Στο τιμόνι της BMW 2 Gran Tourer 220d xDrive [photos]

Επιμέλεια: Βαγγέλης Γκούμας Οδηγώντας την απλή και καθόλου… ταπεινή αλλά πολυτελή BMW 2 Gran Tourer είδαμε ότι το νέο μοντέλο της Βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι το απόλυτο...
οικογενειακό αυτοκίνητο. Τώρα ήρθε στα χέρια μας το απόλυτο «όπλο» για οικογενειάρχες ή μια μεγάλη παρέα 7 ατόμων που είναι έτοιμοι να ζήσουν πιο περιπετειώδεις καταστάσεις χάρη στα προσόντα της τετρακίνητης BMW 2 Gran Tourer 220d xDrive.

Μάλιστα τα 190 άλογα που αποδίδει ο υπερτροφοδοτούμενος diesel
κινητήρας δεν … «διψούσαν» για καύσιμο παρά τα γκάζια που του ...χώσαμε. Η πολυμορφική BMW στην πιο μεγάλη έκδοση της με μήκος στα 4,5 μέτρα ,μεταξόνιο 2,780 μέτρα δέχεται με ευκολία την τρίτη σειρά καθισμάτων προσφέροντας άνετους χώρους για τους 5 από αυτούς και ικανοποιητικούς για τους 2 που κάθονται στα τελευταία καθίσματα. Τα συρόμενα σε ράγες διαιρούμενα πίσω καθίσματα κατά 130 χλστ.( δεύτερη σειρά )για ευκολότερη πρόσβαση στην τρίτη σειρά, τα τραπεζάκια αεροπορικού τύπου αλλά και οι πολλές θήκες ικανοποιούν την άνεση αλλά και τις αποθηκευτικές ανάγκες στον θάλαμο των επιβατών.

Ο χώρος αποσκευών, κυμαίνεται από τα 560 ενώ μπορεί να φθάσει τα 1.820 λίτρα ανάλογα με την θέση των καθισμάτων. Ο εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα πλούσιος με συστήματα που μας έκαναν ιδιαίτερα εύκολη και ασφαλή την οδήγηση Για παράδειγμα αναφέρουμε το σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας και σταθερής απόστασης από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα αλλά και της αυτόματης ακινητοποίησης. Το σύστημα υποβοήθησης κυκλοφοριακής συμφόρησης σε αυτοκινητόδρομους επιταχύνει και σταματά αυτόματα το όχημα χωρίς την συμμετοχή του οδηγού κρατώντας το με ανάλογη δόνηση σταθερά στη λωρίδα του.

Παράλληλα υπάρχει αναβαθμισμένο Connected Drive που περιέχει την εφαρμογή myKIDIO για τους νεαρούς επιβάτες που παρακολουθούν σε tablet που συνδέεται παιδικά προγράμματα . Ακόμη μέσω αυτής της λειτουργίας βλέπουν και τα στοιχεία του υπολογιστή ταξιδιού αλλά και χρησιμοποιούν και διάφορες εφαρμογές.

Στα hi lights στοιχεία είναι το Head-Up Display, που προβάλλει όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ταχύτητα του οχήματος, τις προειδοποιητικές πινακίδες και τις βασικές οδηγίες του συστήματος πλοήγησης . Η ποιότητα κατασκευής είναι σε υψηλά επίπεδα, ο σχεδιασμός του ταμπλό είναι νεανικός πάντα σε σχέση με τον οικογενειακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου ,τα όργανα όμορφα και ευδιάκριτα με τη κεντρική έγχρωμη οθόνη όπου προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για τα συστήματα του αυτοκινήτου να κλέβει την προσοχή . Όμως όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν ξεκινήσεις και αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή τα προσόντα της οικογενειοκρατούμενης BMW2 Gran Tourer 220d xDrive.

Στην καρδιά του αυτοκινήτου έχει τοποθετηθεί ο εξαιρετικός πετρελαιοκινητήρας 1.995 κ.εκ. , i4, 16v, 2 ΕΕΚ, common rail, άμεσος ψεκασμός, με turbo μεταβλητής γεωμετρίας που αποδίδει 190 ίππους στις /4.000 σα.λ. Πρόκειται για ένα «ήσυχο» και πολιτισμένο σε λειτουργία μοτέρ που έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα .Την συνεργασία του με το εξαιρετικό σε λειτουργία 8άρι αυτόματο Steptronic που βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας. Τα 190 άλογα δίνουν πολύ καλές επιδόσεις με τα 0-100 χλμ. /ώρα να έρχονται σε 8,3 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 222 χλμ./ώρα. Το θέμα είναι ότι αυτό το μοτέρ είναι και ιδιαίτερα ελαστικό αποδίδοντας δύναμη από χαμηλά χάρη στην μεγάλη ροπή των 40,8 κιλών στις 1750 σ.α.λ.

Την ίδια στιγμή το σύστημα επιλογής για οικονομική άνετη ή σπορ οδήγηση αλλάζει ανάλογα την διάθεση του …αυτοκινήτου ακολουθώντας αυτή του οδηγού. Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά σε αυτό το μοντέλο πρέπει να επικεντρωθούμε στο σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενης τετρακίνησης της τελευταίας πέμπτης γενιάς Haldex «efficient valve»που αποδείχθηκε πολύ γρήγορο στις αντιδράσεις (εμπλέκεται σε μόλις 0,1 δευτερόλεπτα) μεταφέροντας την κίνηση και στους 4 τροχούς του ανάλογα με το έδαφος που κινείσαι.

Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα εξασφαλίζουν μεγάλη πρόσφυση ακόμη και όταν οδηγείς στα όρια με το γνωστό καλό τιμόνι της BMW να κόβει άμεσα και να δίνει πλήθος πληροφοριών. Το εξτρά M Sport πακέτο σε συνδυασμό με τα φαρδιά και χαμηλού προφίλ ελαστικά 225/45 –R18 μεταφέρουν λίγο παραπάνω από ότι θα θέλαμε τις όποιες ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Από την άλλη πλευρά μειώνονται οι κλίσεις του ψηλού αμαξώματος το οποίο μην ξεχνάμε διαθέτει και τον ανάλογο όγκο αλλά και βάρος που ξεπερνά τα 1700 κιλά. Τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα αποτελεσματικά αλλά και …ακούραστα ακόμη και μετά από συνεχή χρήση. Τα καλά νέα αφορούν και τον τομέα της κατανάλωσης η οποία δεν ξεπέρασε τα 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ακόμη και με… βαρύ το δεξί πόδι στο πεντάλ του γκαζιού. Η τιμή των 42450 ευρώ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το όφελος απόσυρσης , αφορά ένα αυτοκίνητο με οικογενειακό μεν χαρακτήρα που διαθέτει όμορφη σχεδίαση με όμορφη σχεδίαση όπου είναι έκδηλη η ταυτότητα των υπολοίπων μοντέλων της BMW , ασφαλέστατο με πλούσιο εξοπλισμό και πρεστίζ.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα