Πέθανε ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο Νίκος Γρυλλάκης. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε...
νοσοκομείο της Αθήνας.
Στενός σύμβουλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Νίκος Γρυλλάκης πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματά υγείας και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ποιος ήταν ο Νίκος Γρυλλάκης

Γεννήθηκε στον Αλίκαμπο Αποκωρώνου
Χανίων. Το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων. Το 1963 αποφοίτησε ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.

Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστράτηγου. Στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας και πληροφοριών της Νέας Δημοκρατίας.

Στη CIA και τη Μοσάντ

Εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από τη CIA και τη Μοσάντ. Υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ.

Τιμήθηκε με επαίνους και ευφήμους μνείας καθώς και με παράσημα και μετάλλια του Στρατού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά το 1989 και μέχρι το 1993 ήταν σύμβουλος του τότε προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων.

Οι υποκλοπές

Το όνομα του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την εποχή του περιβόητου σκανδάλου των υποκλοπών (1988-1991). Η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο εξαιτίας του «συμψηφισμού σκανδάλων», στον οποίο προχώρησε το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το όνομά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχε εμπλακεί και σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις την περίοδο 1990-1993 για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα