Bloomberg: Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

18:56 18/9/2019 - Πηγή: In.gr

H Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν το «βουνό κόκκινου χρέους» που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg.

H τύχη της πρωτοβουλίας, η οποία είναι παρόμοια με επιτυχημένο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν

συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, oι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με πάνω από 75 δισ. ευρώ προβληματικού χρέους, το οποίο ανεβάζει το κόστος για προβλέψεις και περιορίζει τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σημείωσαν οι πηγές.

Το προβληματικό χρέος θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης.

Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Η Κομισιόν δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε από το Bloomberg να κάνει κάποιο σχόλιο. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 81% φέτος, εν μέρει λόγω προσδοκιών ότι αυτό το σχέδιο μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εγκριθεί.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, γνωστό ως GACS, έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερα δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 75 δισ. από 81,8 στο τέλος του 2018.

Μολονότι την ελληνική πρόταση λάνσαρε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν τον Νοέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Μεταξύ των λεπτομερειών που μένει ακόμα να διευκρινιστούν είναι και το συνολικό ποσό του «κακού» χρέους που θα μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα, σημείωσε μια πηγή.

Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο πρόγραμμα αν εγκριθεί. Αν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι με 12 μήνες προτού ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το πρόγραμμα μπορεί να μειώσουν το κίνητρο να το χρησιμοποιήσουν τελικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα