Σόιμπλε: 26 χρόνια από την δολοφονική επίθεση που τον άφησε ανάπηρο [video]

Στις 12 Οκτώβρη πριν 26 χρόνια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έζησε ίσως την πιο άσχημη μέρα της ζωής του, αφού ύστερα από δολοφονική επίθεση, καθηλώθηκε για πάντα σε ...
αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επί σειρά ετών Γερμανός πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έμεινε ανάπηρος, όταν μια σφαίρα συνέθλιψε την σπονδυλική του στήλη το 1990. Από τότε
δεν μπορεί να λειτουργήσει τα κάτω άκρα του και μετακινείται με τη βοήθεια αναπηρικού αμαξιδίου. Για την ακρίβεια, δεν έχει περπατήσει εδώ και 26 χρόνια.

12 Οκτωβρίου 1990.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, και επί υπουργίας του ως υπουργός Εσωτερικών, είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Όπεναου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν 3 πυροβολισμοί. Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά το σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και στη σπονδυλική στήλη.

Ο κ. Σόιμπλε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω, σπόνδυλο τον οποίο είχε συνθλίψει η σφαίρα. Το τραύμα στο πρόσωπο ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη 3 φορές εναντίον του Σόιμπλε ήταν ο Ντίετερ Κάουφμαν, 37 ετών. Στη δίκη του, οι δικαστές, οψόμενοι την παράφρονα ψυχική κατάστασή του, τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.

Το ότι ο Κάουφμαν ήταν ψυχικά ασθενής ήταν γνωστό για πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, επί 7 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε από αυτόν επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες ανέφερε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούσαν, προκαλώντας του αφόρητους πόνους. Είχε μάλιστα δύο φορές προσπαθήσει να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε και στην απολογία του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια.

Παραταύτα, ο Σόιμπλε δεν κατέθεσε τα όπλα, και λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 1991 επέστρεψε δριμύτερος και –πλέον- πρόεδρος του CDU. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή από τότε έως σήμερα, με σημαντικότερο σταθμό ίσως την οικουμενική κυβέρνηση Μέρκελ το 2005, όπου ο Σόιμπλε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, όντας ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, για τη διαχείριση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας. Πολιτική που, κατά πολλούς, οδήγησε το ευρώ και την ευρωζώνη στη σημερινή τους κατάσταση.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα