Αυστραλία : Κινέζοι φοιτητές αναγκάζονται να… σκηνοθετήσουν την απαγωγή τους

15:01 28/7/2020 - Πηγή: In.gr

Κινέζοι φοιτητές που ζουν στην Αυστραλία δέχονται εκβιασμό από εγκληματικές οργανώσεις προκειμένου να προσποιηθούν ότι απάγονται. Το φαινόμενο αποτελεί μέρος ενός λεπτομερούς παγκόσμιου σχεδίου εκβιασμών που θέτει στο στόχαστρο ευάλωτους φοιτητές από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές τη Δευτέρα.

Οκτώ φοιτητές που ζουν στη Νέα Νότια Ουαλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της απάτης «εικονικών απαγωγών» κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, με τους συγγενείς τους στη χώρα καταγωγή τους να καταβάλλουν

συνολικά 3,2 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (2,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) εν είδει λίτρων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σε μία περίπτωση, ο πατέρας 22χρονης φοιτήτριας στο Σίδνεϊ κατέβαλε περισσότερα από $1,4 εκατ. αφού έλαβε βίντεο που απεικόνιζε την κόρη του δεμένη σε άγνωστη τοποθεσία.

Άλλη κινεζική οικογένεια κατέβαλε περισσότερα από $14.000 αφού έλαβε βίντεο όπου η 22χρονη συγγενής της απεικονιζόταν δεμένη και με καλυμμένα τα μάτια. Η κοπέλα εντοπίστηκε από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ασφαλής σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Οι φοιτητές – θύματα «τραυματίζονται ψυχικά από αυτό που τους συνέβη, πιστεύοντας ότι έχουν θέσει τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε πραγματικό κίνδυνο», ανέφερε Αυστραλός αξιωματούχος.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας τονίζει ότι οι απατεώνες θέτουν στο στόχαστρο ευάλωτους φοιτητές της Σινοαυστραλιανής κοινότητας, όπως είναι οι φοιτητές που ζουν μακριά από την οικογένειά τους σε ένα ανοίκειο περιβάλλον.

Τη φετινή χρονιά, περίπου 165.000 φοιτητές από την Κίνα σπουδάζουν στην Αυστραλία, αν και ο αριθμός ενδέχεται να έχει μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Συνήθως η χώρα φιλοξενεί περίπου 200.000 – 210.000 Κινέζους φοιτητές.

Τι είναι οι εικονικές απαγωγές;

Η απάτη λειτουργεί ως εξής: Αρχικά, οι απατεώνες καλούν τυχαίους αριθμούς, συχνά μιλώντας στα μανδαρίνικα. Αυτό λειτουργεί ως φίλτρο. Οι Αυστραλοί που δεν γνωρίζουν κινέζικα, συνήθως κλείνουν το τηλέφωνο, ενώ οι Κινέζοι φοιτητές απαντούν στα μανδαρίνικα.

Έπειτα, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι στελέχη των κινεζικών αρχών, για παράδειγμα εργαζόμενοι στην κινεζική πρεσβεία ή αστυνομία. Ο απατεώνας πείθει το θύμα ότι έχει εμπλακεί σε έγκλημα στην Κίνα και το προειδοποιεί ότι θα εκδοθεί στην Κίνα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε ποινικό δικαστήριο – ή απειλεί με κυρώσεις στις οικογένειές τους αν δεν συνεργαστούν.

Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κρύψουν την πραγματική τους τοποθεσία αλλά και τον αριθμό από τον οποίο καλούν. Έτσι μπορούν να πείσουν τα θύματά τους ότι πράγματι δέχθηκαν κλήση από τις κινεζικές αρχές. Αν τα θύματα αναζητήσουν τον αριθμό που τους κάλεσε στο διαδίκτυο, θα δουν ότι ταιριάζει με εκείνον της κινεζικής αστυνομίας ή της πρεσβείας, εξηγεί ο Δρ. Λένον Τσανγκ, λέκτορας εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Δύο εκδοχές της ίδιας απάτης

Η απάτη στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί με δύο τρόπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Στο ένα σενάριο, τα θύματα απειλούνται ή εξαναγκάζονται να μεταφέρουν χρήματα σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο άλλο σενάριο, τα θύματα πείθονται να σκηνοθετήσουν τις ίδιες τους τις απαγωγές, ώστε η οικογένειά τους να αναγκαστεί να προσφέρει χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι απατεώνες αναγκάζουν τα θύματα να διακόψουν την επικοινωνία με τις οικογένειες και τους φίλους τους και να νοικιάσουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείων για την ίδια τους την προστασία και ασφάλεια. Έπειτα, τους ζητούν να φωτογραφίσουν τους εαυτούς τους δεμένους και με καλυμμένα μάτια. Οι φωτογραφίες αποστέλλονται στις οικογένειές τους στο εξωτερικό.

Όταν η οικογένεια του εκάστοτε θύματος αδυνατεί να εντοπίσει το παιδί της στην Αυστραλία, αποστέλλει τα λίτρα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του. ο απατεώνας συνεχίζει τις απειλές και την απαίτηση λίτρων, μέχρι να μην μπορεί να λάβει πλέον άλλες πληρωμές. Σε πολλές περιπτώσεις, τότε είναι που η οικογένεια του θύματος καταγγέλλει το περιστατικό στην αστυνομία.

Οι αρχές συχνά βρίσκουν το θύμα ασφαλές στο σπίτι του ή σε κάποιο ξενοδοχείο.

Γιατί είναι εύκολοι στόχοι οι Κινέζοι φοιτητές;

Η απάτη, η οποία έχει καταγραφεί σε πολλές πολιτείες της Αυστραλίας, «πιάνει» πολύ μεταξύ των ευάλωτων, νέων και συχνά υπερπροστατευμένων ξένων φοιτητών.

«Οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν ευάλωτη ομάδα, γιατί δεν έχουν πραγματική υποστήριξη στη χώρα μας», εξηγεί ο Τσανγκ. «Για αυτό το είδος της απάτης, τα θύματα δεν πρέπει να έχουν μεγάλη εμπειρία από την κοινωνία, με αποτέλεσμα να πιστέψουν ότι πρόκειται πράγματι για ανθρώπους της πρεσβείας».

«Ένας Αυστραλός με καταγωγή από την Κίνα που ακούει ξαφνικά ότι εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα της Κίνας, απλώς θα τους έλεγε να τον αφήσουν ήσυχο», προσθέτει. «Όμως ένας Κινέζος φοιτητής ενδέχεται να φοβηθεί για την οικογένειά του ή και για το τι τον περιμένει στην πόλη καταγωγής του».

Μεταξύ των διεθνών φοιτητών, οι Κινέζοι θεωρείται ότι είναι οι πλέον εύπιστοι εξαιτίας του αυταρχικού νομικού συστήματος της κινεζικής ενδοχώρας, στο πλαίσιο του οποίου ακτιβιστές, διεθνείς οργανισμοί και απλοί πολίτες αντιμετωπίζουν κάθειρξη, απέλαση ή άλλες μορφές τιμωρίας για μια ευρεία γκάμα εγκλημάτων.

Οι πολίτες μπορεί να συλληφθούν ακόμη και για την ανάρτηση ενός βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα ή επειδή… ψάρεψαν ενώ φορούσαν ένα κόκκινο μαντήλι. Δεν είναι τόσο δύσκολο να πιστέψει ένας φοιτητής ότι η αστυνομία ίσως τον καλεί για ένα έγκλημα που δεν γνώριζε ότι διέπραττε.

Στο τέλος, τα θύματα δεν θέλουν να καταγγείλουν το περιστατικό, καθώς ντρέπονται για αυτό που τους συνέβη, εξηγεί η αστυνομία.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρει ότι συνεργάζεται με την πολιτειακή κυβέρνηση και την κινεζική πρεσβεία της Αυστραλίας προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση και να ενημερώσει την κοινότητα για τους απατεώνες.

Οι αρχές παροτρύνουν τους φοιτητές και άλλα πιθανά θύματα να καταγγέλλουν αυτές τις κλήσεις στα πανεπιστήμιά τους, στις πρεσβείες ή στην τοπική αστυνομία και να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εντολέων τους.

Διαδεδομένο φαινόμενο

Την περσινή χρονιά καταγράφηκαν 1.172 καταγγελίες για αυτό που οι αρχές αποκαλούν τηλεφωνικές απάτες «κινεζικών αρχών» σε ολόκληρη την Αυστραλία. Δεν είναι βέβαιο σε πόσες περιπτώσεις έγινε προσπάθεια εικονικής απαγωγής ή πόσες από αυτές κατέληξαν στην απόσπαση χρημάτων από τους απατεώνες.

Αντίστοιχες απάτες με θύματα Κινέζους φοιτητές έχουν καταγραφεί και στις ΗΠΑ, αλλά και στον Καναδά.

Πηγή: www.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα