Πως και πότε γίνονται νόμιμα τα ''φρουτάκια''

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Αλλαγή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική στα τυχερά παιχνίδια σηματοδοτεί η αλλαγή του επικεφαλής της Επιτροπής Παιγνίων, καθώς με τον νέο πρόεδρο που θα προτείνει το υπουργείο...
Οικονομικών στην Επιτροπή έρχεται μια νέα εποχή συμβιβασμών μεταξύ κυβέρνησης και ΟΠΑΠ με στόχο κυρίως τις αλλαγές στον Κανονισμό για τα φρουτάκια και την έναρξη του παιχνιδιού.

Στην αρχή του έτους τρία ήταν τα ανοιχτά μέτωπα ρήξης κυβέρνησης-ΟΠΑΠ,
η φορολόγηση 0,05 ευρώ ανά στήλη, ο κανονισμός για τα VLTs και το θέμα του online για το οποίο ο ΟΠΑΠ διατείνεται ότι έχει μονοπώλιο στο αθλητικό στοίχημα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μόνιμες άδειες ενώ η Κομισιόν ζητά επίμονα να ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της. Το θέμα της φορολόγησης λύθηκε με τον καλύτερο για τον ΟΠΑΠ τρόπο, επιβαρύνοντας όλες τις εταιρείες του κλάδου με αύξηση επιπλέον 5% (στο 35%) της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη. Μένει να λυθεί το θέμα του Κανονισμού για τα VLTs από τον οποίο εξαρτάται η έναρξη του παιχνιδιού και το αν ο ΟΠΑΠ έχει ή δεν έχει αποκλειστικό δικαίωμα στο online, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου για μόνιμες άδειες…

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος γνωστοποίησε στον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Επιτροπής κ. Α. Στεργιώτη ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τη θητεία του που λήγει οριστικά –και μετά την 6μηνη παράτασή της– αύριο Κυριακή 19/6.

Αν και ονόματα ακόμη δεν έχουν αρχίσει να ακούγονται για το διάδοχό του, κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι λίγη σημασία έχει το τελικό όνομα. Το βέβαιο είναι ότι η ατζέντα του νέου προέδρου είναι καθορισμένη και αφορά κυρίως τον συμβιβασμό με την ΟΠΑΠ και στο θέμα των VLTs (φρουτάκια), του project που έχει παγώσει από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο κανονισμός του νέου τότε Προέδρου κ. Στεργιώτη έθεσε όριο ημερήσιων απωλειών ανά παίκτη τα 80 ευρώ/ημέρα και υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΦΜ. Ερωτηματικά παραμένουν για την τελική κυβερνητική γραμμή για το online, αν δηλαδή στο νέο νόμο που όπως έχει ανακοινωθεί προετοιμάζεται θα δοθούν άδειες και για το αθλητικό στοίχημα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ το project των VLTs δεν ήταν πια βιώσιμο και γι’ αυτό και ανεστάλη, ενώ η πιθανότητα απώλειας της άδειας των VLTs στα τέλη του χρόνου θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εισηγμένη. Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε ο ΟΠΑΠ υποχρεούται φέτος τον Δεκέμβριο να επιστρέψει την άδεια στο Ελληνικό Δημόσιο και να διαγράψει 560 εκ. ευρώ από την καθαρή του θέση που σήμερα ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καθαρή θέση του ΟΠΑΠ προκύπτει από τα 560 εκ. ευρώ των VLTs, τα 375 εκ. ευρώ από την ανανέωση της άδειας και τα 190 εκ. ευρώ από το Ξυστό.
Μοχλεύοντας τον ισολογισμό του και αξιοποιώντας την υψηλή καθαρή θέση του ο ΟΠΑΠ μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως collateral για τη σύναψη δανεισμού (100+100 εκ. ευρώ φέτος) με τον οποίο χρηματοδοτούσε τη γενναιόδωρη μερισματική του πολιτική.
Η μερισματική πολιτική για το 2015 κόστισε στην εταιρεία 310 εκ. ευρώ, που χρηματοδότησε με δανεισμό, αφού διένειμε μερίσματα 0,57 ευρώ/μετοχή +0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Μαζί με τα διαφυγόντα κέρδη από την αναστολή της έναρξης του παιχνιδιού τον Δεκέμβριο του 2016 ο ΟΠΑΠ θα αναγκαζόταν να μειώσει την καθαρή του θέση κατά 560 εκ. ευρώ, χάνοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Αντίθετα, αν το παιχνίδι ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, η άδεια δεν θα χαθεί και το project θα μπει σε φάση υλοποίησης.

«Καθυστερήσεις» και για το online

Αν και στις 20 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία που έχει λάβει η κυβέρνηση για να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν αν ο OΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό και στα άλλα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί η... προσφιλής πολιτική των καθυστερήσεων, παραπέμποντας στη δέσμευση για σχετικό νομοσχέδιο σύντομα, μέχρι το φθινόπωρο.

Οι πιέσεις των ξένων στοιχηματικών εταιρειών μέσω της ένωσης διαδικτυακών εταιριών στοιχημάτων (RGA) είναι σταθερές και τονίζουν «ότι όσο είναι γκρίζο το νομικό και κανονιστικό περιβάλλον το κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει και να συλλέξει τους φόρους τυχερών παιχνιδιών που θα μπορούσε. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια διαδικασία αδειοδότησης που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει φόρους και θα αποτρέψει τις προσπάθειες του ξεπλύματος χρημάτων». Από την άλλη, για τη διοίκηση του OΠΑΠ το ερώτημα έχει απαντηθεί: «Ο Οργανισμός έχει την αποκλειστικότητα στο Διαδικτυακό Στοίχημα με βάση τις σχετικές συμβάσεις» και μένει να δούμε ποια θα είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Οικονομικών, τι θα πιστεύει ο νέος Πρόεδρος της ΕΕΕΠ και ποιο θα είναι το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου. Θα υπάρξει και για το διαδίκτυο κυβερνητική υποχώρηση υπέρ των θέσεων του ΟΠΑΠ;

Στο μεταξύ, στις 20 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστεί έπειτα από... 12 αναβολές (αν δεν αναβληθεί πάλι λόγω αποχής δικηγόρων ) η προσφυγή του καζίνου Πάρνηθας και του ΟΠΑΠ που ζητά να ακυρωθεί η ΠΟΛ 1248/2011 η οποία καθόριζε τη διαδικασία και θεσμοθέτησε τις 24 προσωρινές άδειες. Αν η υπόθεση συζητηθεί και η προσφυγή κερδηθεί, οι εξελίξεις θα είναι άμεσες…

Σημειώνεται ότι σήμερα το παιχνίδι ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό των Online και σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha, εισήλθε σε μια περίοδο παρατεταμένης πίεσης με 6 συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του GGR. Ακόμη και αν το EURO 2016 ενισχύσει τα μικτά κέρδη (GGR) κατά € 30 εκ. στις εκτιμήσεις μας (€ 110 εκατομμύρια στοιχήματα σε μια επιστροφή κερδών 73%), σε ετήσια βάση το GGR του Πάμε Στοίχημα θα είναι πτωτικό κατά 7% κάτω, με εκτίμηση πτώσης 3% το FY17. Την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ στον αθλητικό στοιχηματισμό συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδια και αναμένουν με ενδιαφέρον τις μόνιμες άδειες.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα