Ποιοι και γιατί επιμένουν σε bull market

Η παγκόσμια bull market, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, αλλά με...
μειωμένη ταχύτητα, όπως εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν πως η όποια διόρθωση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία "επιβίβασης" στο τρένο των αποδόσεων. Οι κίνδυνοι, πάντως, είναι υπαρκτοί, όπως η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καθώς και ο πολιτικός
κίνδυνος (λόγω του Brexit, της ισπανικής πολιτικής, των ιταλικών εκλογών), αλλά είναι απίθανο να αναστατώσουν τις αγορές σημαντικά και με διάρκεια.

UBS: Ψηφίζει μετοχές της Ευρωζώνης

Ακόμα μία θετική χρονιά για τις αγορές μετοχών της Ευρωζώνης αναμένει η UBS για το 2018, χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας, παρά στην επέκταση των δεικτών P/E, όπως σημειώνει στη νέα της έκθεση "House View Year Ahead 2018".

Όπως επισημαίνει, τα κέρδη των εταιρειών θα αυξηθούν κατά 9%-11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τη βοήθεια ακόμα ενός έτους συγχρονισμένης αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ (πάνω από το 50% των εσόδων των εταιρειών του δείκτη MSCI της ευρωζώνης προέρχονται από χώρες εκτός της ευρωζώνης). Ο συνδυασμός της αύξησης των σταθερών εσόδων και των περιθωρίων κέρδους λόγω των λειτουργικών μεγεθών (ιστορικά, τα καθαρά κέρδη αυξάνονται 2,8 φορές περισσότερο από τα έσοδα κατά μέσο όρο) θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις από την ανατίμηση του ευρώ (η αύξηση κατά 5% στο ευρώ χτυπά σε μέσο όρο κατά 2%-3% τα EPS).

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο κίνδυνος ενός de-rating θα είναι περιορισμένος, εκτός εάν η Fed προχωρήσει πιο επιθετικά στις αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένεται από την αγορά. Η προοπτική του tapering της ΕΚΤ, τονίζει η UBS, είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μετοχές της Ευρωζώνης, αλλά θα περιορίσει τις δυνατότητες επέκτασης των δεικτών P/E, κατά την άποψή της. Όπως επισημαίνει, δεν υπήρξε σημαντική σχέση μεταξύ του μεγέθους του ισοζυγίου της ΕΚΤ και των επιδόσεων του δείκτη τιμών MSCI EMU τα τελευταία χρόνια.

Η UBS διατηρεί μια προτίμηση στους κυκλικούς κλάδους. Είναι overweight στην ενέργεια, στον βιομηχανικό κλάδο και στην τεχνολογία της πληροφορίας και underweight στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, την υγειονομική περίθαλψη και την ακίνητη περιουσία. Η οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα και τις κυκλικές μετοχές ειδικότερα. Οι μη κυκλικές μετοχές με υψηλές αποτιμήσεις θα υποαποδώσουν, εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες, η UBS δηλώνει overweight στην αγορά της Γερμανίας, όπου οι κυκλικές μετοχές θα επωφεληθούν από μια σταθερή, συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα, συστήνει underweight στάση στις αγορές του Βελγίου και της Ολλανδίας, επειδή είναι σχετικά αμυντικές και δεν είναι πιθανό να επωφεληθούν τόσο από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Επίσης, έχει ουδέτερη στάση στην Ιταλία και την Ισπανία. Και οι δύο αγορές θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να χτυπήσει τα assets των δύο χωρών.

Neutral στάση διατηρεί και για τις γαλλικές μετοχές, καθώς, αν και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών των εταιρειών, είναι χρήσιμες, ωστόσο οι γαλλικές μετοχές είναι πιθανό να κινηθούν στις ίδιες γραμμές με το σύνολο της Ευρωζώνης, αφού το "μείγμα" του CAC 40 κλαδικά είναι παρόμοιο με εκείνο του δείκτη MSCI EMU.

Επίσης, προτιμά τους "νικητές της EM (U)", που είναι εταιρείες της Ευρωζώνης με έκθεση στην ταχύτερη ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, καθώς και τις εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα, και έχουν προοπτική αύξησης των μερισμάτων, σε ένα περιβάλλον υπερβολικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων και περιορισμένης πιθανότητας επέκτασης των δεικτών P/E.

Η UBS υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να επαναληφθούν τα διψήφια κέρδη του 2017 στις αγορές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν "βλέπει" το τέλος της παγκόσμιας bull market.

Όπως προβλέπει, οι παγκόσμιες μετοχές θα επεκτείνουν το ράλι και το 2018 χάρη στις προοπτικές των ισχυρών κερδών στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ απορρίπτει τα σενάρια για σκάσιμο της φούσκας των μετοχών.

Deutsche Bank: Το τελευταίο χιλιόμετρο είναι το καλύτερο

Η ανοδική τάση στις παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να εισέλθει στο δέκατο έτος της το Μάρτιο του 2018, όπως σημειώνει η Deutsche Bank. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερο risk premium λόγω του ήδη μακροχρόνιου κύκλου. Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές είναι ενδιαφέρουσες λόγω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας: "Πιστεύουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, ίσως και μετά το 2018". Μια ιδιαίτερη πηγή ελπίδας είναι το γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν πλέον γίνει η κύρια κινητήρια δύναμη των κινήσεων των τιμών. "Ενώ οι αποτιμήσεις των εταιρειών μπορεί να μειωθούν ελαφρώς, τα παγκόσμια κέρδη για το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σε μέσο όρο κατά 10%", εξηγεί η D.B.

Η Deutsche Bank προτιμά κυκλικούς κλάδους όπως η τεχνολογία, οι τράπεζες, η βιομηχανία και τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά. Δεδομένης της έντασης μεταξύ του οικονομικού κύκλου και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. "Μετά τις συγκρατημένες διακυμάνσεις φέτος, οι προσωρινές διακυμάνσεις των τιμών το 2018 θα αποτελούσαν την ομαλοποίηση των αγορών", τονίζει.

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από τον κυκλικό προσανατολισμό της – παρόλο που οι τιμές ενδέχεται να έχουν πολύ πιο έντονη μεταβλητότητα ως αποτέλεσμα. Οι εταιρείες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους εκτός Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι ωφελημένοι της βελτιωμένης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής. Η D.B. προβλέπει ότι ο DAX θα φτάσει τις 14.100 μονάδες στο τέλος του 2018.

Για τις ΗΠΑ, τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 12% το 2017. Συνολικά, οι αποτιμήσεις μετοχών στις ΗΠΑ είναι ήδη συγκριτικά φιλόδοξες. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η αύξηση των κερδών και των κεφαλαιουχικών δαπανών θα συνεχιστεί το 2018. Η πρόβλεψή της για τον S&P 500 για το τέλος του 2018 είναι οι 2.850 μονάδες.

BofA: Bullish αλλά… προειδοποιεί

Η BofA προβλέπει μέτριες αποδόσεις από τις μετοχές και την πιστωτική αγορά, αρνητικές αποδόσεις από τα ομόλογα, ένα ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας και μείωση στα πιστωτικά spreads το 2018. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι επενδυτές κυνηγούν την ανάπτυξη των assets υψηλής απόδοσης σε μια ανοδική αγορά που ήδη κινείται και ενεργοποιείται από τη ρευστότητα που ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι κεντρικές τράπεζες.

"Οι συνολικές προοπτικές για το 2018 είναι bullish από μακροοικονομική άποψη, τόσο πολύ, που τελικά είμαστε bearish για την αγορά", σημειώνει ο Michael Hartnett, επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της BofA Merrill Lynch. "Οι επενδυτές κυνηγούν την ανάπτυξη και τα υψηλής απόδοσης assets σε μια bull market που οδηγείται και διευκολύνεται από τη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών. Βλέπουμε ένα τέλος σε αυτό το Icarus trade και μια επιθετική υποβάθμιση των risk assets μόλις η κερδοφορία των εισηγμένων κορυφωθεί, οι θέσεις των επενδυτών γίνουν υπερβολικά ενθουσιώδεις και οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αποσύρουν τη ρευστότητα καθώς μειώνουν τη στήριξη".

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της, η BofA σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από αυτές της μικρής, τις μετοχές που παρουσιάζουν αύξηση των μερισμάτων και υψηλή μερισματική απόδοση. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, είναι overweight στην τεχνολογία, τα βασικά υλικά και τις τράπεζες, marketweight στην ιατρική περίθαλψη, τα καταναλωτικά αγαθά, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες και underweight στο real estate και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Επίσης είναι θετική για τις ευρωπαϊκές, τις ιαπωνικές και τις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, η αισιοδοξία των επενδυτών το 2017 είχε τροφοδοτηθεί από τις εντυπωσιακές αποδόσεις των μετοχών και την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα. Το νέο έτος θα μπορούσε να είναι η χρονιά της ευφορίας, υποστηρίζει. Το συναίσθημα είναι πλέον ένας πιο σημαντικός οδηγός του S&P 500 από τα θεμελιώδη μεγέθη και το συναίσθημα δείχνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα. Η bull market του S&P 500, αν κρατήσει έως τις 22 Αυγούστου 2018, θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και, αν οι μετοχές υπεραποδώσουν των ομολόγων για έβδομη συνεχή χρονιά, θα είναι η πρώτη φορά από το 1928 και μόνο η τρίτη φορά τα τελευταία 220 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις BofA, στις αρχές του 2018 ο S&P 500 αναμένεται να αγγίξει τις 2.863 μονάδες, με τον Nasdaq να φτάνει τις 8.000 πριν από την αναμενόμενη 10% ή μεγαλύτερη διόρθωση, ακολουθούμενη από βραδύτερη ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους.

Ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί, πάντως ότι το "πάρτι" των αγορών κάποια στιγμή θα τελειώσει, κάτι που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του 10ετούς ανοδικού κύκλου. "Έχουμε εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της bull market, μιας φάσης θετικής και βελτιούμενης οικονομικής ανάπτυξης. Η ιστορία δείχνει ότι μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις μπορούν να έρθουν στο τέλος των bull markets. Με τις αποτιμήσεις και το συναίσθημα τόσο υψηλά όσο είναι τώρα, εν μέσω σχετικής οικονομικής ηρεμίας, παρά την πολιτική αναταραχή, εκτιμούμε ότι η διόρθωση το επόμενο έτος είναι κάτι το φυσιολογικό. Και για τους καλά τοποθετημένους επενδυτές, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αγοράς", αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου στην τελευταία τους έκθεση.

H επιφυλακτική Credit Suisse

Οι επενδυτές μπορεί να έχουν μόνο επτά μήνες για να απολαύσουν το bull run που έχει προσθέσει 27 τρισεκατομμύρια δολάρια στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές το 2017, προειδοποιεί η Credit Suisse σε νέο της note.

Αν και η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα σταθερά κέρδη θα βοηθήσουν να προστεθεί ένα περαιτέρω 6% στον Δείκτη MSCI All-Country World έως τα μέσα του 2018, οι μετοχές είναι απίθανο να κινηθούν υψηλότερα στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να κάνουν το δεύτερο εξάμηνο "δυσκολότερο" περιλαμβάνουν την επιδείνωση των αγορών των junk ομολόγων, την πολιτική σύσφιξης στην Κίνα και την επιτάχυνση των μισθών στις ΗΠΑ.

"Είναι πιθανό να υπάρξει ένα τελευταίο "Ζήτω!” για τις μετοχές το 2018, ωστόσο, βλέπουμε αυξανόμενους κινδύνους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και επομένως οι αγορές θα κινηθούν σταθεροποιητικά στο σύνολο του έτους", τονίζει η τράπεζα.

Παρά τις ανησυχίες για το τέλος της bull market, η Ευρώπη, ωστόσο, είναι ένα "φωτεινό σημείο" για την Credit Suisse. Η περιοχή έχει χάσει τα διψήφια κέρδη που παρατηρούνται φέτος στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ και η τράπεζα εκτιμά πως το επόμενο έτος θα υπεραποδώσει. Έτσι, αυξάνει την overweight στάση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τονίζοντας ότι το discount τους σε σχέση με τις διεθνείς μετοχές και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων καθιστούν την Ευρώπη το καλύτερο μέρος για τους επενδυτές μετοχών το 2018.

Goldman Sachs: Overweight στις διεθνείς μετοχές

Overweight στις διεθνείς μετοχές, τόσο σε ορίζοντα τριμήνου όσο και σε ορίζοντα 12μήνου, δηλώνει η Goldman Sachs, τονίζοντας πως έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις τις για τις αποδόσεις σε όλες τις περιοχές. Όμως, μετά το ράλι της τάξης του 20% στον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World από τις αρχές του 2017, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι τα κέρδη του 2018 θα είναι μέτρια. Όπως σημειώνει, προτιμά τις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες και είναι overweight στην Ασία εκτός Ιαπωνίας σε σχέση με τις άλλες περιοχές για το επόμενο τρίμηνο. Σε ορίζοντα 12 μηνών, δεν έχει ισχυρές προτιμήσεις και είναι ουδέτερη. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος διόρθωσης είναι υψηλός, ωστόσο, με έναν χαμηλό κίνδυνο ύφεσης, η bull market δεν κινδυνεύει το 2018.

Στα top trades της είναι οι long θέσεις στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, long στις μετοχές ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ασία, long σε μετοχές εταιρειών με αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς και στις ασιατικές και αμερικανικές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών το 2018, σημειώνει ότι το ράλι στην Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, τα trades του 2018 στην Ευρώπη είναι τα εξής:

- Overweight στον κλάδο των αυτοκινήτων, του πετρελαίου και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Long θέσεις στις "μετοχές ανάπτυξης και υψηλών μερισματικών αποδόσεων".

- Overweight στον ευρωπαϊκό κλάδο της τεχνολογίας, long θέσεις στις μετοχές υψηλού δείκτη ανάπτυξης επενδύσεων.

- Long θέσεις στις τράπεζες και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έναντι των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Κάθε άνοδος κατά 10 μ.β. στα επιτόκια θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών κατά 2%. Υποβάθμιση του κλάδου των τροφίμων και ποτών σε underweight, από neutral.

- Long θέσεις στον ισπανικό δείκτη IBEΧ έναντι του ιταλικού FTSE MIB.

Ο βασικός κίνδυνος στις προβλέψεις της Goldman Sachs για την ευρωπαϊκή αγορά είναι μια απογοήτευση από το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Όπως τονίζει, όταν η ανάπτυξη είναι καλή και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι μετοχές τείνουν να έχουν πολύ καλή επίδοση.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα