Πότε ο άνδρας θέλει τις μικρούλες και ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει;

Γράφει η Σοφία Κουφοπούλου, Ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και περισσότερο να υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια και συνήθως ο άντρας να είναι ...μεγαλύτερος από τη γυναίκα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που δημιουργούν αυτή τη μορφή σχέσεων; Τι οδηγεί τον άντρα να επιλέξει για σύντροφο νεότερη γυναίκα και τι οδηγεί τη γυναίκα να επιλέξει μεγαλύτερο άντρα; Απλά προκύπτει να ερωτευτούν δύο άνθρωποι με μεγάλη διαφορά ηλικίας ή υπάρχει κάποιο συμφέρον;

Όσον αφορά τον άντρα μέσης ηλικίας συνάπτοντας ερωτική σχέση με νεότερη γυναίκα, νιώθει ότι
παρατείνεται η ζωή του και νιώθει νεότερος. Ταυτόχρονα, ενισχύεται το εγώ του, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του λόγω του θαυμασμού που απολαμβάνει από τη γυναίκα και επιβεβαιώνει ότι ακόμη μπορεί να γοητεύσει μία γυναίκα. Έτσι με αυτό τον τρόπο αισθάνεται ότι νικάει το χρόνο που περνάει. Είναι η λεγόμενη κρίση που λέγεται ότι περνάει ο άντρας σε αυτή την περίοδο της ζωής του.

Αντίστοιχα, η γυναίκα αισθάνεται ότι αντλεί κύρος, καταξίωση από το μεγαλύτερο σύντροφό της, κερδίζει την εμπειρία και τη γνώση που ο ίδιος έχει αποκτήσει με τα χρόνια και επιπλέον νιώθει σημαντική λόγω της κοινωνικής ή οικονομικής του επιφάνειας. Αυτή η επιλογή από την πλευρά της γυναίκας μπορεί να σχετίζεται με το πατρικό πρότυπο που έχει ή ακόμη και να λειτουργεί ο σύντροφος ως υποκατάστατο του πατέρα της. Ακόμη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια μπορεί να δημιουργεί την ανάγκη σύναψης σχέσης με μεγαλύτερο άντρα.

Μέσα από αυτά λοιπόν παρατηρούμε τη διαφορά σκέψης ανάμεσα στα δύο φύλα, ο άντρας επιλέγει συνήθως με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ενώ η γυναίκα αναζητά να νιώσει συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια.

Το ένα πιθανό αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των σχέσεων είναι να υπάρχουν διαφωνίες είτε επειδή υπάρχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα όπως στον τρόπο διασκέδασης, διαφορετικός τρόπος ζωής γενικά ή διαφορετικές σκέψεις, επιθυμίες λόγω διαφορετικής γενιάς ή υπάρχει έντονη ζήλεια από την πλευρά του άντρα ή το οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας δεν εγκρίνει τη σχέση. Άλλο ενδεχόμενο είναι η σχέση να βασίζεται στην οικονομική εκμετάλλευση οπότε όταν τελειώσουν τα χρήματα του άντρα να εξαφανίζεται και η γυναίκα. Και πολλές φορές μάλιστα οι άντρες έχουν αφήσει το γάμο τους μετά από 20 ή 30 χρόνια για μία νεότερη γυναίκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ίσως παίζουν ρόλο οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής που ζούμε και η ανασφάλεια που υπάρχει. Άλλες πάλι φορές η σχέση τελειώνει σύντομα με τη δικαιολογία «δε θέλω να σου στερήσω το μέλλον σου», καθώς στην ουσία ο άντρας δε θέλει σοβαρή δέσμευση αλλά απλώς εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Όπως ξέρουμε όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ζευγάρια που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας, είναι ευτυχισμένα και η σχέση αντέχει στο χρόνο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ενοχοποιείται κανείς για την επιλογή του, ιδιαίτερα όταν αυτή τον γεμίζει με ικανοποίηση. Και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σχέση είναι μοναδική και αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη και επικοινωνία.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα