Βόμβα! Πρόστιμα - μαμούθ σε 3 μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών και σε παιδικό κανάλι!

Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε τρεις κατασκευάστριες εταιρείες παιχνιδιών και ένα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι...
μετά το πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ιστοσελίδες τους περιείχαν cookies και άλλες τεχνολογίες εντοπισμού.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι τέσσερις εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 835.000 δολαρίων (περίπου 743.000 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ
απαγορεύεται οι ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδεια των γονιών τους.

«Στις ημέρες μας τα παιδιά ζουν με το Διαδίκτυο και πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση, όπως ακριβώς υπάρχει και στους δρόμους μας», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Σνάιντερμαν. «Δεν θέλω να υπάρχει ένας φάκελος για κάθε παιδί, ο οποίος αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τα εξαπατήσει».

Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι:

Η Mattel, όπου βρέθηκαν τεχνολογίες εντοπισμού στις ιστοσελίδες της Barbie, Hot Wheels, Fisher-Price, Monster High, Ever After High και Thomas&Friends. Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ανέρχεται στα 250.000 δολάρια (περίπου 220.000 ευρώ).

Η Viacom, όπου βρέθηκαν τεχνολογίες εντοπισμού στις ιστοσελίδες της Nick Jr και Nickelodeon, στις οποίες περιέχονταν σελίδες από τηλεοπτικά προγράμματα όπως Ντόρα η Εξερευνήτρια, Μπόμπ Σφουγγαράκης, Χελωνονιτζάκια. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 500.00 δολαρίων (περίπου 445.000 ευρώ).

Η Hasbro, όπου βρέθηκε τεχνολογία εντοπισμού σε μια ιστοσελίδα η οποία προωθούσε τα παιχνίδια της Nerf. Στην εταιρεία δεν επιβλήθηκε πρόστιμο.

Jumpstar, όπου βρέθηκαν τεχνολογίες εντοπισμού στην ιστοσελίδα της Neopets και επιπλέον μία εφαρμογή (plug-in) που έστελνε δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες του website στη σελίδα της εταιρείας στο Facebook. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 85.000 δολαρίων (περίπου 75.000 ευρώ).

Στις εταιρείες επίσης επιβλήθηκε η υπογραφή συμφωνίας βάσει της οποίας θα πρέπει να πραγματοποιούν σκανάρισμα στις ιστοσελίδες τους για οποιαδήποτε τεχνολογία συλλογής δεδομένων, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των παράνομων αυτών πρακτικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα