Ποιος είναι ο σωματότυπός σου; Δες και μάθε μικρά μυστικά για να χάσεις κιλά!

Όλοι οι σωματότυποι μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες...
Τους εκτόμορφους, τους μεσόμορφους και τους ενδόμορφους.

Η κάθε κατηγορία διαφέρει από την άλλη και έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Διαφέρουν στη σωματοδομή, στην ικανότητα αποθήκευσης και καύσης του λίπους, αλλά και στην ικανότητα ανάπτυξης μυϊκής μάζας.

Έχουν διαφορετική προδιάθεση για μυοσκελετικούς τραυματισμούς, χρειάζονται διαφορετικά είδη άσκησης και απαιτούν διαφορετικό διαιτολόγιο.

Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας:

Εκτόμορφος

Ο εκτόμορφος
τύπος είναι αδύνατος, έχει επίπεδο θώρακα, διαθέτει χαμηλά ποσοστά λίπους καθώς και χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας. Διαθέτει γρήγορο μεταβολικό ρυθμό και η ικανότητά του να αποθηκεύει λίπος και μυϊκή μάζα είναι σχετικά μειωμένη.

Προπονητικά, ο συγκεκριμένος σωματότυπος θα πρέπει να δίνει έμφαση στην προπόνηση με αντιστάσεις, ώστε να αυξήσει τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό του βάρος.

Διατροφικά, οι εκτόμορφοι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες και να μην παχαίνουν. Παράλληλα με την προπόνηση δύναμης, χρειάζεται να λαμβάνουν τροφές με αρκετή πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, σε τακτά γεύματα, ώστε να βελτιώνεται η σωματική τους εμφάνιση.

Μεσόμορφος

Ο μεσόμορφος τύπος, διακρίνεται από το μεγάλο άνοιγμα των ώμων και από τη στενή μέση. Έχει ικανοποιητικά επίπεδα μυϊκής μάζας και είναι ικανός να αποθηκεύει ενέργεια (λίπος, μύες).

Η ανταπόκριση του στη άσκηση είναι εξαιρετική, κάτι που σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτής της κατηγορίας μπορεί εύκολα να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση και να «χτίσει» το σώμα του.

Από τη διατροφική σκοπιά, ο μεσόμορφος τύπος μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το βάρος του. Τρώει – παχαίνει, δεν τρώει – αδυνατίζει. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να τον κρατήσει στα φυσιολογικά επίπεδα σωματικής σύστασης.

Ενδόμορφος

Ο ενδόμορφος τύπος, διακρίνεται από το στρογγυλό σχήμα σώματος και από τη συσσώρευση λίπους γύρω απ” τους γοφούς. Το ποσοστό λίπους του είναι υψηλό και τα επίπεδα μυϊκής μάζας είναι ικανοποιητικά.

Αυτός ο τύπος σώματος χρειάζεται κυρίως αερόβια άσκηση με στόχο τη μείωση του λίπους. Δευτερευόντως μπορεί να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης για συντήρηση της μυϊκής μάζας και αύξηση του μεταβολισμού. Σε γενικές γραμμές οι ενδόμορφοι τύποι σώματος είναι αυτοί που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Από διατροφική σκοπιά, οι ενδόμορφοι είναι εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη δίαιτά τους. Η διατροφή είναι το βασικότερο εργαλείο τους στη «μάχη» για τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, γι” αυτό θα πρέπει να αποκτήσουν εφόρου ζωής σωστές διατροφικές συνήθειες.
Keywords
Τυχαία Θέματα