«Αλέξη δώστα όλα» – Παροχές για να ανατραπεί η δημοσκοπική κατρακύλα

13:58 26/3/2019 - Πηγή: In.gr

Μετά το αυτογκόλ με την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο επειδή εισέπραττε τη σύνταξη της μητέρας της επί 5,5 χρόνια μετά το θάνατό της αλλά και τις αποδοκιμασίες που δέχτηκαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Στην κατάσταση αυτή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναζητά τους τρόπους προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα

που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες να προχωρήσει σε παροχές και διευκολύνσεις στους πολίτες. Έτσι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τον κουμπαρά του προϋπολογισμού για να δώσει πασχαλινούς μποναμάδες σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα «όπλα» που ετοιμάζει να ρίξει στην προεκλογική μάχη είναι ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη καθώς και οι 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Άλλωστε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον News 24/7, ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών (δηλαδή μονομερώς)».

Την ίδια στιγμή ο κ. Πετρόπουλος δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι μπορεί να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Είπε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις τις κάνει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχει η σχετική ευχέρεια.

Τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το κόστος μιας τέτοιας απόφασης η οποία αποτελεί κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων.

Η πρώτη κατοικία

Δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση στο EuroWorking Group στην προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού η απόσταση των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλη.

Οι δανειστές έχουν έντονες ενστάσεις, αφού εκτιμούν ότι ο νέος νόμος Κατσέλη δεν θα έχει αποτέλεσμα σε οτι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του αριθμού των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πλέον απομένουν λίγες ημέρες ώστε θεσμοί και κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 5ης Απριλίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές επέμειναν για ακόμα μια φορά στον χρονικό περιορισμό του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στα οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα εντάσσεται κάποιος σε αυτό.

Πλέον η προσοχή εστιάζεται και στο αν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου όπως έχει προαναγγείλει θα καταθέσει στη Βουλή μονομερώς το σχέδιό για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος.

Πάντως το EuroWorking Group παρέπεμψε την κυβέρνηση στους θεσμούς οι οποίοι επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η τρίτη που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Οι 120 δόσεις

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με τους θεσμούς να διατηρούν έντονες επιφυλάξεις. Έτσι, ενώ από κυβερνητικής πλευράς διαμηνύεται ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί οι δανειστές κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν αυτή την προοπτική.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Η ρύθμιση θα αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους κι έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα και στις προσαυξήσεις, ή 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις, εφόσον, όµως, γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα