Τα επιχειρηματικά deal εκατοντάδων εκατομμυρίων που "κόλλησαν"

Πολλά είναι τα παραδείγματα επιχειρηματικών συμφωνιών που ανακοινώθηκαν και γνωστοποιήθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην πορεία πάγωσαν...

Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί αλλά και η ασυμφωνία χαρακτήρων των βασικών μετόχων. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Βερόπουλος - Σκλαβενίτης

Το deal που ανακοινώθηκε την περασμένη άνοιξη, γνωστοποιήθηκε λίγο καιρό αργότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου και αναμένόταν εντός των επόμενων ημερών η γνωμοδότηση για το αν συντρέχουν λόγοι συγκέντρωσης της αγοράς.

Όμως
η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων αλυσίδων στο χώρο του λιανεμπορίου χάλασε, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση δανείου ύψους 80 εκατ. προς την αλυσίδα Βερόπουλος.

Τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βερόπουλος σε συνδυασμό με τα capital controls ήταν οι καθοριστικοί λόγοι για την απόσυρση του ενδιαφέροντος εξαγοράς της, από την Σκλαβενίτης.

Αν και για την απόκτηση της Βερόπουλος έχει εμφανιστεί καινούργιος παίκτης - η αλυσίδα Metro - εντούτοις και σε αυτή την περίπτωση τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την ακύρωση του deal, από καμμία πλευρά.

Δέλτα -Μεβγάλ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε το μεγάλο deal στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας - αυτό της εξαγοράς της Μεβγάλ από την Δέλτα.

Ειδικότερα τπν Απρίλιο του 2014 η Μarfin Investment Group ανακοίνωσε ότι η ΔΕΛΤΑ που ανήκει στη θυγατρική της Vivartia υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της Μεβγάλ από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου με την συμφωνία να τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα η Επιτροπή Ανατγωνισμού λίγους μήνες μετά (τον Δεκέμβριο του 2014) έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal.

Λίγο καιρό μετά άρχισαν να διαρρέουν οι πληροφορίες ότι η συμφωνία χαλάει, ενώ όπως ανακοινβώθηκε λίγο καιρό αργότερα, η Δέλτα στράφηκε νομικά κατά της διοίκησης της Μεβγάλ για μονομερής ακύρωση της συμφωνίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που χαλάσε ο «αρραβώνας» καθώς την 1η Σεπτεμβρίου 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της Μεβγάλ από τη Δέλτα έναντι 57 εκατομμυρίων Ευρώ.

Την 14η Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού χορήγησε την έγκρισή της αλλά την 28η Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Σελόντα -Δίας

Σε οριστική διάλυση, πριν καν ολοκληρωθεί, οδηγήθηκε τελικώς ο σχεδιαζόμενος «γάμος» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ανάμεσα στις εταιρείες «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και «Σελόντα Ιχθυοτροφεία».

Το deal ανακοινώθηκε στις 4 Απριλίου του 2013, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 η Δίας υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (δικάσιμος ορίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013) Οχτώ ημέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99, η Δίας ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης που είχε συνυπογράψει με τη Σελόντα και καθόριζε τους όρους της μεταξύ τους συγχώνευσης παύει να είναι σε ισχύ.

Και σε αυτή την περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε γνωμοδοτήσει θετικά, δίνοντας το πράσινο φως για την "γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση".
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα