Αυτή ήταν η πιο αγαπημένη παιδική σειρά της τηλεόρασης

14:12 12/12/2018 - Πηγή: In.gr

Οσοι Ελληνες γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μεγάλωσαν με μια κρατική τηλεόραση που είχε λίγες αλλά καλές εκπομπές, θα θυμούνται μια μοναδική σειρά. Ηταν ο Παραμυθάς, που θεωρείται η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.

Παίχτηκε από το 1978 μέχρι και το 1987 και ο κυριούλης εκείνος, ο παππούς όλων μας με τα χαρακτηριστικά άσπρα του μαλλιά μας συντρόφευε κι έφτιαχνε τα παιδικά μας όνειρα.

Οι ιστορίες ήταν του Αλ. Κυριτσόπουλου, του Νίκου Πιλάβιου και άλλων. Η μουσική ήταν του Σταμάτη Σπανουδάκη, τα σχέδια του Κυριτσόπουλου και η σκηνοθεσία/παρουσίαση

του Νίκου Πιλάβιου.

Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Τα πιο γνωστά παραμύθια» και το περιοδικό «Mommy & Daddy»

Ο πιο γνωστός παραμυθάς των Χριστουγέννων στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»
Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

————————————————————————————————————-

Ο Παραμυθάς με το μαγικό του γιλέκο που πετά στον μαγικό κόσμο των παιδιών, έκανε πολλούς Ελληνες να αλλάξουν τον τρόπο που έβλεπαν τη ζωή τους. Ο Νίκος Πιλάβιος, αυτή η αγαπημένη φιγούρα, είχε σχεδόν ξεχάσει το όνομά του. Ολοι τον φώναζαν «Παραμυθάς» και τον είχαν ταυτίσει με τα χρόνια της αθωότητας. Τότε που οι παιδικές σειρές δεν ήταν γεμάτες όπλα, βία, ή ακόμη και χαζές ιστοριούλες.

Ήρωάς της ήταν ένας παππούς ο οποίος ήξερε να λέει όμορφες ιστορίες που δεν ήταν άλλες από τις περιπέτειες τις οποίες ζούσε ο ίδιος, κάθε φορά που φορούσε ένα μαγικό γιλέκο. Μ’ αυτό μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, να γίνεται μεγάλος σαν βουνό ή μικρός σαν καρφίτσα και να πετάει!

Ο Παραμυθάς επέλεγε να μεταδίδει απλά μηνύματα ανθρώπινων και ηθικών αξιών, οικολογίας και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς, με ήρωα τον αγαπημένο από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης.

Το μαγικό μολύβι που φτιάχνει τον κόσμο και η μάγισσα Κλοκλό, που σίγουρα θυμούνται οι σημερινοί μπαμπάδες.

Το 2007 ο γιος του Νίκου Πιλάβιου, Κωνσταντίνος, φτιάχνει 26 νέα επεισόδια

Τα κείμενα και η παρουσίαση ήταν του Νίκου Πιλάβιου, οι ζωγραφιές της Στεφανίας Ταπτά και η μουσική της Μαριέττας Φαφούτη. Τα επεισόδια παίχτηκαν το 2012 από την τότε ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ επαναλήφθηκαν το 2015.

Η αλήθεια είναι ότι η μόδα των παιδικών σειρών είναι διαφορετική. Τα παιδιά βλέπουν στρουμφάκια, Μπομπ Σφουγγαράκη, Πόκεμον παλιότερα ή Transformers.

Είχε πει ο Πιλάβιος:

«Κανείς δεν λέει ότι όλα τα ξένα προγράμματα είναι κακά. Με εξαίρεση κάποια «φτηνιάρικα» γιαπωνέζικα, τα υπόλοιπα -κινούμενα σχέδια ή ντοκιμαντέρ- είναι καλά. Γενικά, όμως, σε σχέση με τα παλιότερα και με τα ελληνικά, τα ξένα παιδικά προγράμματα έχουν -κρυφή ή φανερή- μεγαλύτερη βιαιότητα» λέει ο Νίκος Πιλάβιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα