Τα βρήκαν "σκούρα" στο υπουργείο Εργασίας με τις 40.000 σελίδες του "αραχνιασμένου" ασφαλιστικού...

Ογδόντα ταμεία- υφιστάμενα και συγχωνευθέντα...
5.436 νόμοι και διατάγματα, 2.800 δικαστικές αποφάσεις... «Βουτιά» στο χάος του ασφαλιστικού έχουν κάνει στο υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να βγάλoυν άκρη σε ένα λαβύρινθο.

Μέχρι τώρα, τα παραπάνω έχουν καταγραφεί σε 38.495 σελίδες και ακόμη η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το νομικό πλαίσιο για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα ξεπερνά κάθε φαντασία. Η καταγραφή των νόμων και διατάξεων έχει αποκαλύψει το... μεγαλείο της χώρας μας, αφού
ανακαλύφθηκαν «αραχνιασμένοι» όροι που παραμένουν σε ισχύ παρότι τα ζητήματα που καλύπτουν έχουν ξεπεραστεί, ενώ βρέθηκαν βέβαια και φωτογραφικές διατάξεις.

Ανάμεσα στις τελευταίες, αυτή που καθιερώνει διαφορετικό ύψος σύνταξης ΙΚΑ, αρκετά υψηλότερης σε όσους διετέλεσαν διοικητές του ταμείου τουλάχιστον για μία διετία.

Βρέθηκαν ακόμη, πολλές ξεπερασμένες διατάξεις. Ανάμεσά τους, νομοθετήματα όπως ο κανονισμός περί εγκρίσεως προσωρινής αποτίμησης βασικών ειδών φυματικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ που θεσπίστηκε σε μια εποχή που η φυματίωση βρισκόταν σε έξαρση στην Ελλάδα, το άρθρο 32 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ με τίτλο «Ασφαλισμένοι Ε.Λ.Κ.Α.Δ.» που προβλέπει την εξαγορά του χρόνου των ημερών εργασίας που αναγνωρίζονταν στην ασφάλιση του ΙΚΑ υπέρ των Ασφαλισμένων του Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δωδεκανήσου (Ε.Λ.Κ.Α.Δ.) ο οποίος έχει καταργηθεί από το 1951, αλλά και το άρθρο 99 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ που αφορά στη διαδικασία ασφάλισης των τεχνιτών μαθητών Μικτών Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.), η οποία έχει καταργηθεί από το 1992!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «από την κατάσταση αυτή έχαναν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι ήταν εκείνοι που ονομάζουμε ειδήμονες του ασφαλιστικού. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα εκπλαγείτε».

Η καταγραφή της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφαλίσεων». Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 50% του έργου, το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση ενός Προσχεδίου Νόμου, του Κώδικα Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης για το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο και τη θεσμική θωράκιση των αποτελεσμάτων του έργου.
Keywords
Τυχαία Θέματα