Αλί Μπαμπατζάν : Ενας ακόμη σύντροφος του Ερντογάν στρέφεται τώρα εναντίον του

00:51 27/11/2019 - Πηγή: In.gr

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε την Τρίτη για τους κινδύνους του «απολυταρχισμού» και εξέφρασε την ελπίδα να έχει ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βαθιές διαφωνίες»

Ο άλλοτε σύμμαχος του τούρκου προέδρου ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το ΑΚP, επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να

διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

«Εχουμε δει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε σκοτεινό τούνελ, με τα προβλήματά της σε κάθε θέμα να αυξάνονται κάθε μέρα», δήλωσε ο Μπαμπατζάν στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTurk στην πρώτη του ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παραίτησή του από το AKP.

«Ελλειψη δημοκρατίας»

«Συνεπώς, έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία νέου κόμματος», είπε.

Ο Μπαμπατζάν απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να επικρίνει ευθέως τον Ερντογάν, αλλά επανειλημμένα τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας υπό τον «απολυταρχισμό» κατέστρεψε τη χώρα.

«Υπήρξαν σημαντικές αρχές και αξίες κατά την ίδρυση του ΑΚP, αλλά υπήρξε μεγάλη απομάκρυνση από αυτές τις αρχές. Αυτό έχει γίνει εθνικό ζήτημα και αισθανθήκαμε σοβαρή ευθύνη απέναντι στη χώρα μας», είπε.

Από καιρό υπήρχαν φημολογίες ότι ο Μπαμπατζάν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, άλλο συνιδρυτή του ΑΚΡ, σχεδίαζαν να ιδρύσουν αντίπαλο κόμμα.

Ο «μεγάλος αδελφός»

Ο Μπαμπατζάν διευκρίνισε ότι ο Γκιουλ δεν θα συμμετέχει ενεργά στο κόμμα, αλλά εργάζεται ως σύμβουλος ή «μεγάλος αδελφός».

Ο τούρκος πρώην πρωθυπουργός και από τους στυλοβάτες του κυβερνώντος κόμματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι θα ιδρύσει αντίπαλο πολιτικό σχηματισμό.

Ο Μπαμπατζάν απέκλεισε να προσχωρήσει στο κόμμα του Νταβούτογλου. Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα