Agrotica 2020: Οι νέες εξελίξεις για κάθε βήμα της αγροτικής παραγωγής

16:41 17/2/2020 - Πηγή: In.gr

Από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την 28η Agrotica, τη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκεί, οι Έλληνες αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις σε κάθε βήμα της αγροτικής παραγωγής, από την βελτίωση του εδάφους και τη σπορά, μέχρι τη συγκομιδή, τη συντήρηση, τη συσκευασία και την αποθήκευση της σοδειάς.

Εκτός από τον εξοπλισμό και τα εφόδια, όμως, στα πλαίσια της έκθεσης έλαβαν και πολύτιμες πληροφορίες για τα πιο επωφελή προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία τους επιτρέπουν να αυξήσουν τη ρευστότητα και την κερδοφορία τους.

Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της αγροτικής παραγωγής

Όπως σε κάθε ελεύθερο επάγγελμα, έτσι και στα πλαίσια της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οι δυσκολίες στη ρευστότητα μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην επίτευξη του στόχου παραγωγής και να περιορίσουν σημαντικά – ή και να εξαφανίσουν – το περιθώριο κέρδους. Από τη στιγμή που η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι νευραλγικοί τομείς στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η υποστήριξη των αγροτών δεν αφορά μόνο τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι παραγωγοί;

Η Εθνική Τράπεζα φροντίζει διαχρονικά για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των αγροτών μέσω εξειδικευμένων προϊόντων και προγραμμάτων. Για πέμπτη φορά οι επισκέπτες της Agrotica είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένα στελέχη στο περίπτερο της και να ενημερωθούν για το σύνολο των τραπεζικών προϊόντων και λύσεων που παρέχει η Εθνική Τράπεζα για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν από ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προϊόντα και εργαλεία της ΕΤΕ:

Λογαριασμός «Αγροτικές Ενισχύσεις» – Κάρτα του Αγρότη* και καταθετικός λογαριασμός ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ PLUS

Πρόκειται για προϊόντα διαχείρισης του συναλλακτικού κυκλώματος του αγρότη με ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρονται με ευνοϊκούς όρους. Με την Κάρτα του Αγρότη, παρέχεται άμεση ρευστότητα μέσω της προείσπραξης μέρους της Βασικής και Πράσινης Αγροτικής Ενίσχυσης, με τη μορφή ορίου χρηματοδότησης. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα υπερανάληψης με προνομιακό επιτόκιο, με το ποσό να εξοφλείται κατά την πίστωση της αγροτικής ενίσχυσης στον λογαριασμό τους. Με τον καταθετικό λογαριασμό Αγροτικός Plus, οι δικαιούχοι έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρες πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών, όπως δυνατότητα είσπραξης αγροτικών επιδοτήσεων, σύνταξης ΟΓΑ, Ασφάλισης Οχημάτων (Ε.Ι.Χ. και Φ.Ι.Χ. Αγροτικής Χρήσης) με ευνοϊκή τιμολόγηση που παρέχεται από την Εθνική Ασφαλιστική, προσφορά πιστωτικών καρτών με ευνοϊκό επιτόκιο και δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο και πολλά άλλα.

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Με το πρόγραμμα αυτό η Τράπεζα χρηματοδοτεί, μέσω της ειδικής κάρτας ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ DEBIT MASTERCARD, μέρος του κόστους παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων, τα προϊόντα των οποίων θα αγοραστούν από συνεργαζόμενη με την Τράπεζα εμπορική ή μεταποιητική επιχείρηση, βάσει Συμβολαίου Αγοραπωλησίας. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τρέχοντα έξοδα, όπως το κόστος των εφοδίων ή των καυσίμων στο εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της Εθνικής, αλλά ακόμη και το εργατικό κόστος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ρευστότητα των παραγωγών βελτιώνεται σημαντικά και το κόστος της αγοράς μειώνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας.

Επιπλέον δυνατότητες

Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, καθώς και για την αγορά παγίων ή την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Ακόμη μπορούν να συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα EASI και COSME.

Έχοντας ως στόχο τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, τομέων που συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στους παραγωγούς προϊόντα και χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν το σύνολο των συναλλακτικών τους αναγκών. Έτσι, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με λύσεις για την τεχνολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας: www.nbg.gr/el

*«Η «Κάρτα του Αγρότη» είναι ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και εκδίδεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.»

Keywords
Τυχαία Θέματα