Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Με διευρυμένη σύνθεση και υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη σύνθεση και υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ενώ κατά τη διάρκειά της η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή
του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά στον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επικρατούν, το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλέξει γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν τον Παναγιώτη Ρήγα, και νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο.
Ως προς τη στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να συμμετέχουν υπουργοί και αν η συμμετοχή τους μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κομματικού οργάνου.

Πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι να επανασυσπειρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με την διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός, κυρίως στη νέα γενιά.

Ως τις ιδεολογικές τάσεις, οι ίδιες κομματικές πηγές, επισημαίνουν ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα η συζήτηση περί κατάργησής τους. Πρώτον, γιατί οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν ένα κομματικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, γιατί ακόμη και αν καταργηθούν επίσημα, δεν θα καταργηθούν οι ομαδοποιήσεις και οι ιδεολογικοί χώροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα παγκοσμίως.
Keywords
Τυχαία Θέματα