Σινεμά & αυτοκίνητο: Two-Lane Blacktop 1971 [video]

Έτος 1971 Σκηνοθέτης Monte Hellman Σταρ ’55 Chevy, Pontiac GTO ’70 Ηθοποιοί ...
James Taylor, Dennis Wilson, Warren Oates, Rudolph Wurlitzer, Laurie Bird Διάρκεια 1h 42" Στούντιο Universal Pictures

Υπόθεση Kαλή, αλλά έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το ανελέητο κυνηγητό με γρήγορα αυτοκίνητα.
Ένας δονκιχωτικός αγώνας σε όλη την αμερικανική επικράτεια με δύο street racers χωρίς ονόματα (οι Taylor και Wilson είναι οι «Driver» και «Mechanic» αντίστοιχα) που στήνουν με τη σκούρα ’55 Chevy αυτοσχέδιους αγώνες για να επιβιώσουν. Στην άλλη μεριά βρίσκεται ένα κομψευόμενος κοινωνιοπαθής πλειμπόι, που υποδύεται ο Oates, που οδηγεί μια GTO του κουτιού. Στα χέρια του Hellman ωστόσο, αυτό το ακατέργαστο υλικό, που θα έμενε επιδερμικό σε μια ταινία hot rod της πάλαι ποτέ AIP με την ασπρόμαυρη μυθική χροιά, μετατρέπεται σε ένα αδιάψευστο μάρτυρα του τέλους της ιδεαλιστικής γενιάς των 60s.

Πρέπει να ξέρετε Η ’55 Chevy με τον άκαμπτο πίσω άξονα είναι ένα από τα πρώτα, πολύ ισχυρά μοντέλα της σειράς.

Ο Richard Ruth, ο δημιουργός της συγκεκριμένης ’55 Chevy, υποδύεται τον τύπο που συνάντησαν στο πρώτο βενζινάδικο. Και, ναι, αυτή η μαύρη Chevy έπαιξε και στην ταινία American Graffiti.
Ο Dennis Wilson, ντράμερ του συγκροτήματος The Βeach Boys κάνει τη μοναδική του εμφάνιση στο εκράν στο Two-Lane Blacktop.

Ντεμπούτο και για την Laurie Bird (το κορίτσι). Η καριέρα της περιορίστηκε σε δύο ταινίες. Στην επίσης cult «Cockfighter» του 1974 και στον «Νευρικό Εραστή» του 1977, πριν αυτοκτονήσει στη Νέα Υόρκη το 1979.

H ταινία βγήκε σε DVD το 1999 εξ αιτίας του… Jim Morrison. Στο sound track, σε πολλές σκηνές ακούγεται στο βάθος μουσική των Doors, και ο Hellman και οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την άδεια του διαχειριστή της πνευματικής κληρονομιάς του Morrison, παρά μόλις ύστερα από 28 χρόνια!

Τι λέει το DRIVE Από αδιάφορη στην εποχή της, εξελίχτηκε σε cult classic. Μια μελέτη στην εμμονή και στη συναισθηματική εξάρθρωση, η ταινία αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στην ταινιοθήκη κάθε φανατικού των road movies. Στη δικιά μου πάντως βρίσκεται, καθότι τη θεωρώ ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα