Το ακτινίδιο και τα διατροφικά του στοιχεία

Αν και σε πρώτη ματιά δεν μας εμπνέει να το βάλουμε στο πιάτο μας, το ακτινίδιο παρολ’ αυτά δεν παύει να αποτελεί ένα εξωτικό μα πάνω απ’ όλα ωφέλιμο φρούτο για τον οργανισμό μας.
Γνωστό για την γλυκόξινη γεύση του, λίγοι είναι οι θαυμαστές του, διαβάζοντας όμως για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελπίζουμε να γίνουν περισσότεροι.

Για όσους από εσάς δεν το γνωρίζατε, το ακτινίδιο αποτελεί μια ολόκληρη μερίδα από τα γεύματα που μπορείτε να καταναλώσετε εντός της ημέρας. Επιπλέον είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες ενώ η κατανάλωσή του γίνεται όλο το χρόνο.

Τα ακτινίδια αποτελούν
«βόμβα» βιταμινών αφού περιέχουν από Κάλιο μέχρι Ω-3 λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε Κάλιο και μάλιστα περιέχουν την ίδια ποσότητα Καλίου με αυτή που βρίσκουμε στις μπανάνες. Περιέχουν και βιταμίνη C, για την ακρίβεια, με ένα μόνο ακτινίδιο καλύπτεται πλήρως η αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C για τον οργανισμό. Αν μέχρι τώρα λοιπόν νομίζατε πως μόνο τα πορτοκάλια σας έδιναν αυτή τη βιταμίνη, αναθεωρείστε και μάθετε ότι τα ακτινίδια είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α αλλά και Ε, χαρίζοντας μας λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Και επειδή αυτό το φρούτο τρώγεται μέχρι και τα «κουκούτσια», σας ενημερώνουμε ότι τα μικρά μαύρα σπόρια του είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

Μερικά από τα μυστικά που κρύβουν τα ακτινίδια:
Έχουν αντικαρκινική δράση
Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συστατικά αυτά, βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA είναι σημαντική καθώς έτσι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Βοηθούν στην καλύτερη πέψη
Αν δυσκολεύεστε με την πέψη σας, το ακτινίδιο αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι ίνες αυτές, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά απομακρύνοντας τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, κυρίως από το έντερο. Η λειτουργία αυτή, βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Αν επίσης έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας αλλά και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, το ακτινίδιο είναι σύμμαχός σας.
Ακτινίδιο, η πράσινη «βόμβα» βιταμινών!Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Εξαιτίας της πλούσιας πηγής τους σε βιταμίνη C, αποτελούν ένα από τα δυνατά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας. Τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς εχθρούς, ενώ μας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Σύμμαχοι στην καταπολέμηση της ανδρικής στειρότητας
Τα ακτινίδια έχουν ένα λόγο παραπάνω να τα αγαπούν οι άντρες, λόγω του ότι περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Έτσι οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία με τα ακτινίδια μπορούν να το καταπολεμήσουν.

Ευεργετικά για τις εγκύους
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ευεργετικά για τις εγκύους. Ο λόγος είναι ότι τις βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα. Είναι απαραίτητο λοιπόν για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να καταναλώνουν ακτινίδια, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα κυοφορούμενα έμβρυα.

flowmagazine.gr
Keywords
Αναζητήσεις
ακτινιδιο διατροφικα στοιχεια
Τυχαία Θέματα