Συρία: Ξεπερνούν τους 100.000 οι νεκροί

Ξεπέρασε τους 100.000 ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2011, της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με... τις εκτιμήσεις μίας ΜΚΟ, τη στιγμή που εμφανίζεται να απειλείται η πολυαναμενόμενη για τον Ιούλιο διεθνής συνδιάσκεψη για τον τερματισμό της σύρραξης.

Χθες, οι ΗΠΑ άφησαν ουσιαστικά να εννοηθεί πως η συνδιάσκεψη, που επονομάζεται ‘Γενεύη-2’ δεν θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, αναβάλλοντας ακόμη
περισσότερο τις ελπίδες για μία διπλωματική λύση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, κι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι εξέφρασε τις «αμφιβολίες» του για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προσκείμενες στις προετοιμασίες για τη συνδιάσκεψη, Ρώσοι κι Αμερικανοί εξακολουθούν να διχογνωμούν για τη σύσταση της μεταβατικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα διεθνή σχέδια θα πρέπει να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Άσαντ.

Οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως ο Άσαντ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της από κοινού συμμετοχής μελών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου, περιλαμβανομένου και του ιδίου. Παρά τις πολλές ώρες που αφιερώθηκαν στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, δεν έχει επιτευχθεί καμία συνεννόηση.

«Η κατάσταση στο πεδίο τω μαχών και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τον οποιονδήποτε διάλογο αποτελούν τα πραγματικά εμπόδια», επεσήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Πάτρικ Βεντρέλ.

Προ δύο εβδομάδων η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει πως επιθυμεί να προσφέρει «στρατιωτική στήριξη» στις πλευρές που αντιμάχονται τις δυνάμεις του Άσαντ, δείγμα του γεγονότος ότι η κατάσταση κινδυνεύει να διολισθήσει ακόμη περισσότερο στην ένοπλη αντιπαράθεση.

Την 1η και 2α Ιουλίου, οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρόκειται να συζητήσουν για τη συριακή κρίση στο Μπρουνέι, στα περιθώρια περιφερειακής συνόδου.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι στα πάντα, όμως οι ΗΠΑ κι η Ρωσία συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η μόνη διέξοδος για τη σύρραξη αυτή περνά από μία πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Βεντρέλ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 100.191, μεταξύ των οποίων 36.661 πολίτες, 18.072 αντάρτες και 25.407 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται με σφοδρότητα: σήμερα, η πολεμική αεροπορία των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησε πολλαπλές επιδρομές κατά της Ραστάν, ενός από τα τελευταία ορμητήρια των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς. Είναι στην ίδια επαρχία, που ο συριακός στρατός με την συνεπικουρία της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ είχε εκπορθήσει στις αρχές Ιουνίου το προπύργιο των ανταρτών στην πόλη Κουσέιρ.e-typos.com
Keywords
Τυχαία Θέματα