Πιέσεις τουριστικού κλάδου για ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα του τέλους διανυκτέρευσης

Σύγχυση επικρατεί στην τουριστική αγορά, αναφορικά με την εφαρμογή ή όχι του τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι ...
προγραμματισμένο να ισχύσει από το 2018. Αν και το υπουργείο Τουρισμού διαρρέει πως είναι πολύ πιθανό ο νέος αυτός φόρος στη διαμονή να μην ισχύσει τελικά, υπό το φόβο μεγάλης πτώσης της ζήτησης και ως εκ τούτου των τουριστικών εσόδων, εντούτοις ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων τηρούν στάση αναμονής.

Το οικονομικό επιτελείο αφήνει να εννοηθεί πως η εφαρμογή ή όχι του μέτρου θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας εν γένει,
αλλά και πιο συγκεκριμένα των εισπράξεων του Τουρισμού τη φετινή χρονιά, από τα αποτελέσματα της χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, αλλά και από τη μείωση των φαινομένων φοροδιαφυγής, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούν οι tour operators του εξωτερικού για μια ξεκάθαρη απάντηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για το επόμενο διάστημα.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως επιπλέον επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε περίπτωση που ο φόρος απορροφηθεί από αυτές, όσο και για την πορεία της ζήτησης αν τελικά το τέλος περάσει στους πελάτες των ξενοδοχείων. Στην πρώτη περίπτωση, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης θα προκαλέσει απώλειες έως και 15%.

Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κλάδος κάνει λόγο για μια πρόταση που κινείται στη σφαίρα του παραλόγου, δεδομένου πως ο Τουρισμός είναι από τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχει αντέξει στην κρίση. Οι ενστάσεις είναι πολλές: Η χώρα μας έχει ήδη τα υψηλότερα ποσοστά φορολόγησης των τουριστικών υπηρεσιών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου. Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής με 8%, η Κύπρος έχει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και αντίστοιχα η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, από τα 100 ευρώ του πελάτη ενός 4άστερου ξενοδοχείου μαζικού τουρισμού στη χώρα μας, τα 33,4 ευρώ αφορούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έναντι 16,1 ευρώ στην Κύπρο. Τα παραπάνω, όπως εξηγούν φορείς του κλάδου, είναι ενδεικτικά της υπερφορολόγησης του τουριστικού χώρου.

Στα ξενοδοχεία, ο φόρος διαμονής θα είναι 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 ευρώ για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 4 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά. Οι συζητήσεις για την επιβολή τέλους έρχονται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς φέτος θα δοθεί μάχη για την ανάκαμψη των εσόδων. Πέρσι, παρά τις προβλέψεις και την αύξηση των τουριστών, οι εισπράξεις έμειναν στα ίδια επίπεδα, κοντά τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα