Τα 10 οφέλη της μπανάνας στην υγεία μας

Οι μπανάνες είναι από τα λίγα εκείνα φρούτα που συνδυάζουν την υπέροχη, γλυκιά γεύση με τα οφέλη για την υγεία. Κατά το παρελθόν είχε...
επικρατήσει ο μύθος ότι οι μπανάνες είναι ένα φρούτο που προσφέρει πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να το αποφεύγουμε.

Σήμερα, έχει αποδειχτεί ότι οι μπανάνες αποτελούν μια πηγή ολοκληρωμένης διατροφής χάρη στη θρεπτική πυκνότητά τους και μπορούν να συμπεριληφθούν σε κάθε είδος διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνονται είναι ωμές ή και μόνες τους σε smoothie και σαλάτες.
Οι βιταμίνες και τα άλλα χρήσιμα συστατικά τους αποτελούν του προστάτες του οργανισμού μας.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι 10 ιδιότητες της μπανάνας με όφελος για την υγεία μας

Καταπολεμά τις κράμπες

Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων αποτελεί συχνή αιτία εμφάνισης κραμπών, ειδικά στον αστράγαλο. Καταναλώνοντας προϊόντα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο όπως οι μπανάνες, μπορείτε να αποφύγετε τις μυϊκές κράμπες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές την περιλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Πρόληψη των νεφρικών παθήσεων

Οι τροφές που περιέχουν αρκετό κάλιο βοηθούν στην αποφυγή εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Σύμφωνα με μια έρευνα, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους όγκου στα νεφρά κατά 40%.

Καθαρά αιμοφόρα αγγεία

Η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία απόφραξης ή θρόμβωσης των αρτηριών, που οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση. Οι μπανάνες περιέχουν φυτοστερόλες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και διατηρούν την υγεία των αγγείων σας.

Ένα υγιές στομάχι

Οι μπανάνες συστήνονται σε άτομα που πάσχουν από γαστρικό έλκος και σε εκείνα τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα επικινδυνότητας. Περιέχουν ένα ειδικό ένζυμο που αυξάνει την έκκριση της ειδικής εκείνης βλέννας που προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου.

Πηγή ενέργειας

Η αφθονία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων καθιστά τις μπανάνες σπουδαία πηγή ενέργειας. Οι απλοί υδατάνθρακες πέπτονται γρήγορα και μπορούν να «γεμίσουν» τις αποθήκες ενέργειάς μας σχεδόν αμέσως, αν χρειαστεί.

Καλή διάθεση

Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη -την ορμόνη της χαράς- μαζί με ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β που επηρεάζει θετικά το νευρικό σύστημα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας επιτρέπουν να τις συμπεριλάβουμε στις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε αν νιώσουμε ξαφνικά ανόρεχτοι.

Βοηθά στις περιπτώσεις διαβήτη

Αυτά τα τροπικά φρούτα έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ανθεκτικού αμύλου που βοηθά στη βελτίωση της υγείας ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι πράσινες μπανάνες είναι εκείνες που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου (12.5 γραμμάρια σε αντίθεση με τις ώριμες που περιέχουν μόνο 5 γραμμάρια).

Λεπτή σιλουέτα

Το ανθεκτικό άμυλο επίσης εμποδίζει την αποθήκευση λίπους στο σώμα και αυξάνει τη χρήση ενέργειας και αυτές οι βελτιώσεις γίνονται σχετικά γρήγορα ορατές, ειδικά κατά τη διάρκεια εντατικής γυμναστικής. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτής της ουσίας είναι 10 γραμμάρια. Και, φυσικά, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι/ες και να ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Τέλειο δέρμα

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία της μπανάνας είναι ιδανικά για να έχουμε τέλειο δέρμα. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε σε μάσκες προσώπου καθώς θα θρέψει το δέρμα σας από μέσα. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές της καταπολεμούν τη φθορά των κυττάρων, βοηθούν στην ανάπλαση των ιστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση των πρόωρων ρυτίδων.

Διατηρεί το πεπτικό σας σύστημα υγιές

Οι μπανάνες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που προωθούν την εντερική κίνηση για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση μπανάνας δρα ως φυσική θεραπεία ενάντια στα έλκη καθώς εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Επιπλέον, προστατεύει το σύστημα από τις επιθέσεις ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες δρουν ως προβιοτικό συμπλήρωμα για τη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και παράγουν πεπτικά ένζυμα για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα