Β. Καρδάσης: Από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο «τιμόνι» του Ανοικτού Πανεπιστημίου

"Άρωμα Κρήτης" στη σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς...
το «τιμόνι» της διοίκησης του ΕΑΠ αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Καρδάσης, αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι σήμερα.

Η σχετική υπουργική απόφαση, μία από τις τελευταίες του Αριστείδη Μπαλτά ως υπουργού Παιδείας μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τη διάλυση της βουλής, δημοσιεύθηκε
στις 27 Αυγούστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 616/27-08-2015).

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενός από τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας με συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία και μεγάλο αριθμό φοιτητών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

Εκτός όμως από τον κ. Καρδάση, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Δ.Ε. του ιδρύματος – σύμφωνα πάντα με τη σχετική υπουργική απόφαση – στην εξαμελή διοίκηση του ΕΑΠ τοποθετήθηκαν ακόμη δύο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για το Θανάση Γκιούρα από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Ρεθύμνου και το Σπύρο Λαπατσιώρα από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, επίσης του Ρεθύμνου. Εξάλλου, ανάμεσα στα αναπληρωματικά μέλη της Διοικούσας του ΕΑΠ, τοποθετήθηκε και η Αντωνία Κιουσοπούλου από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, τη νέα Διοικούσα Επιτροπή του Ανοικτού Πανεπιστημίου θα αποτελούν πλέον εκτός από τον κ. Βασίλη Καρδάση, οι πανεπιστημιακοί: Φραγκίσκος Κολίσης από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο στη θέση του αντιπροέδρου, Χριστόφορος Κροντηράς από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Ανδρουλάκης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θανάσης Γκιούρας και Σπύρος Λαπατσιώρας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μαρία – Χριστίνα Χατζηιωάννου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι: Διονύσιος Δρόσος, Αντωνία Κιουσοπούλου, Κατερίνα Βεντούρα, Άννα Ματθαίου, Γιώργος Διβάρης και Ανδρομάχη Χατζηγιάννη.

Διαβάστε εδώ το : ΦΕΚ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΑΠ

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εξακολουθεί να διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή, διορισμένη από τον Υπουργό Παιδείας, παρά το γεγονός ότι πλέον πληροί τις προϋποθέσεις για την αυτονόμησή του, και την απόκτηση αιρετής διοίκησης, δηλαδή πρυτανικής αρχής.

Ο κ. Καρδάσης ως μέλος της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει μέχρι και σήμερα τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρύτανη για θέματα προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας, με ένα χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα απαιτητικό που απαιτεί διοικητική εμπειρία. Η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής υπό τον Ευριπίδη Στεφάνου ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές, ή αν θα υπάρξει μία μορφή μεταβατικής διοίκησης στο ίδρυμα.

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε στη Δημητσάνα και είναι καθηγητής της οικονομικής ιστορίας, ευρωπαϊκής και ελληνικής, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Είναι πολυγραφότατος και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στέφονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, εξέλιξης του εμπορίου καθώς και σε ζητήματα ιστορίας της ελληνικής διασποράς.

Έχει υπάρξει μέλος του Eθνικού Συµβουλίου Pαδιοτηλεόρασης από το 2000 έως το 2002 καθώς και επιστημονικός συνεργάτης του «Ε-Ιστορικά» της εφηµερίδας «Ελευθεροτυπία» μέχρι το 2011. Είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος του Τµήµατος Οικονοµικών Επιστηµών την περίοδο 2001-2002, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1997 έως το 1999, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ιδρύματος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Οικονοµικής Ιστορίας.

(Σ.σ. Τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Καρδάση έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης)
Πηγή
Keywords
Αναζητήσεις
κολισησ εαπ
Τυχαία Θέματα