Αμερικανικές εκλογές : Η επιστολική ψήφος «έλυσε τα χέρια» των Αμερικανών

04:07 4/11/2020 - Πηγή: In.gr

Έντονο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων σε αυτές τις πολωμένες εκλογές, με τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου να τους εξασφαλίζει σημαντικό όπλο ενάντια στο φόβο μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Η ευκολία της διαδικασίας εξαρτάται από τον τόπο διαμονής. Δέκα αμερικανικές πολιτείες έστειλαν αυτομάτως ψηφοδέλτια στους κατοίκους τους. Σε άλλες 35 απαιτείται σχετική αίτηση του ψηφοφόρου.

Πέντε πολιτείες επιτρέπουν την

επιστολική ψήφο μόνον εφόσον ο ψηφοφόρος έχει βάσιμο λόγο αδυναμίας φυσικής προσέλευσης στην κάλπη. Ο κοροναϊός δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.

Η διαδικασία παρέμενε ως επί το πλείστον μη αμφιλεγόμενη. Μέχρι φέτος.

Σενάρια καλπονοθείας

Ένας πιθανός λόγος που ο πρόεδρος Τραμπ επιμένει να συνδέει την επιστολική ψήφο με σενάρια καλπονοθείας; Το αυξημένο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

Ο αριθμός των επιστολικών ψήφων σε αυτές τις εκλογές θα είναι πολλαπλάσιος από εκείνον του 2016. Η καταμέτρηση σε ορισμένες περιπτώσεις θα καθυστερήσει.

Οι κανόνες διαφέρουν. Σε ορισμένες πολιτείες, η επεξεργασία και καταμέτρηση των ψήφων γίνεται πριν από την ημέρα των εκλογών. Στις κρίσιμες όμως πολιτείες του Ουισκόνσιν και της Πενσιλβάνια, περιμένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών.

«Ας ελπίσουμε ότι οι αξιοσέβαστοι ομοσπονδιακοί δικαστές θα μπορέσουν αν δουν ξεκάθαρα τη διαδικασία και να τη σταματήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά σε περίπτωση μικρής διαφοράς μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, η εκλογική βραδιά -λένε αναλυτές- μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ διαρκείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα