Ροφήματα διαίτης και απώλεια βάρους....

Του Χάρη Γεωργακάκη
Ένα από τα βασικότερα παράπονα των ατόμων που ακολουθούν δίαιτα...
με σκοπό την απώλεια βάρους είναι η έλλειψη της γεύσης στο διαιτολόγιό τους και ιδιαίτερα της γλυκιάς εκδοχής της.

Επίσης μια κλασσική ερώτηση είναι το αν μπορούν να καταναλώνουν ροφήματα, όπως για παράδειγμα αναψυκτικά τύπου light.

Γενικότερα, τα ροφήματα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια καλή λύση
για τη διατήρηση της γλυκιάς γεύσης στη δίαιτα χωρίς την προσθήκη επιπλέον θερμίδων. Με αυτό φαίνεται να συμφωνούν περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.

Για την ακρίβεια, το 53% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι επιλέγει ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, επιπλέον του νερού, για λόγους γεύσης, για να ικανοποιήσει τη δίψα του και για να μειώσει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας ή απλά για να συνοδεύσει τα γεύματά του.
Στην ίδια μελέτη, το 78% όσων καταναλώνουν ροφήματα διαίτης εκτιμούν ότι τους βοηθούν να ελέγξουν ή να μειώσουν τη συνολική ποσότητα τροφής ή τη συνολική ενεργειακή τους πρόσληψη. Οι επιλογές των συγκεκριμένων ερωτηθέντων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για άτομα που έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος (≥13,6 kg) και να διατηρήσουν την απώλεια για περισσότερο από έναν χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η υποκατάσταση θερμιδογόνων γλυκαντικών με γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων, καθώς και η προτίμηση στην κατανάλωση ροφημάτων διαίτης, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς καθημερινά και μάλιστα χωρίς να επηρεάζεται η εμφάνιση του αισθήματος της πείνας.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα