«Ρατσιστική» θεωρείται η ιταλική διαφημιστική αφίσα της ταινίας «12 χρόνια σκλάβος»

Το αμερικανικό κινηματογραφικό στούντιο Lionsgate ζήτησε την απόσυρση της αφίσας για τη ταινία «12 χρόνια σκλάβος» από τους... ιταλικούς κινηματογράφους καθώς θεωρείται ρατσιστική από πολλούς παρατηρητές. Στην αφίσα διακρίνεται σε μεγάλη επιφάνεια το πρόσωπο του διάσημου ηθοποιού Μπράντ Πιτ, και σε πολύ μικρό χώρο κάτω δεξιά, η φιγούρα του αφροαμερικανού ηθοποιού Τσιούετελ Έτζιοφορ, που όμως είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας, το κυρίαρχο πρόσωπο που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε σκηνή.

Ο Μπράντ
Πιτ έχει ένα πολύ μικρό ρόλο. Σε αντίθεση με την ιταλική διαφημιστική αφίσα της ταινίας στην «αδελφή» αφίσα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζεται μόνο ο Τσιούετελ Έτζιοφορ, να καταλαμβάνει όλο το διαφημιστικό χώρο.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η εταιρεία διανομής ταινιών στη Ιταλία, BMI , με αυτή την αφίσα απλώς προσπαθεί να προσελκύσει το κινηματογραφικό κοινό προβάλλοντας πιο γνωστούς ηθοποιούς από τον Τσιούετελ Έτζιοφορ όπως ο Μπράντ Πιτ, αλλά υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν την αφίσα προϊόν ρατσιστικής προσέγγισης. Το κινηματογραφικό στούντιο Lionsgate δεν αναφέρει στο αίτημα απόσυρσης της αφίσας τις κατηγορίες του ρατσισμού, υποστηρίζοντας μόνο νομικούς λόγους.

Η επιλογή της εταιρείας διανομής στην Ιταλία να προβάλει αυτή την αφίσα έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο.

Στην ιστοσελίδα Tumblr , ιταλός blogger έγραψε : « Πραγματικά δεν θυμάμαι τον Μπραντ Πιτ να είναι ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας ή να έχει κάποιο ρόλο ως κεντρικό πρόσωπο το οποίο θα πρέπει να είναι στη μέση της αφίσας».

Στην ιστοσελίδα της Washington Post ένας άλλος blogger επισήμανε: «Καταλαβαίνω ότι ο Μπραντ Πιτ είναι ένα αστέρι, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τη σκέψη ότι ο ρατσισμός δεν είναι ξένος προς όλα αυτά».

Και στο Twitter , ο ηθοποιός και σκηνοθέτης David Eng σημειώνει ότι «οι σχεδιαστές της αφίσας ( ... ) πιθανώς δεν είναι ρατσιστές, αλλά νομίζουν ότι όλοι οι Ιταλοί είναι!».

Η ταινία «12 χρόνια σκλάβος», είναι από τις αγαπημένες φετινές παραγωγές του Χόλιγουντ και εκ των βασικών υποψηφίων για σειρά βραβείων όπως τα Όσκαρ και αναφέρεται στην ιστορία ενός ελεύθερου αφροαμερικανού τον δέκατο ένατο αιώνα, ο οποίος πουλήθηκε ως σκλάβος για να εργαστεί στις φυτείες βαμβακιού του αμερικανικού νότου.
Keywords
Τυχαία Θέματα