Πρώτη δύναμη η αριστερά στην Πορτογαλία

Οι Πορτογάλοι, που πριν από δύο χρόνια είχαν επιλέξει τη δεξιά για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, εμπιστεύονται πλέον την αριστερά...
σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς η πολιτική της λιτότητας έχει επιδεινώσει την ύφεση και την ανεργία.

Αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της αριστεράς θα κέρδιζαν περισσότερο από 60% των ψήφων, ενώ η δεξιά δεν θα συγκέντρωνε παρά το 34,9%, σύμφωνα
με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pitagorica, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα "i".

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, θα κέρδιζε το 32,7% των ψήφων, ενώ το κυβερνών κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δεν θα συγκέντρωνε παρά το 25,4%.

Το μικρό συντηρητικό κόμμα CDS-PP, εταίρος του PSD στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, θα συγκέντρωνε μόνο το 9,5% των ψήφων, ενώ η άκρα αριστερά (Μπλοκ της Αριστεράς και Κομμουνιστικό Κόμμα) καταγράφει σαφή άνοδο και θα κέρδιζε το 22% των ψήφων.

Ωστόσο το PS δεν θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία και θα έπρεπε να βρει σύμμαχο για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Βυθισμένη στην κρίση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κάτι που είχε επιταχύνει την πτώση της και επιφέρει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είχε κερδίσει εύκολα η δεξιά με 38,7% των ψήφων, έναντι 28,1% των σοσιαλιστών.

Το PSD είχε τότε συμμαχήσει με το CDS-PP, κερδίζοντας έτσι την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, τα οποία ζήτησαν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για μια βοήθεια 78 δισεκ. ευρώ σε τρία χρόνια.

Όμως αυτή η θεραπεία λιτότητας βύθισε τη χώρα στην ύφεση και, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η οικονομία θα οπισθοχωρήσει φέτος 2,3% και η ανεργία θα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ του 18,2%.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τονίζει την κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες απεργίες και διαδηλώσεις.

Το CGTP, το κύριο εργατικό συνδικάτο, το οποίο πρόσκειται στους κομμουνιστές, έχει ανακοινώσει μια γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει το UGT, το οποίο συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 23 ως τις 28 Μαΐου μεταξύ 506 προσώπων.
Keywords
Τυχαία Θέματα