Βατοπαίδι: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας κατέληξε πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας...
σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 13 εμπλεκομενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσιου.
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν "λόγω ελλείψεως κυριως του υποκειμενικού στοιχειου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε
λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχεων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων".

Ωστόσο, το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο.

Μεταξύ αυτών που κάθισαν στο εδώλιο αυτά τα δυο χρόνια ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο γνωστός δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Και συνεχίζει: «Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.

Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Keywords
Τυχαία Θέματα