Αναιμική ανάπτυξη με καθήλωση μισθών

07:21 10/12/2018 - Πηγή: In.gr

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφημίζει την έξοδο από τα Μνημόνια και την αυτονομία της ελληνικής οικονομίας στην δημοσιονομική πολιτική, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τους μισθούς ανακοινώνοντας μάλιστα νομοθετικά αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δυστυχώς η αλήθεια στην πραγματική οικονομία είναι τελείως διαφορετική, καθώς παρά την δημοσιονομική προσαρμογή, την συμφωνία με τους δανειστές και την έξοδο από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, οι μισθοί στην Ελλάδα

το 2017 μειώθηκαν και μάλιστα 3.5% του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συνεχίζοντας μάλιστα μία σειρά μειώσεων καθ’όλη την διάρκεια της κρίσης η οποία εντάθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο οι αγορές όσο και οι επιχειρήσεις, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης, για επενδύσεις και αύξηση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα και οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ το 2019 κοντά στο 2%, να μην αφήνουν σοβαρά περιθώρια ανάκαμψης, με την χώρα εγκλωβισμένη εκτός αγορών.

Μάλιστα, η συνεχής μείωση των μισθών, παρά την διαφαινόμενη ανταγωνιστικότητα του εργατικού κόστους, δεν αυξάνει την απασχόληση, καθώς η χώρα μας πάσχει από σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, με την μέση παραγωγικότητα να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από τους πραγματικούς μισθούς, μετά την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι μισθοί πέφτουν μέσα από μία διαδικασία άκαμπτης παραγωγικότητας αλλά και ελαστικών μορφών εργασίας, που σε μεγάλο βαθμό δεν απαντούν στην σοβαρή μακροχρόνια ανεργία, αφήνοντας μάλιστα τους νέους χωρίς τις κατάλληλες δεξιότητες, ενισχύοντας την τάση του brain drain.

Είναι προφανές από τα στοιχεία, ότι δεν υπάρχει τάση αναστροφής του προβλήματος, όσο η χώρα κινείται στην τεχνητή αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και στην άσκοπη παροχολογία προσλήψεων στο δημόσιο, εντείνοντας το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στην αγορά.

Η πολλαπλάσια μείωση των πραγματικών μισθών σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, πρέπει να προβληματίσει σφόδρα τους κυβερνώντες, ώστε να αναζητήσουν άμεσα λύσεις ενίσχυσης των εργασιών πλήρους απασχόλησης, μέσα από θέσεις εξειδικευμένες, καλά αμοιβόμενες και με βάση τεχνολογίες αιχμής, που μπορούν όντως να κάνουν την διαφορά στην χώρα μας μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Keywords
Τυχαία Θέματα