Συναγερμός: Σχέδιο δολοφονίας Ερντογάν στην Αθήνα - Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Ως έκτακτη είδηση μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας...
και τη σύλληψη μελών του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο οι 9 συλληφθέντες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα,
που θα γίνει στις 7 και 8 Δεκεμβρίου όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Ο Χακάν Τσαβούσογλου επανέλαβε μάλιστα ότι ο Ταγιπ Ερντογάν είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Hurriyet επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άντρες και μία γυναίκα σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρει η εφημερίδα, τους κατάσχεσαν τα USB, ενώ σε ένα από τα σπίτια βρέθηκε και μια ουσία που δεν είναι γνωστή και στάλθηκε για εξετάσεις στα εργαστήρια της Αστυνομίας. Αναφέρεται ακόμη ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν Κούρκοι και Αφγανοί.

Οι εννέα συλληφθέντες (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα), οι οποίοι κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών και άλλα αδικήματα.

Μαξίμου: «Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση»

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ως «εξαιρετικά σοβαρή και με εθνικές προεκτάσεις αφού αν υπήρχε δολοφονική επίθεση κατά του Τούρκου Προέδρου σε ελληνικό έδαφος θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπήρξε σχετική ενημέρωση κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα αλλά και διπλωματών, ενώ από την ΕΛΑΣ διερευνάται κατά πόσο μπορεί οι 9 συλληφθέντες να σχεδίαζαν την δολοφονία του Τούρκου προέδρου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα «Νέα» στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμαναν ότι «μετά τις συλλήψεις, την τελευταία εξαετία, Τούρκων ενόπλων στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, σε διαμέρισμα στου Γκύζη, σε σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοιχτά της Χίου αλλά και την άτυπη απέλαση υπόπτου που είχε «απαχθεί» στα Εξάρχεια, τα μέλη της DHKP-C δεν θεωρούν «φιλικό» έδαφος την Ελλαδα.

Κι έτσι ίσως το θεώρησαν ιδανικό χώρο για εκπόρευση επίθεσης κατά του Τούρκου Προέδρου μην συνεκτιμώντας τα τεράστια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν στις σχέσεις των δύο χωρών από μία επίθεση εναντίον του κ. Ερντογάν. Όμως μέχρι να προσδιορισθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Τι έβγαλε η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Στα διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα όπου έκανε έφοδο η αντιτρομοκρατική βρέθηκαν βάζα με άγνωστη ύλη, ενδεχομένως εκρηκτική, καλώδια, ρολόγια με καλώδια, φορητοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, USB, ψηφιακό υλικό, πυροκροτητές, υλικά του εμπορίου, τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης και ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Επίσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν αμμωνιοδυναμίτιδα και πυροκροτητές.

Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.

Σε παλαιότερες έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι μέλη Τουρκικών ενόπλων οργανώσεων είχαν κρύψει οπλισμό, κυρίως καλάσνικοφ, εκτοξευτές ρουκετών κλπ σε ορεινές περιοχές γύρω από την Αθήνα και κυρίως στην Πάρνηθα.

Με ποιες παλιότερες υποθέσεις σχετίζεται η έρευνα

Από τις έως τώρα πληροφορίες η έρευνα σχετίζεται με μια παλιότερη υπόθεση που είχε εξελιχθεί στη Χίο. Τότε είχε εντοπιστεί σε φουσκωτό σκάφος δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ειδικότερα, στις 30 Ιουλίου 2013 σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά για παράνομους μετανάστες εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσσών, ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο «ρουτίνας».

Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβάινοντες συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία.

Μετά την πρώτη εξέταση των συλληφθέντων, την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία αυτή την ώρα πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια που σχετίζονται με τους συλληφθέντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο. Ο ένας από τους Έλληνες, 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι , οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους.

Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

Στις 28 Ιουνίου 2014 συνελήφθησαν στα Εξάρχεια τρία άτομα κουρδικής καταγωγής. Τα εντάλματα του Εισαγγελέα Μυτιλήνης ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του φουσκωτού με τα όπλα ανοιχτά της Χίου πριν από ένα χρόνο, διαβιβάστηκαν στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και μετά από έφοδο αστυνομικών, εντοπίσθηκε γυναίκα σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα και σε έρευνα στο διαμέρισμα της συνελήφθησαν δύο ακόμα άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα για την ίδια υπόθεση.

Όλοι οι συλληφθέντες κουρδικής καταγωγής, θεωρούνται μέλη της οργάνωσης DHKP – C, στελέχη της οποίας είχαν συλληφθεί πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα