Τι συμβαίνει με τον Τουρκικό Στρατό στην Συρία;

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εισβολής...
τους στη Βόρεια Συρία καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.

Πέρα από την αξιολόγηση και την αξιοπιστία των μέσων. Πέρα από την προπαγάνδα περί μονόπλευρης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο που βολεύει την διαμόρφωση κλίματος εθνικής ανασφάλειας, κάνοντας πιο σφοδρή την απαίτηση για εθνική ενότητα και αγορά
όλων.
Έχει σημασία όλα αυτά να μελετηθούν για έναν απλό λόγο:

Αν και η προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των πολεμικών βιομηχανιών τονίζει την σημασία της τεχνολογίας και των μέσων, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όπως σε κάθε χρονική περίοδο, έτσι και στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού τα παραπάνω προσφέρουν ένα συντριπτικό πλεονέκτημα, αλλά ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο Άνθρωπος.
Τα παραδείγματα της Κούβας, του Βιετνάμ και τόσων άλλων αναμετρήσεων φαίνεται ότι κάποιοι δεν τα ενσωματώνουν στην ατζέντα τους...
Ας επιστρέψουμε επομένως στη Μέση Ανατολή και σε μια σύγκρουση με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους που απασχολεί όμως όλους.
Η δυσκολία εκτιμήσεων, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τα βαρίδια του εθνικισμού, της παραπληροφόρησης και της κατευθυνόμενης από τις μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσης είναι πασιφανής.
Γιατί η Τουρκία είναι ανήμπορη να πραγματοποιήσει σημαντικά οφέλη στην περιοχή της al-Bab έχοντας ουσιαστικά οι τεράστιες δυνάμεις που έχει φέρει στην περιοχή «βαλτώσει» γύρω από την πόλη;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους διεθνείς αναλυτές οι οποίοι τονίζουν ότι οι δυνάμεις της ISIS εφαρμόζουν στην πράξη το δόγμα της επάλληλης και σύνθετης άμυνας έχοντας καθηλώσει τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και τις σημαντικές δυνάμεις του FSA.

Η αποτυχία αυτή για την κατάληψη της πόλης από τον ISIS έχει οδηγήσει και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σε μια σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις.

Ενώ στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωνε «περιχαρής» ότι η al-Bab είχε περικυκλωθεί από τον FSA και το τουρκικό Στρατό στις 26 Δεκεμβρίου κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι δε κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τον τουρκικό Στρατό να καταλάβει την πόλη, ενώ ζητούσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο να εντείνει τις προσπάθειές της η αμερικανική Αεροπορία στην περιοχή βομβαρδίζοντας θέσεις της ISIS.
Παράλληλα την ίδια ημέρα ήρθε σε συνεννόηση με την Ρωσία προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομείς, επιδρομές που έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου από έναSu-24 και ένα Su-34.
Όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική Αεροπορία είναι πρακτικά χωρίς αντίπαλο αλλά ανίκανη να καθυποτάξει την αντίσταση της ISIS, οι δυνάμεις της οποίας είναι άγνωστες μεν αλλά δεν μπορεί να ξεπερνούν τους 1500 με 2000 ενόπλους.
Την ίδια ώρα ο τουρκικός Στρατός έχει εμπλέξει στην al-Bab τουλάχιστον 2000 με 2500 στρατιώτες, περί τα 80 άρματα μάχης (ο αριθμός αφορά το συνολικό αριθμό στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών), πάνω από 20 ΤΟΜΑ,, τουλάχιστον 20 Α/Κ πυροβόλα T-155 Firtina και άγνωστο αριθμό ΠΕΠ T-122 Sakarya.
Βέβαια τα στοιχεία όπως είναι φυσικό είναι κατά προσέγγιση καθώς οι δυνάμεις αυτές ενισχύονται διαρκώς. Γενικά πάντως πρόκειται για δυνάμεις της 3ης Στρατιάς και του 57ου Συντάγματος καταδρομών με ενισχύσεις από τη 1η Στρατιά κυρίως αρμάτων μάχης Leopard 2A4. Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του FSA έχουν εμπλέξει τουλάχιστον 5000 ενόπλους, αν και ο ρόλος τους είναι περιορισμένος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της επιχείρησης.
Για ποιο λόγο οι δυνάμεις αυτές δεν ικανές να καταλάβουν ένα προωθημένο πόστο της ISIS;
Όπως εξηγείται η τρομοκρατική οργάνωση έχει εφαρμόσει ένα σύνθετο τρόπο άμυνας με νέες τακτικές.
Αυτές στοχεύουν στην πρόκληση όσο το δυνατό περισσότερων απωλειών σε προσωπικό στο αντίπαλο στρατόπεδο προκειμένου να μειώσου τη θέλησή του για μάχη ενώ με επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, όπως η εκτέλεση των δύο Τούρκων στρατιωτών να σπείρουν τον τρόμο και να κάμψουν το ηθικό του.

Στο «τακτικό» επίπεδο η ISIS χρησιμοποιεί μια σειρά μεθόδων όπως παγιδευμένα οχήματα με εκρηκτικά (VBIED) και εθελοντές οδηγούς αυτοκτονίας, εθελοντές αυτοκτονίας με γιλέκα εκρηκτικών, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους σε κρίσιμα σημεία (κυρίως ρείθρα δρόμων), διμοιρίες ελεύθερων σκοπευτών, με στόχο την άσκηση συνεχούς πίεσης στους στρατιώτες ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθούν πυρά από το «πουθενά»,drones οπλισμένα με εκρηκτικά ενώ πολλά από αυτά μπορεί να πέφτουν και με μικρά αλεξίπτωτα, όπως και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χρησιμοποίησης αντιαεροπορικών βλημάτων MANPADS και τέλος σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρήση χημικών αερίων.
Ίδια ακριβώς άμυνα έχει δημιουργήσει η ISIS κι στη Μοσούλη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως ο εκτιμώμενος πλέον χρόνος για την απελευθέρωση της πόλης να έχει επεκταθεί κατά τρεις τουλάχιστον μήνες.
Μάλιστα ορισμένες μονάδες του ιρακινού Στρατού, όπως η 1 Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων γνωστή και ως Golden Division έχουν υποστεί απώλειες στο έμψυχο δυναμικό της τάξης του 50%!
Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός Στρατός θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις για να καταλάβει την al-Bab κάτι που μπορεί βέβαια να κάνει καθώς διαθέτει τεράστιες εφεδρείες και προσωπικό.
Αυτά λοιπόν γράφει το www.pronews.gr στις 28/12/2016.
Μια μέρα όμως πριν υμνούσε τον Τουρκικό Στρατό και εξήρε τις ικανότητες του.

Σοβαρά προβλήματα συντονισμού και απόδοσης προσωπικού και συστημάτων αντιμετωπίζει ο τουρκικός Στρατός εισβολής στις μάχες στην Συρία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα προδιαγράφεται υπέρ του, λόγω τεράστιας υπεροχής σε εκπαιδευμένο υλικό και μέσα, εκτιμούν οι ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν πολύ στενά την επιχείρηση "Ασπίδα στον Ευφράτη" από την πρώτη ημέρα της. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση Έλληνα ανώτερου αξιωματικού, βαθύ γνώστη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο pronews.gr: "Νομίζω ότι βλέπουμε το ίδιο έργο που είδαμε σε γενικές γραμμές στην Κύπρο σε ότι αφορά τα μέσα, αλλά σαφώς λιγότερες απώλειες σε προσωπικό.

Οι απώλειες τους σε προσωπικό είναι περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν να τους απασχολούν. Λιγότεροι από 40 νεκροί δεν είναι πρόβλημα για μια ευρεία επιχείρηση, ειδικά στον τουρκικό Στρατό που ουδέποτε φείσθηκε τις ανθρώπινες απώλειες.

Πολύ περισσότεροι είναι οι νεκροί από τις βόμβες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά σε επιχειρησιακά μέσα, έχουν πολύ σημαντικές απώλειες στην όλη επιχείρηση.

Το να χάσεις το 25% των κύριων αρμάτων μάχης και μάλιστα Leopard-2A4 σε μία μάχη με αντάρτες, όπως έγινε στην αλ Μπαμπ, είναι εντυπωσιακό.
Σημαίνει ότι δεν ήσουν έτοιμος να τους αντιμετωπίσεις, ούτε με τις κατάλληλες τακτικές, ούτε είχες εξοπλίσει με τον κατάλληλο τρόπο τα άρματά σου. Π.χ. έστω απλές σχάρες περιμετρικά του άρματος θα μείωναν κατά πολύ την απόδοση των αντιαρματικών όπλων.
Είδαμε παλιά σοβιετικά αντιαρματικά συστήματα Fagot να "θερίζουν" τα LEO2A4. Ακόμα και τα 9K115-2 Metis-M, που αντικατέστησαν τα Fagot λειτούργησαν πολύ καλά στα χέρια των ανταρτών.
Έχουμε εντυπωσιαστεί, πραγματικά από τις απώλειες τους σε άρματα μάχης. Απουσίαζε η υποστήριξη του Πεζικού με οχήματα-φορείς αντιαρματικών όπλων. Τις φωλέες αντιαρματικών τις αντιμετωπίζεις με κατευθυνόμενα όπλα.
Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι μάχονται χωρίς υποστήριξη από εναέρια μέσα, κάτι για το οποίο ίσως δεν έχουν καν εκπαιδευθεί να αντιμετωπίζουν. Τυχόν συμμετοχή στην μάχη επιθετικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών υποστήριξης σίγουρα θα είχε άλλα αποτελέσματα".
Εκτιμάται ότι 38-45 Leopard-2A4 αναπτύχθηκαν σε συριακό έδαφος προς ενίσχυση των 27(;) Μ60Τ Sabra, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 17 δέχθηκαν βλήματα αντιαρματικών ή υπέστησαν ζημιές από VB/IED και τα δέκα απωλέσθηκαν ολοσχερώς στην μάχη της αλ Μπαμπ.
Ο τουρκικός Στρατός στην μάχη της αλ Μπαμπ υπέστη συνολικές απώλειες δέκα αρμάτων μάχης Leopard-2A4 της 1ης ΕΜΑ της 2ης ΤΘΤ, ενός ακόμη άρματος μάχης M60T της 16ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, δύο ΤΟΜΑ AIFV-AFV, ενός ΤΟΜΠ AAPC του 3ου Μ/Κ Τάγματος της 39ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και ενός οχήματος Cobra της 20ης ΤΘΤ.
Από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς από το Maltepe της Κωνσταντινούπολης στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας.
Για τα λοιπά άρματα μάχης και για την γενική απόδοση του τουρκικού Στρατού ο ίδιος Ελληνας αξιωματικός σημειώνει: "Και τα Μ60Τ Sabra της 1ης ΕΜΑ της 16ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας είχαν απώλειες, αλλά όχι τόσο μεγάλες, γιατί δεν ενεπλάκησαν σε μείζονες συγκρούσεις, όπως συνέβη στην αλ Μπαμπ.
Αυτό που είναι αρνητικό για τον τουρκικό Στρατό είναι ο συντονισμός του με τον FSA. Το σχέδιο επίθεσης για την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας υψώματος Aqeel δυτικά της Αl-Bab προέβλεπε τη συμμετοχή συνολικά 400 ανταρτών και Τούρκων στρατιωτικών.
Ωστόσο, οι μισθοφόροι αντάρτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στις πρώτες ανταλλαγές πυρών με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόλις 40 μαζί με τα στελέχη του τουρκικού Στρατού, κάπου 100 άνδρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εσπευσμένη αποστολή τμήματος της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών που απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο "έγραψε" απώλειες.
Πάντως γενικά ακόμα και η λογιστική υποστήριξη της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν είναι η πρέπουσα. Στις επόμενες ημέρες θα δούμε και την απόδοση του τουρκικού πυροβολικού. Συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός σωλήνων, ακόμα και 203mm και φυσικά των 155mm, γύρω από την αλ Μπαμπ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ISIS θα αντιμετωπίσει αυτή την καταιγίδα".

Για την απόδοση του τουρκικού Στρατού στην επιχειρήσεις "Ασπίδα του Ευφράτη" έχει καταρτιστεί ήδη σειρά αναφορών προς τις ηγεσίες των Επιτελείων από την Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, που στο τέλος θα συνενωθούν σε μία ολοκληρωμένη έκθεση, προκειμένου να αξιολογηθούν και οι κίνδυνοι για τα ομοειδή ελληνικά οπλικά συστήματα, όπως π.χ.των LEO2A4...
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πολύ περισσότερο τώρα που καταγράφεται η συμπόρευση της Σουνητικής Τουρκίας, της Ορθόδοξης Ρωσίας, του Σιιτικού Ιράν και του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ εναντίον των Κούρδων αγωνιστών και η κοινή στρατιωτική τους δράση.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι για τα αστικά κράτη και τους ιμπεριαλιστές οι μειονότητες και οι θρησκείες είναι εργαλεία άσκησης πολιτικής και αυτό που καθορίζει τις πολιτικές τους επιλογές είναι μόνο τα ταξικά-αστικά συμφέροντα. Και μόνο...
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα