Σκότος… ευρωπαϊκών προδιαγραφών από τη ΔΕΗ!

του Κώστα Μπατσή
Διαμαρτύρονται και εξανίστανται κατά της ΔΕΗ οι κάτοικοι των Τοπικών Διαμερισμάτων Πλαισίων Καλεντζίου και Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων για τις...
συχνές βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που έχει ως συνέπεια τη συσκότιση των περιοχών τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τις προκαλούμενες βλάβες στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές τους.

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το δίκτυο της ΔΕΗ
πέφτει θύμα κεραυνών, τακτικό φαινόμενο των καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή. Κάτι που είναι αναπόφευκτο, υποθέτουμε, να βραχυκυκλώνεται και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο μετασχηματιστής και κατά συνέπεια η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. στους καταναλωτές. Όμως είναι ανεξήγητο γιατί «καίγονται» όλοι οι λαμπτήρες του δημοσίου φωτισμού με αποτέλεσμα να μένουν στο σκοτάδι, μέχρι την αντικατάστασή τους, οι ηρωικοί ακρίτες που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή. Και από πάνω να πληρώνουν για την επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών των.

Στις διαμαρτυρίες του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Πλατανούσας κ. Κώστα Νταλίτσα και την έγγραφη ενημέρωση της διεύθυνσης της ΔΕΗ Ιωαννίνων από την αντιδήμαρχο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Ελένη Κολοκούρη, ο διευθυντή της κ. Σοφ. Ι. Λέκκας απάντησε σχετικά: «το δίκτυο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και οι διατάξεις προστασίας σύμφωνες με τους κανονισμούς. Οι βλάβες οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα». Και καταληκτικά μετά τους ισχυρισμούς του μας πληροφορεί πως το θέμα είναι αρμοδιότητας της ΔΕΗ ΑΕ περιοχής νομού Άρτας.

Δεν γνωρίζουμε πως αντιμετώπισε το πρόβλημα η «περιοχή ευθύνης» της ΔΕΗ Άρτας. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως στην περιοχή επικρατούν συχνά-πυκνά «ακραία καιρικά φαινόμενα» και πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους καταναλωτές της «σταθερά και αδιάλειπτα», όπως έχει υποχρέωση, ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως επίσης δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους, αν και το δίκτυό της είναι… ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως εγγράφως μας διαβεβαιώνει.

Δε ν μας εξηγεί όμως η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ γιατί αυτό συμβαίνει αποκλειστικά στις περιοχές Πλαισίων και Πλατανούσας, όταν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» σημειώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στην ευρύτερη περιοχή και την Ήπειρο γενικότερα. Επίσης δεν μας εξηγεί γιατί κάθε φορά πρέπει να «καίγονται» όλοι οι λαμπτήρες δημόσιας ή δημοτικής ηλεκτροφώτισης της περιοχής, ανεχόμενοι στους 285 περίπου. Όπως δεν μας εξηγεί γιατί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πρέπει κάθε φορά να επωμίζεται το οικονομικό βάρος αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων, προκειμένου οι απόμαχοι δημότες του να μην παραμένουν στο σκότος.

Και βεβαίως δεν μας πληροφορεί πως πρόκειται ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα δίνοντας λύση σε μόνιμη βάση. Πρόβλημα που υποθέτουμε πως προέρχεται από το μετασχηματιστή και όχι από τα… ακραία καιρικά φαινόμενα, που για την περιοχή είναι συνήθη και όχι ακραία.

Κάθε απάντηση δεκτή, όπως και η λύση του προβλήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα