Στο σφυρί γνήσια Alfa Romeo Giulia Sprint GTA του 1965

Μπορεί η νέα Giulia να έχει τα φόντα για να κατέβει στους αγώνες, όμως η Alfa Romeo έχει προς το παρόν άλλα πράγματα στο...
κεφάλι της, όπως το πρεστίζ και οι πωλήσεις.

Και είναι κρίμα, αν αναλογιστούμε την αγωνιστική παράδοση που έχει η μιλανέζικη φίρμα. Τυπικό παράδειγμα του αγωνιστικού αυτού pedigree είναι η προ πεντηκονταετίας Giulia
Sprint GTA.

Ξεκινώντας από την Giulia Coupe 1600 Sprint GT Veloce παραγωγής, η Alfa Romeo και η Autodelta έκαναν τα πάντα για να ελαφρώσει το αυτοκίνητο και να βελτιωθεί έτσι η σχέση ιπποδύναμης/βάρους ώστε να γίνει ανταγωνιστικό στις πίστες.

Το αμάξωμα της Giulia Sprint GTA –το Α από το Alleggerita (ελαφρωμένη)– είναι από αεροπορικό κράμα Peraluman και οι προφυλακτήρες έχουν αφαιρεθεί. Το εσωτερικό γδύθηκε από οτιδήποτε θεωρήθηκε περιττό – εκτός από το σταχτοδοχείο, που παρέμεινε ως αναπόσπαστο μέρος της εικόνας του Ιταλού γόη της εποχής.

Το μοτέρ ήταν το γνωστό 1.6 bialbero, με διπλό εκκεντροφόρο, διπλή ανάφλεξη, δύο διπλά καρμπιρατέρ και 115 άλογα στην έκδοση δρόμου Stradale. Η συγκεκριμένη GTA όμως είναι η αγωνιστική Corsa με πάνω από 150 άλογα.

Ο διανομέας είναι παρόμοιος με της Ferrari Dino, οι τροχοί είναι από μαγνήσιο, τα πλαϊνά παράθυρα από πλαστικό και οι βραχίονες της πίσω ανάρτησης από αλουμίνιο.

Με τις προδιαγραφές αυτές, η GTA κέρδισε πέντε τίτλους κατασκευαστών για την Alfa Romeo στο (ιδιαίτερα σημαντικό τότε) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (ETCC). Προσθέστε στη δόξα και την εμφάνιση (έργο του Bertone) και θα καταλάβετε γιατί αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα για τους απανταχού Alfisti (Οι πιο παλιοί έχουν και μνήμες από τους «Μαύρο», φωτ. κάτω, και Μοσχού).

Η κόκκινη GTA στις φωτογραφίες έχει αριθμό πλαισίου AR 613457. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών RM Sotheby’s, είναι ένα από τα πρώτα 50 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν την πρώτη χρονιά. Λάβετε υπόψη ότι φτιάχτηκαν συνολικά μόνο 501.

Η συγκεκριμένη GTA αναφέρεται στο βιβλίο “Alleggerita” του Tony Adriaensens και έχει το γνήσιο καπάκι βαλβίδων από μαγνήσιο, τα γνήσια καθίσματα GTA – και η συνέπεια της γνησιότητας είναι η αλμυρή τιμή.

Ο RM Sotheby’s πιστεύει πως η σωστή τιμή για την άψογη αυτή GTA είναι κάπου ανάμεσα στις 350.000 και τις 425.000 ευρώ. Ώρα να σπάσετε τους κουμπαράδες της Πρωτοχρονιάς.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα