντα

Επιμονή στις μεταρρυθμίσεις

Την κοντόθωρη λογική που ήθελε την ανταγωνιστικότητα να ταυτίζεται με τη μείωση του κόστους εργασίας την πληρώσαμε ακριβά στη χώρα μας με τη διαβόητη «εσωτερική υποτίμηση». Οπως και πληρώνουμε ακριβά εδώ και δεκαετίες την αντίληψη ότι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απλώς «χρήμα που έρχεται» και το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθούμε για να το μοιράσουμε δίκαια και να μην πάει χαμένο.

Ομως, υπάρχει και μια άλλη κατεύθυνση με την οποία πρέπει να αναμετρηθούμε. Αυτή που λέει ότι η ανάπτυξη κυρίως έχει να κάνει με τον βαθμό στον οποίο μια χώρα συμμετέχει στην τεχνολογική επανάσταση που είναι σε εξέλιξη. Που υποστηρίζει ότι η επένδυση στη γνώση και στην έρευνα είναι αυτή που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Που αντιλαμβάνεται ότι έχουμε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα μορφωμένου και εξειδικευμένου δυναμικού εργαζομένων. Που βλέπει τα Πανεπιστήμια ως τα ζωντανά κύτταρα για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο, μέσα από τη συμβολή τους όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον συνολικό διάλογο για τα προβλήματα της εποχής και φυσικά στη διαρκή παραγωγή έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα.

Η χώρα μας θα δεχτεί το επόμενο διάστημα σημαντικά ποσά από τα πακέτα της ΕΕ. Αυτή τη φορά ας μην σπαταληθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα