Mercedes EQS 2022: Οριοθετώντας την ηλεκτρική πολυτέλεια

14:38 8/9/2020 - Πηγή: In.gr

Φωτογραφίες: Automedia

Η S-Class αποτελεί παραδοσιακά ορόσημο πολυτέλειας για την κατηγορία που βρίσκεται στην κορυφή της τετράτροχης τροφικής αλυσίδας και η άρτι αφιχθείσα νέα γενιά της, δεν αποτελεί εξαίρεση με τη διαφορά ότι, αυτήν την φορά, το λογότυπο “S” επιφυλάσσει μια ακόμα καινοτομία για το είδος της.

Ο λόγος για την νέα EQS η οποία θα αποτελέσει το alter ego

της S-Class προσφέροντας τεχνολογικά ενσυνείδητη πολυτέλεια αλλά σε αμιγώς ηλεκτροκίνητη βάση. Για την ακρίβεια, αν και η συνάφεια θα είναι προφανείς λόγω μεγέθους όσο και πολλαπλότητας επιλογών, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής εξέλιξης της Mercedes-Benz, Markus Schafer θα πρόκειται για «κάτι εντελώς διαφορετικό» από την πιο πρόσφατη ενσάρκωση της S-Class.

Η διαφορετικότητα της EQS έγκειται στο διαφορετικό σκεπτικό της γερμανικής φίρμας στο ηλεκτρικό είδος καθώς όπως έχει πει ο M. Schafer «εγκαταλείπουμε την παλαιότερη προσέγγιση που ήθελε την αξιοποίηση τροποποιημένων, αλλά ήδη υφιστάμενων αρχιτεκτονικών για τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα. Προχωράμε μπροστά δημιουργώντας αρχιτεκτονικές που έχουν σχεδιαστεί εξαρχής με γνώμονα την ηλεκτροκίνηση. Ο λόγος είναι να επιτύχουμε την μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Κατ΄επέκταση η EQS θα είναι εντελώς διαφορετικής λογικής από τα δίδυμα των υπό εξέλιξη GLA-EQA και GLB-EQB. Θα είναι πολύ διαφορετική σε εμφάνιση και πιθανότατα θα απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό».

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τους σκοπούς της Mercedes-Benz αλλά και το παραπάνω σκεπτικό περί αποδοτικότητας των ηλεκτροκίνητων, αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική φίρμα στοχεύει σε αυτονομία 700 χλμ. βάσει WLTP για την ηλεκτροκίνητη ναυαρχίδα της η οποία όπως έχει τονιστεί θα είναι διαθέσιμη σε πληθώρα επιλογών μεταξύ των οποίων οι πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις.

Εκτός από τις καινοτομίες που θα προκύψουν από την ηλεκτροκίνηση και την χρήση μιας νέας αρχιτεκτονικής, η EQS θα μοιραστεί φυσικά με την S-Class τις προδιαγραφές πολυτέλειας που χαρακτηρίζουν το μοντέλο, χωρίς ωστόσο να λείψουν και οι νεολογισμοί.

«Έχουμε να κάνουμε με την ηλεκτρική S-Class. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουμε στοιχεία αυτούσια από την S-Class προσθέτοντας όμως και καινούρια τα οποία έχουμε ετοιμάσει ειδικά για την EQS και για τον ηλεκτροκίνητο χαρακτήρα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο M. Schafer σε σχετικές δηλώσεις του.

Για την ακρίβεια, το εσωτερικό της EQS θα διαμορφωθεί ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που σμιλεύτηκε η S-Class, δηλαδή να αποτελέσει έναν «τρίτο χώρο» πολυτελούς διαβίωσης εκτός από το σπίτι και το γραφείο ο οποίος δυνητικά θα μπορεί να λειτουργήσει για τον επιβαίνοντα ως χώρος αναψυχής ή/και εργασίας ανάλογα με τις προτεραιότητές του, στοχεύοντας παράλληλα σε μια εμπειρία ευεξίας.

Υπό αυτή τη λογική, η EQS αναμένεται να οδηγήσει το high-tech σκεπτικό της νέας S-Class ακόμα ψηλότερα, αρχικά ενσωματώνοντας διαδραστικές οθόνες αφής και στα υποβραχιόνια των θυρών, προσφέροντας ένα ακόμα σημείο πρόσβασης στη διαμόρφωση της γενναιόδωρης λίστας εξοπλισμού και συστημάτων ψυχαγωγίας, άνεσης και υποβοήθησης.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, εκτός από το παραπάνω μέγεθος αυτονομίας το οποίο έχει θέσει ως στόχο η Mercedes-Benz, τουλάχιστον σύμφωνα με το EQS Vision Concept το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2019, η EQS θα επωφεληθεί από ένα ιδιαιτέρως ισχυρό σύστημα επαναφόρτισης το οποίο θα της επιτρέπει τη δυνατότητα αναπλήρωσης της ενέργειας των μπαταριών της μέσω υπερταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 350KW o οποίος θα «αποκαθιστά» σε λιγότερο από 20 λεπτά ποσοστό άνω του 50% δηλαδή όση ενέργεια χρειάζεται για διαδρομή 365 χλμ.

Σε όρους επιδόσεων, τα δεδομένα πολλαπλά ηλεκτρικά μοτέρ της EQS αναμένεται να εξασφαλίζουν πλεόνασμα ισχύος με την εθιμοτυπική διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα να απαιτεί περίπου 4,5 δευτερόλεπτα, χάρη και στην αμεσότητα στη διαθεσιμότητα της ροπής όπως ισχύει για όλα τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Από το EQS Vision Concept αναμένεται να προέλθουν και οι αισθητικές επιρροές για την εξωτερική εμφάνιση της EQS ως έκδοσης παραγωγής η οποία αναμένεται να προβάλει ένα πιο φουτουριστικό όσο και απόκοσμο σχεδιασμό σε σχέση με τη συμβατική S-Class.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η EQS αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στα μέσα του 2021 με την προοπτική να περάσει στην παραγωγή σε περίπου εννέα μήνες στο ολοκαίνουριο εργοστάσιο της Mercedes-Benz, Factory 56 το οποίο θέτει νέες νόρμες στη διαδικασία παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα