Ζωντανεύουν οι Μεγάλες Αναπλάσεις της Αθήνας

Ζωντανεύουν και πάλι μία-μία οι Αναπλάσεις της Αθήνας που για χρόνια αποτελούσαν τις καλύτερες "μακέτες" και χώρο εξαγγελιών...

Με αρχή το Ελληνικό που βαδίζουμε σε οριστικό happy end της πολυετούς αναμονής έχουμε την πρώτη μεγάλη επένδυση για την αλλαγή του προσώπου της Αθήνας. Το έργο των 8 δισ ευρώ,
αν δεν υπάρξει κάποια αναποδιά της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2017.

Τα καλά νέα συνεχίζονται και στην περίπτωση της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, έργο που για 2 χρόνια είχε χαθεί στα συρτάρια των Υπουργείων. Το έργο των υποδομών που είναι και το κύριο μενού των έργων, δημοπρατείται με στόχος είναι μέσα στο 2017 να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το έργο να ξεκίνησει να κατασκευάζεται με εκτίμηση ολοκλήρωσης το 2020. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής ενώ το κόστος των 150εκ.ευρώ έχει καλυφθεί από τα διαθέσιμα της Περιφέρειας.

Κινητικότητα έχουμε όμως και στην περίφημη "διπλή ανάπλαση" όσον αφορά το κομμάτι των έργων στον Ελαιώνα. Εκεί το Υπουργείο Υποδομών έχει βάλει ως πρόταση στο Πακέτο Γιουνκέρ την κατασκευή του Νέου Τερματικού για τα Υπεραστικά Λεωφορεία αλλά στο έργο περιλαμβάνονται και εκτεταμένα έργα για την ανάπλαση της περιοχής που σήμερα θυμίζει εγκαταλελειμένη ζώνη. Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε 300εκ.ευρώ και λόγω του εμπορικού ενδιαφέροντος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το δούμε να καρποφορεί.

Αναφορικά με το δεύτερο τμήμα που είναι η ανάπλαση της Λ.Αλεξάνδρας δεν φαίνεται να έχουμε κάποια εξέλιξη καθώς πιθανότατα οριστικοποιείται η παραμονή του γηπέδου του ΠΑΟ, όμως πρόσφατα, τον περασμένο Αύγουστο, με τροπολογία στη Βουλή τα 177 προσφυγικά διαμερίσματα δόθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής με σκοπο την αξιοποίηση τους πολιτιστικά και για κάποιες άλλες χρήσεις. Εδώ είμαστε ακόμα στην αρχή της νέας οπτικής της ανάπλασης τους οπότε τα νεότερα έπονται..

Καμία εξέλιξη δεν έχουμε στο θέμα της Πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου παρότι το έργο αυτό είχε θεωρηθεί ένα από τα σπουδαιότερα για να αποκτήσει ένα καλύτερο πρόσωπο το κέντρο της Αθήνας που μαστίζεται από την κρίση εδώ και χρόνια. Ωστόσο κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες μιλούν για επεξεργασία νέας πρότασης η οποία ίσως εμφανιστεί στην επιφάνεια με διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνη που είχε παρουσιαστεί το 2013.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα