Westworld: Η σειρά που μας έκανε να αμφισβητήσουμε τα πάντα

09:01 9/3/2020 - Πηγή: In.gr

Cowboys και ανδροειδή, cast και budget που συναγωνίζονται τις μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές, αλλά και τα μεγάλα ονόματα των Jonathan Nolan και Lisa Joy στο ρόλο των δημιουργών, είναι μόνο μερικά από τα συστατικά της τεράστιας επιτυχίας του Westworld. Η σειρά που τράβηξε το ενδιαφέρον ενός εξαιρετικά ετερόκλητου κοινού συνδυάζοντας τη δράση και το μυστήριο

με ερωτήματα που αμφισβητούν ακόμη και την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση, κατάφερε να γίνει η ναυαρχίδα της HBO μετά και την ολοκλήρωση του Game of Thrones. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλουμε να ξαναδούμε τις δύο πρώτες σεζόν της – διαθέσιμες αποκλειστικά από το Vodafone TV – αλλά και που προτείνουμε σε όποιον δεν την έχει δει ακόμη να το κάνει… χτες.

Τέσσερις λόγοι που (ξανα)βλέπουμε το Westworld

Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες – γιατί τα spoiler δεν αξίζουν σε κανέναν – θα πούμε τα εξής γύρω από την πλοκή της σειράς: Λαμβάνει χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ένα πάρκο αναψυχής του μέλλοντος εμπνευσμένο από την Άγρια Δύση, όπου «ζουν» ρομπότ που μοιάζουν 100% με ανθρώπους. Οι πραγματικοί άνθρωποι από την πλευρά τους, επισκέπτονται το πάρκο για να παίξουν σε αυτό ακριβώς με την ίδια λογική που θα έπαιζαν και ένα video game (…με όριο ηλικίας τα 18+). Φτάνει να διαθέτουν το απαραίτητο αντίτιμο.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, κάποια στιγμή κάτι συμβαίνει και το πάρκο σταματάει να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Και τότε ακολουθούν οι σκηνές δράσεις αλλά και η πεσιμιστική οπτική στην οποία μας έχει συνηθίσει η HBO. Ωστόσο, αυτά αποτελούν την επιφάνεια μιας σειράς με τεράστιο βάθος. Τι μας έκανε να την παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, λοιπόν;

Γιατί φοβόμαστε ότι προβλέπει το μέλλον

Εντάξει, σίγουρα δεν πρόκειται για μια ακριβή αποτύπωσή του, όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη σχέση ανθρώπου – μηχανής μάς φέρνει μπροστά σε διλήμματα που είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να απαντήσουμε κάποια στιγμή. Αν κάτι μοιάζει με άνθρωπο, μιλά σαν άνθρωπος και (δείχνει να) αισθάνεται σαν άνθρωπος, τι είναι αυτό που το διαχωρίζει από εμάς;

Οι διάσπαρτες θεολογικές αναφορές και συμβολισμοί, μας καλούν να αναρωτηθούμε αν και μέχρι πιο σημείο παίζουμε το ρόλο του Θεού – και τι είδους τιμωρία μπορεί να μας περιμένει αν τα δημιουργήματά μας μάς κηρύξουν έκπτωτους. Αν «χάσατε» τα κρυμμένα σύμβολα μέσα στη δράση, τώρα μπορείτε να τα αναζητήσετε και πάλι όποια στιγμή θέλετε, αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Γιατί θυμίζει τα αγαπημένα μας παιχνίδια

Το Westworld δεν επιλέγει απλώς η πλοκή του να εκτυλίσσεται στα πλαίσια ενός reallife «ηλεκτρονικού» παιχνιδιού. Ακολουθεί και το ίδιο τους κανόνες ενός game. Υιοθετώντας τη δομή ενός «παζλ» μυστηρίου, σε κάθε επεισόδιο μας προσφέρει κομμάτια της πληροφορίας καλώντας μας να συνθέσουμε μόνοι μας τη μεγάλη εικόνα. Δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για μια από τις ελάχιστες σειρές που κατάφεραν να εμπλέξουν τόσο τους fans τους, ώστε να τους «εξαναγκάσουν» σε αμέτρητες συζητήσεις και θεωρίες. Όμως μαντέψτε: Όλοι μας πέσαμε έξω.

Γιατί δεν μένει στον εντυπωσιασμό

Ίσως ακούγεται αντιφατικό όταν μιλάμε για μια σειρά γεμάτη σεξ και βία, η οποία εκτός των άλλων ποντάρει πολύ στην ικανότητά της να μας μπερδεύει. Στην περίπτωση του Westworld, όμως, αυτό το «μπέρδεμα» δεν προκύπτει τυχαία. Η ανορθόδοξη ροή της αφήγησης αιτιολογείται από το ίδιο το περιεχόμενό της, το οποίο και γίνεται ακόμη πιο ισχυρό μέσα από αυτή. Ακόμη και το (τρομερό) soundtrack και τα κλισέ που συναντάμε στη σειρά έχουν νόημα. Και αυτού του είδους η αφηγηματική ευφυΐα είναι πραγματικά σπάνιο πράγμα.

Γιατί οι συντελεστές έχουν σημασία

Μια συμπαραγωγή του J.J. Abrams με δημιουργούς τους υπερταλαντούχους Jonathan Nolan και Lisa Joy, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από εντυπωσιακή. Όταν, όμως, τους κεντρικούς ρόλους αναλαμβάνουν ηθοποιοί του διαμετρήματος του Anthony Hopkins, του Ed Harris, της Evan Rachel Wood, της Thandie Newton και του Jeffrey Wright καταλήγουμε με ένα αριστούργημα, το οποίο μας επιτρέπει να ταυτιστούμε με μια συνθήκη που δεν θα ζήσουμε ποτέ, να δεχτούμε το απίθανο και να αμφισβητήσουμε ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τώρα μπορείτε να ξαναδείτε όλα τα επεισόδια του Westworld – ή αν ανήκετε στους πολύ τυχερούς να τα δείτε για πρώτη φορά – μέσα από το Vodafone TV. Και φυσικά να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα, αφού πλέον όλες οι διάσημες και νέες σειρές της HBO είναι αποκλειστικά στο Vodafone TV, «το Σπίτι της HBO» για να τις απολαύσεις όποια στιγμή θες, όπου κι αν είσαι!

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα