Τουρισμός: Ταξιδεύοντας στην «ανεμόεσσα» Λήμνο!

Λήμνος: Ατέλειωτες παραλίες, μυρωδάτα μοσχάτα, φούξια ηλιοβασιλέματα και καβείρια μυστήρια συνθέτουν το κάδρο της Λήμνου. Οι άνθρωποί της είναι απλοί, ευγενικοί με μία φιλοξενία που δε σου επιβάλλεται μα πάνω από όλα δεν είναι προσποιητή...
Λήμνια Γη
Υπό την προστασία του Ηφαίστου αποτέλεσε την πατρίδα του πρώτου τυποποιημένου φαρμάκου στην ιστορία της ιατρικής. Η εξόρυξη του θεραπευτικού αυτού χώματος γινόταν από την περιοχή «Αγιόχωμα» μεταξύ Κοτσίνας και Ρεπανιδίου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η ανταπόδοση του Ηφαίστου στους Λήμνιους κατοίκους μετά το διωγμό του από τον Όλυμπο από
το πατέρα του και πατέρα των θεών Δία. Η τελευταία ιστορική καταγραφή εξόρυξης αναφέρεται πως πραγματοποιήθηκε το 1916. (εφ. «Λήμνος», φ. 37, 14/8/1916).

Το βουνό του Μοσχύλου συνδέεται με το σημείο πτώσης του Ηφαίστου ενώ η εξόρυξή της επιτρεπόταν μία φορά το χρόνο μόνο στις έξι του Αυγούστου σε μορφή γιορτής και οι παραβάτες τιμωρούνταν.
Στον παγκόσμιο άτλαντα χρωμάτων αποτελεί την απόχρωση μέτριο κοκκινωπό καφέ και έχει το νούμερο 43 με όνομα Terra limnia.
Ταμπλέτες με τη σφραγίδα terre sigillee δίνονταν ως δώρο σε πρέσβεις και ευυπόληπτα πρόσωπα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όπου η εκμετάλλευση της γης ήταν υπό την επίβλεψη του σουλτάνου.

Δαντελωτές ακτές

Με ακτογραμμή που αριθμεί τα 260 χλμ δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει. Αμμουδιές που σε αγγίζουν σα χάδι, γαλανά και καθάρια νερά θα σας δροσίσουν και θα σας χαλαρώσουν σε όλη τη διάρκεια των διακοπών σας, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα προλάβετε να τις εξερευνήσετε όλες σε μία μόλις επίσκεψη.

Ξεκινώντας από την πόλη της Μύρινας η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε είναι τα κοσμοπολίτικα Ρηχά Νερά που κερδίζουν επάξια τον τίτλο του κλασσικού παραλιακού θέρετρου και με ηχητικά ακούσματα για όλα τα γούστα. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται ο κόλπος του Αυλώνα, περιτριγυρισμένος από ηφαιστειώδη νησάκια. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ψαροντούφεκο ή απλά ένα χαλαρό μπάνιο και ξεκούραση στην αμμώδη παραλία του. Το Πλατύ και η παραλία Θανούς διαγωνίζονται για τον τίτλο της ομορφότερης αμμουδιάς.

Σε γειτνίαση με το χωριό Κάσπακας βρίσκεται η παραλία του Αη Γιάννη, πλημμυρισμένη με γαλάζιες σημαίες και ευλογημένη με ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού. Απολαύστε το πλατσουρίζοντας στα όμορφα νερά της ή εναλλακτικά σε κάποια από τα καφέ ή τα εστιατόρια που βρίσκονται δίπλα στο κύμα.
Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο Κότσινας, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες σε μικρούς και μεγάλους, με εύκολη πρόσβαση και beach bar, ενώ στο διπλανό λιμάνι υπάρχουν ταβερνούλες για να ικανοποιήσουν τις γαστριμαργικές σας αναζητήσεις.

Στην περιοχή του Μούδρου πέρα από γραφικές παραλίες και λιμανάκια, θα συναντήσετε παραλίες βραχώδεις και γεμάτες σπηλιές, αμμόλοφους, υδροβιότοπους, τους αρχαίους χώρους της Πολιόχνης, της Ηφαστείας, του ιερού των Καβείρων, καθώς και τη μυθική σπηλιά του Φιλοκτήτη.

Αναφορικά με τη σύγχρονη ιστορία, εδώ έληξε επίσημα ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου ανάμεσα στην Τουρκία και τους Συμμάχους στις 31 Οκτωβρίου το 1918.

Αν αγαπάτε τις ήρεμες παραλίες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σκίδι και να απολαύσετε τη βελούδινη αμμουδιά του, υπό τη φιλόξενη σκιά των αρμυρικιών. Ενώ στο χωριό Σκανδάλη μπορείτε να αναζητήσετε το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι Λήμνου.
Η Λήμνος ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικού Αιγαίου και αποτελεί το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, ενώ οι ακτογραμμές της έχουν μήκος 260 χλμ και την κατατάσσουν στο τέταρτο νησί της Ελλάδος!

Θαλάσσια σπορ

Και ποιος δεν θα ήθελε να διασχίσει τα κύματα με μία σανίδα; Αν είστε λάτρεις των θαλασσίων σπορ η Λήμνος είναι ενός τόπος στον οποίο θα συρρέετε με πάθος κάθε καλοκαίρι όπως δεκάδες άλλοι φαν του είδους από όλο τον κόσμο. Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν η παραλία Γομάτι ή ο Κοκκινόβραχος που βρίσκεται κοντά στην Πολιόχνη.

Στο Κέρος αφεθείτε στη μαγεία των κυμάτων και στην ενασχόληση ή εκμάθηση θαλάσσιων σπορ, αν δε γνωρίζετε ήδη πώς να δαμάζετε τα κύματα με τη βοήθεια ενός windsurf ή kitesurf (διαθέτει δύο σχολές). Νοικιάστε κανό ή απλά απολαύστε το τοπίο στο beach bar ή σε κάποιες από τις ξαπλώστρες. To αθλητικό προφίλ της παραλίας συμπληρώνει με χάρη ένα γήπεδο beach volley.

Η «Σαχάρα» της Ελλάδας: Αμμοθίνες Λήμνου

Βορειοδυτικά του νησιού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Κατάλακκος, συναντάτε μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου. Στην ντόπια διάλεκτο οι Παχιές Αμμούδες γίνονται «Παχιές Άμμδες» και αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, που καλύπτουν μία έκταση 70 στρεμμάτων. Εδώ θα νιώσετε ωσάν μια άλλη «ελληνίδα στο Χαρέμι» στη θέση της Ρένας Βλαχοπούλου.

Πολιόχνη: Η αρχαιότερη οργανωμένη πόλη στον κόσμο
Στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνι βρίσκεται η αρχαιότερη οργανωμένη πόλη στον κόσμο. Χτισμένη στην αυγή της νεολιθικής περιόδου, αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαιακού χώρου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Το κάστρο της Μύρινας

Ένα από τα πιο ξακουστά και καλοδιατηρημένα κάστρα της Ευρώπης καθώς και το μεγαλύτερο του Αιγαίου. Η πόλη της Μύρινας πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του πρώτου βασιλιά του νησιού, Θόαντα. Μην εκπλαγείτε αν κατεβαίνοντας από το κάστρο δείτε ελάφια να σουλατσάρουν αμέριμνα και να απολαμβάνουν μαζί σας το τοπίο!

Γαστρονομία

Φλωμάρια, σαμσάδες, «βενιζελικά» από το μεγάλο εθνάρχη, το ξακουστό «καλαθάκι» Λήμνου και αρωματικά κρασιά συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη της Λήμνου.
Τυροκαφτερή με το ξακουστό καλαθάκι Λήμνου σχηματισμένο από τα κλαδιά της λυγαριάς, κοσμοπολίτικη Φάβα που έχει ταξιδέψει μέχρι το πριγκιπάτο του Μόντε Κάρλο, διάσημα γλυκά που ακούν στο όνομα «βενιζελικά» καθώς έχουν ονομαστεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επισκέφθηκε το νησί κατά την απελευθέρωσή του και ξετρελάθηκε από τη γεύση τους, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και αρνί κασπακιανό, πιάτα με χρώμα, άρωμα και χαρακτήρα που θα συνοδεύσουν με χάρη και γλύκα τις πιο όμορφές σας αναμνήσεις από το νησί της Λήμνου.

Η Λήμνος αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σιτοβολώνα της Αθήνας. Με τέτοια παρακαταθήκη δε θα μπορούσε παρά να φημίζεται για τα σιτηρά της και τα προϊόντα τους. Κίτρινο αλεύρι Λήμνου ιδανικό για τραγανό ψωμί και λαχταριστές πίτες, παραδοσιακά ζυμαρικά όπως φλωμάρια και αυτούδια, σταρένιος τραχανάς και σπιτικά κουλουράκια είναι μόνο μερικές από τις καταπληκτικές σταρένιες γεύσεις που μπορείτε να απολαύσετε στην «Ανεμόεσσα».

Από μία πλήρη γαστρονομική απόλαυση δε θα μπορούσε να λείπει και το ωραίο ποιοτικό κρασί. Το μυρωδάτο και ξακουστό Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί και πλημμυρίζει με άρωμα τις αισθήσεις μας στο νησί. Απολαύστε τα λευκά με τα ολόφρεσκα ψάρια της Λήμνου και αν καταφέρετε να ανακαλύψετε τα δυσεύρετα ροζέ της συνοδεύστε τα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που βάφει και τη θάλασσα στο χρώμα του κρασιού.
Αναζητήστε τα βραβευμένα κρασιά του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά.

Eco tour: Χλωρίδα και πανίδα

Αν βρεθείτε στη Λήμνο την άνοιξη μπορείτε να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά ροζ φλαμίνγκο που ξαποσταίνουν στις λίμνες Χορταρολίμνη και Αλυκή (η δεύτερη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υφάλμυρες λίμνες της Ελλάδας, το καλοκαίρι βάφεται ολόλευκη).
Η χλωρίδα της Λήμνου αποτελείται από 681 διαφορετικά είδη φυτών (taxa) ενώ διαθέτει και σημαντικούς βιοτόπους που κατακλύζονται από το ξακουστό κρινάκι της Παναγίας (Pancratium maritimum L.)

Αη Στράτης

Το ηφαιστιογενές, ακριτικό αιγαιοπελαγίτικο νησί που «αναδύθηκε» 18χλμ στα βόρεια της Λήμνου θα σας εκπλήξει με τους φιλόξενους κατοίκους του, τις ζεστές γκρίζες παραλίες του, το αναπάντεχο πράσινο που οφείλεται στο μοναδικό στο είδος του δάσος βελανιδιάς, και τους γευστικούς αστακούς του.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα λείψανα της αρχαίας πόλης στο λόφο του Αγίου Μηνά, την παραλία – ησυχαστήριο στο Αλονίτσι ή να κάνετε το γύρω του νησιού για να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες. Επίσης μη διστάσετε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε το 1727 (αν είστε λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού).

Χρήσιμες πληροφορίες

Η πρόσβαση στο νησί της Λήμνου πραγματοποιείται είτε αεροπορικώς από τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Χίου, Κως, Σάμου, Ρόδου και Ηρακλείου είτε ακτοπλοϊκώς από τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Λαυρίου, Αγίου Ευστρατίου, Ψαρών, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
Keywords
τουρισμος, beach bar, το νησι, terra, χλμ, beach, ελλαδα, καλοκαιρι, volley, βενιζελος, ρυζι, αρνι, αθηνα, ροζ, οφείλεται, θεσσαλονικη, μυτιληνη, κως, Έρημος Σαχάρα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, κοινωνικος τουρισμος, γιορτη σημερα, γεμιστα με ρυζι, βλαχοπουλου, αυγη, γεμιστα, γλυκα, γυναικα, ζυμαρικα, θαλασσα, κουλουρακια, κως, λημνος, νησι, ξαπλωστρες, σημαιες, φαβα, ψαρια, ψαροντουφεκο, ψωμι, αυλωνα, ανοιξη, αναμνησεις, απλα, αρωμα, βοηθεια, βορεια, βρειτε, βρισκεται, γευση, γινονται, γηπεδο, δασος, δειτε, δωρο, εκμεταλλευση, εξι, εποχη, εστιατορια, ειδος, ηχητικα, κανο, κυμα, κυματα, κυρια, κρασι, κρασια, λευκα, λημνο, λειπει, λειψανα, μαγεια, μελι, μυθολογια, μηκος, μορφη, μοσχατο, μπανιο, μπορειτε, μυστηρια, ξεκουραση, ογδοο, ονομα, οφείλεται, παθος, πιατα, πιτες, υπογραφη, ροζ, ρηχα νερα, σιγουρο, σφραγιδα, τουρκια, φουξια, φορα, χαδι, χλμ, χλωριδα, χρωμα, ομορφα, ανηκει, beach, ευστρατιου, ειδη, εκκλησιες, γευσεις, ιδανικο, ηλιοβασιλεμα, beach bar, κολπος, καρδια, μια φορα, σπηλια, terra, υπεροχο, volley, βουνο, ωραιο
Τυχαία Θέματα